Lista scurtă a lui Dragnea. Cine va fi noul ministru al Apărării

Lista scurtă a lui Dragnea. Cine va fi noul ministru al Apărării
Publicat: 11/09/2017, 22:27

Senatorul PSD Gabriel Leș a fost ministru al Apărării în guvernul Grindeanu, el preluând portofoliul la începutul anului. Leș nu a trecut evaluarea internă a PSD și nu s-a mai regăsit, ca alți colegi ai săi, și în guvernul Tudose. Locul său a fost preluat, după numai șase luni la conducerea ministerului, de un alt senator PSD, Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control SRI.

Țuțuianu a avut un mandat și mai scurt decât cel al lui Leș, de doar două luni și cinci zile, acesta suprapunându-se, efectiv, pe perioada vacanței parlamentare. Mandatul lui Țuțuianu s-a remarcat prin două elemente negative – primul constând într-o gafă de protocol, respectiv neinvitarea președintelui Iohannis la Ziua Aviației.

Al doilea element negativ, catalogat drept „eroare de comunicare”, a stat la baza demisiei sale și a constat în emiterea unui comunicat al MApN privind plata eșalonată a salariilor militarilor.

Țuțuianu a demisionat, săptămâna trecută, după ce a fost convocat de urgență de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicații legate de acest comunicatul dat de MApN. Șeful Guvernului i-a acceptat demisia, iar portofoliul Apărării a fost preluat interimar de vicepremierul Marcel Ciolacu. Ca urmare a acestei „gafe”, Țuțuianu și-a pierdut inclusiv susținerea politică pentru șefia Comisiei SRI, PSD declanșând deja procedurile pentru o nouă nominalizare.

Ulterior demisiei lui Țuțuianu, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru data de 14 septembrie, pe ordinea de zi a ședinței figurând participarea Armatei române cu o capacitate navală la o misiune sub conducerea NATO și Strategia în domeniul proliferării armelor de distrugere în masă.

Întrebat, joi, când vom avea un nou ministru al Apărării în contextul în care pe 14 septembrie va avea loc o ședință a CSAT, liderul PSD Liviu Dragnea a susținut că există un ministru interimar în persoana lui Marcel Ciolacu. „Noi acum avem un ministru la Apărare. Să nu faceți o confuzie, ministrul interimar are absolut toate competențele”.

Chestionat dacă nu trebuie să avem un ministru plin care să participe la CSAT, liderul PSD a insistat: „Poate participa și un ministru interimar. Nu faceți confuzia să credeți că un ministru interimar e pasager pe acolo. Are toate competențele stabilite de Constituție și de lege”.

„Va avea bilet de intrare la CSAT. Poate participa și un ministru interimar fără probleme, cred că va fi primit acolo”, a spus Dragnea.

Pe de altă parte, Dragnea a anunțat, duminică, la Țebea, că PSD va propune marți un nou ministru pentru Apărare, după consultările ce vor avea loc în cadrul Biroului Permanent Național, subliniind că nu se poate vorbi despre o criză la Ministerul Apărării Naționale, „nici măcar financiară”.

„Marți se va rezolva problema. (…) Nu cred și nu văd ce criză e. La Armată este un ministru. E interimar, are toate competențele. Marți va fi propus un ministru plin. Nu poate să fie nicio criză. Nici măcar criză financiară, pentru că bani sunt suficienți la ministerul Apărării. Joi-vineri deja ar trebui să fie pregătiți să facă plățile către angajați”, a declarat președintele PSD Liviu Dragnea, acesta fiind întrebat dacă faptul că președintele a convocat ședința CSAT joi are legătură cu situația de la ministerul Apărării.

Dragnea a mai afirmat că nu a discutat despre propunerea pentru ministerul Apărării cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, subliniind că nu trebuie „să ia viză” de la niciun ambasador pentru propunerile pe care le înaintează. Dragnea a spus, în schimb, că îl va anunța pe partenerul său de coaliție, Călin Popescu-Tăriceanu, în legătură cu propunerea care va fi făcută de PSD, înainte de Biroul Permanent Național al partidului.

„Nu am discutat despre această propunere, pentru că nu trebuie să iau viza de la niciun ambasador pentru membrii Guvernului, dar i-am spus ambasadorului că marți avem Birou Permanent Național și va fi un ministru plin. După ce voi discuta cu colegii mei luni seara, cu prim-ministrul, înainte de Biroul Permanent al nostru, o să discutăm și cu domnul Tăriceanu, ca să fie informat, e firesc”, a conchis Dragnea.

Deocamdată, în presă au fost vehiculate, pe surse, mai multe nume posibile pentru portofoliul Apărării. Printre acestea se numără președintele Comisiei de control SIE, Mihai Weber, care este și vicepreședinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților, însă acesta a negat că va prelua postul ministerial, luni seara, într-o postare pe Facebook.

„În ultimele zile s-a vehiculat, în mass-media, că aș figura pe lista PSD ca propunere pentru funcția de ministru al Apărării. Evident că o astfel de propunere m-ar onora însă, (…) în acest moment, nu consider că ar fi oportun să ocup o astfel de funcție. Motivele țin de implicarea mea în mai multe proiecte politice, atât în organizația PSD Gorj cât și în Parlamentul României, proiecte care necesită întreaga mea implicare. În concluzie, nu am cunoștință să figurez pe o astfel de listă dar, chiar dacă acest lucru ar fi real, nu aș avea de gând să accept această nominalizare”, a scris Mihai Weber.

Alte nume vehiculate sunt Dorel Căprar, președintele Comisiei de apărare din Cameră, și Ion Mocioalcă, secretar al aceleiași comisii.

Noul ministru al Apărării va avea un mandat deosebit de important, cantonat în jurul achizițiilor de tehnică militară pe care ministerul le derulează.

Chiar în ziua demisiei lui Țuțuianu, solicitarea României cu privire la achiziționarea sistemului HIMARS a fost aprobată de Congresul SUA, urmând, la fel ca în cazul sistemului PATRIOT, să se înceapă discuțiile tehnice care vor configura sistemul care va intra în dotarea Armatei Române.

Astfel, mandatul noului ministru va debuta practic cu o vizită în SUA, care, împreună cu cea a premierului Mihai Tudose, au drept scop concretizarea aspectul strategic realizat de vizita președintelui Klaus Iohannis.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a anunțat, în 29 august, că în luna septembrie ministrul Apărării va efectua o vizită în SUA. „Relația cu SUA este la cel mai înalt nivel din istoria sa post-decembristă. Va fi o toamnă foarte interesantă. Lucrez intens la o vizită a prim-ministru Tudose în SUA. În această lună, septembrie, vine și ministrul Apărării, sperăm că și președinții celor două Camere vor avea întâlniri cu omologii lor. Se pregătește și cea mai mare misiune economică desfășurată vreodată în România, în octombrie, cu companii americane”, a spus Maior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom