LIVE UPDATE: Două zile până când Consiliul JAI va analiza cererea României de aderare la Schengen / Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Este nevoie de mai mult timp /Klaus Iohannis: Negociem până în ultimul moment

LIVE UPDATE: Două zile până când Consiliul JAI va analiza cererea României de aderare la Schengen / Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Este nevoie de mai mult timp /Klaus Iohannis: Negociem până în ultimul moment
Aderarea României la Schengen. Foto caracter ilustrativ
Publicat: 06/12/2022, 14:20
Actualizat: 07/12/2022, 07:31

Au rămas doar două zile până pe data de 8 decembrie, moment în care la Consiliul JAI se va decide soarta României privind cererea de aderare la Schengen. Președintele României, Klaus Iohannis, participă, marți, la Summitul UE-Balcanii de Vest, unde se va discuta despre aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, înainte ca acest subiect să fie dezbătut de Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI). Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen. Inițial, aceeași poziție o adoptate și Olanda, însă, pe 2 decembrie, guvernul olandez a anunțat că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației. Intrarea în Schengen presupune, însă, un vot în unanimitate.

UPDATE ora 21:00 – Cristian Tudor Popescu, despre „talpa” pusă de Austria aderării României la Schengen: „E vorba de o nedreptate jignitoare”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a reacționat dur, marți, după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că autoritățile de la Viena se opune aderării României la spațiul Schengen.

„Talpa pusă de Austria în ultimul moment intrării României în Schengen ține, înainte de politică, diplomație sau imigrație, de domeniul absurdului”, a scris gazetarul într-un editorial pentru Republica.ro.

CTP vorbește despre un „absurd geografic”, pentru că „România nu are graniță cu Austria” .

„Pentru cei 75.000 de imigranți ilegal care zic ministrul de Interne și cancelarul că au intrat în Austria nu poate fi vinovată România decât dacă aceștia au zburat pe calea aerului de la noi peste Ungaria sau Serbia, după cum arată datele europene Frontex”, notează gazetarul.

(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 19.00 – Analistul de politică externă Ștefan Popescu, doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane, spune, într-un interviu pentru Gândul, că nu crede în scenariul decuplării României de Bulgaria, în ecuația aderării celor două țări la spațiul Schengen. Ștefan Popescu critică atât reacția slabă a oficialilor de la București cu privire la declarațiile celor doi oficiali austrieci, cât și atitudinea Austriei, despre care spune că nu a avut o reacție corectă, diplomatică și amicală față de România.

Analistul susține că, dincolo de negocieri și de dorința României de a intra în spațiul de liberă circulație – după 11 ani de așteptare la poarta Schengen -, chestiunea demnității naționale este și ea parte importantă a discuției.

În ceea ce privește votul din 8 decembrie, când în Consiliul Justiție și Afaceri Interne va fi analizată extinderea Schengen cu România, Bulgaria și Croația, Ștefan Popescu susține că, pentru țara noastră, „eventuala cumpărare a aderării ar fi inacceptabilă și mult mai gravă decât respingerea aderării”.

(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 17.30: Cu două zile rămase până la Consiliul JAI, avem o singură certitudine și numeroase întrebări care cer un răspuns. Certitudinea o reprezintă decizia Austria de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen, iar întrebările încep cu „De ce…?” și duc, apoi, spre legăturile Vienei cu Moscova lui Vladimir Putin.

Pornind de aici, o analiză a relațiilor ruso-austriece ne arată că atitudinea celor pe care-i credeam prieteni apropiați și ne sunt parteneri în tot felul de afaceri (vezi privatizările marilor societăți din România) nu mai este chiar atât de surprinzătoare. Sau măcar nu ar trebui să ne mire atât de mult.

Azi, în decembrie 2022, realitatea e următoarea – la Viena se dansează după muzica lui Putin!

(Citește continuarea aici…)


UPDATE ora 16.30: Chiar dacă Austria continuă să se opună aderării României la Spațiul Schengen, fiind singurul membru care anunță că votează împotrivă, bătălia nu este pierdută, susține Victor Negrescu. Europarlamentarul PSD arată care sunt cele 4 soluții care îi rămân României dacă Austria va vota împotriva aderării la Spațiul Schengen.

Astfel, într-un mesaj postat pe Facebook, Victor Negrescu scrie că, „în pofida opoziției Austriei, România are încă patru posibile soluții pentru a intra în spațiul Schengen”.

