Lucian Bode reacționează la acuzațiile Austriei: Problemele de migrație nu pot fi imputate României. Țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație

Lucian Bode reacționează la acuzațiile Austriei: Problemele de migrație nu pot fi imputate României. Țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 06/12/2022, 14:21
Actualizat: 06/12/2022, 14:25

Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României, afirmă, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Reacția lui vine după ce Viena a spus că țara noastră nu îndeplinește condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen.

„În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux.

Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei.

De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”, a scris, marți, pe Facebook, Lucian Bode.

Lucian Bode: Aderarea României la Schengen nu constituie un pericol pentru nimeni

Ministrul de Interne adaugă că i-a amintit omologului austriac Gerhard Karner faptul că la întrevederea lor din februarie 2022 a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen.

„În timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România. Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen. Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022”, a adăugat Lucian Bode.

El spune că își menține afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar „aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen”.

„Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”, conchide sursa citată.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Nu există o aprobare pentru extinderea cu Bulgaria și România”

Afirmațiile ministrului de Interne vin în contextul în care Austria rămâne fermă pe poziții și refuză intrarea României în Spațiul Schengen. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa se opune integrării României în Spațiul Schengen.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.

Karl Nehammer a făcut aceste precizărila Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, unde este prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Foto: Profimedia

Klaus Iohannis: „Este încă nevoie de negocieri”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, pe ultima sută de metri înaintea deciziei așteptate în cazul aderării României la Spațiul Schengen că oficialii statului încă negociază pentru a ajunge la acest rezultat.

Întrebat de jurnaliști care sunt șansele ca România să adere la Spațiul Schengen, șeful statului a răspuns că „încă se discută, se negociază”.

Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștri de Interne și de Justiție. Acolo sigur se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este încă nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde dorim noi”, a afirmat șeful statului în declarațiile de presă susținute înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

(Citește mai multe detalii aici…)

Vă recomandăm să citiți și: Două zile până când Consiliul JAI va analiza cererea României de aderare la Schengen / Karl Nehammer, cancelarul Austriei, refuză cererea de aderare a țării noastre

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top