(Citește continuarea aici…)


UPDATE ora 15.00: Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, i-a adresat preşedintelui federal Alexander Van der Bellen o scrisoare referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Vă adresez un strigăt de ajutor”, a punctat Hurezeanu, care își începe scrisoare în felul următor: „Urmărim de câteva zile cu mare uimire repoziționarea surprinzătoare a guvernului federal cu privire la preconizata extindere a spațiului Schengen și, legat de acest subiect, anunțata opoziție față de planificata aderare a țării mele, România, recomandată pe baza unor argumente factuale și de Comisia Europeană și de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene”.

„(…) Cu toții suntem rezidenți, actori și formatori ai acestui spațiu de valori care se articulează continuu de-a lungul Dunării, o axă a fluidității, a continuității și, în consecință, a unei conviețuiri prin interacțiune. Este o regiune întinsă care nu ar fi putut înflori fără existența unei comunități de valori exprimate printr-o comunicare bazată pe respect (…) Aderarea țării mele la spațiul Schengen nu este doar un dosar tehnic, ci un răspuns la așteptarea întregii societăți românești, societate care s-a implicat profund în acest proces, și o confirmare a contribuției pe care noi de facto o aducem deja prin protejarea frontierei externe a Uniunii Europene și a spațiului Schengen, căruia nu îi aparținem de jure”, mai scrie Emil Hurezeanu.

UPDATE ora 14:20 – Lucian Bode reacționează la acuzațiile Austriei: Problemele de migrație nu pot fi imputate României. Țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație

Problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României, afirmă, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Reacția lui vine după ce Viena a spus că țara noastră nu îndeplinește condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen.

„În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux.

Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei.

De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”, a scris, marți, pe Facebook, Lucian Bode.

(Citește mai multe aici…)

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE ora 13:20 – Austria rămâne fermă pe poziții și refuză intrarea României în Spațiul Schengen. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că țara sa se opune integrării României în Spațiul Schengen.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.

(Citește mai multe detalii aici….)

UPDATE ora 13:00 – Klaus Iohannis: „Este încă nevoie de negocieri”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, pe ultima sută de metri înaintea deciziei așteptate în cazul aderării României la Spațiul Schengen că oficialii statului încă negociază pentru a ajunge la acest rezultat.

Întrebat de jurnaliști care sunt șansele ca România să adere la Spațiul Schengen, șeful statului a răspuns că „încă se discută, se negociază”.

Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștri de Interne și de Justiție. Acolo sigur se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este încă nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde dorim noi”, a afirmat șeful statului în declarațiile de presă susținute înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

(Citește mai multe detalii aici…)

UPDATE ora 11:30 – Marcel Ciolacu: Eu îmi mențin părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în spațiul Schengen și nu cred că Austria se poate opune pe nedrept intrării României

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că își menține părerea că pe data de 8 decembrie România va intra în spațiul Schengen și nu crede că Austria „se poate opune pe nedrept” intrării României.

„Sunt ferm convins că vor fi discuții până în ultima clipă. Și eu comunic cu domnul prim-ministru. O să am și astăzi o discuție. Haideți să vorbim pe 8 decembrie”, le-a declarat liderul PSD jurnaliștilor întrebat despre șansele unei decizii pozitive la Consiliul JAI în privința aderării României la spațiul Schengen.

„Eu îmi mențin părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în spațiul Schengen și nu cred că un alt stat al UE cum e Austria se poate opune pe nedrept intrării României în Schengen”, a subliniat Marcel Ciolacu, citat de G4Media.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Zi importantă pentru țara noastră. Președintele Klaus Iohannis participă marți la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se va desfășura la Tirana, în Republica Albania.

În acest context, Klaus Iohannis va prezenta poziția României de susținere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene, pe baza meritelor proprii ale candidaților și va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului țării noastre pentru eforturile și acțiunile concrete de integrare a țărilor din regiune în UE.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienței partenerilor, precum și de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securității cibernetice și al gestionării migrației, a transmis Administrația prezidențială.

Președintele României, Klaus Iohannis (FOTO: Alexandra Pandrea/GÂNDUL)

Ce se întâmplă mai departe

Ziua de marți este succedată de o altă dată foarte importantă. România află miercuri, pe 7 decembrie dacă aderarea la Schengen va fi discutată în Consiliul JAI.

În acest moment, aderarea la Schengen apare pe agenda provizorie.

Totuși, există două scenarii posibile pentru ziua de miercuri: fie se amână votul, ceea ce ar duce la excluderea subiectului de pe agenda JAI de joi, 8 decembrie, fie votul va fi unul pozitiv.

Planul în cinci pași propus de UE, pentru a atenua îngrijorările Austriei, singura țară care se opune aderării României la Spațiul Schengen

Comisia Europeană a prezentat luni, cu doar trei zile înainte de Consiliul JAI decisiv pentru intrarea României în Schengen, planul de combatere a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, potrivit unui comunicat al executivului european.

Planul este o încercare de atenuare a îngrijorărilor majore exprimate de Austria, care a anunțat prin vocea premierului și ministrului de Interne că nu vrea să accepte intrarea României și Bulgariei în Schengen, pentru o presupusă inacțiune a acestor două țări în fața imigrației pe ruta Balcanilor de Vest.

Datele Comisiei arată că în acest an aproape 130.000 de tentative de trecere neregulamentară a frontierei au fost raportate de Frontex la frontierele externe ale UE pe toate rutele din Balcanii de Vest, de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2021.

Aceste numere au fost invocate și de Austria, care arată că are pe teritoriul său peste 100.000 de persoane care cer azil.

„Planul de acțiune privind Balcanii de Vest identifică 20 de măsuri operaționale structurate pe 5 piloni:

  1. consolidarea gestionării frontierelor de-a lungul rutelor;
  2. accelerarea procedurilor de azil și sprijinirea capacității de primire;
  3. combaterea contrabandei cu migranți;
  4. consolidarea cooperării în materie de readmisie și a returnărilor
  5. realizarea alinierii politicii în materie de vize.

Măsurile se concentrează pe sprijinul acordat partenerilor din Balcanii de Vest sau pe acțiunile întreprinse de aceștia, precum și pe acțiunile din UE. Obiectivul este de a consolida cooperarea în materie de migrație și de gestionare a frontierelor cu partenerii din Balcanii de Vest, având în vedere statutul lor unic în perspectiva aderării la UE și eforturile lor continue de aliniere la normele UE”, conform documentului citat.

Guvernul României a salutat deja, luni, Planul de Acțiune pentru Balcanii de Vest al Comisiei Europene.

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației.

Intrarea în Schengen presupune, însă, un vot în unanimitate.

De ce nu a intrat România până acum în Schengen

Cu toate că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. Prin votul lor din 18 octombrie 2022, eurodeputații au reiterat cererea de admitere a celor două țări în spațiul Schengen cât mai curând posibil, subliniind că libertatea de mișcare se află în centrul proiectului UE.

Drumul României spre Schengen, după 11 ani de așteptări, nu duce lipsă de provocări, după pozițiile exprimate de oficiali din Olanda, Suedia și, cel mai recent, Austria.

Într-unul dintre scenariile avansate recent de europarlamentarul român Victor Negrescu, acesta preciza că se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.

Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a exprimat recent încrederea și optimismul cu privire la aderarea României în Spațiul Schengen, într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV.

În cazul Croației, pe 10 noiembrie 2022 Parlamentul și-a dat acordul pentru cererea de aderare a Croației la spațiul Schengen până la finele lui 2022.

Condițiile de aderare la spațiul Schengen

Pentru a fi acceptat în Schengen, sunt obligatorii următoarele condiții:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • țările trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS)

Potrivit Parlamentului European, peste 1,25 miliarde de călătorii au loc anual în spațiul Schengen. Controalele interne la frontieră au fost abolite în această zonă, dar statele și-au păstrat dreptul de a reintroduce controale temporare în cazul unor amenințări serioase la adresa politicilor publice sau securității interne.

Totuși, din 2015, pe fondul crizei migrației, precum și a creșterii amenințărilor teroriste transfrontaliere, mai multe state Schengen au reintrodus astfel de controale și chiar le-au prelungit de mai multe ori, iar pandemia de COVID-19 a reprezentat un nou motiv pentru a le reintroduce.

În acest context, la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor ce guvernează spațiul Schengen, pentru a se asigura că reintroducerea controalelor interne rămâne o măsură de ultimă instanță și pentru a încuraja folosirea unor măsuri alternative, cum ar fi controale specifice de poliție și o cooperare îmbunătățită a forțelor de poliție.

„Parlamentul European are în lucru această propunere. Deputații europeni au obiectat în repetate ocazii împotriva reintroducerii frecvente a controalelor, care împiedică libera circulație a persoanelor în UE”, a transmis Legislativul comunitar.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...