Macovei: „Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA”

Macovei: Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA
Publicat: 14/10/2014, 17:57
Actualizat: 26/03/2019, 14:13

„Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA”, arată Macovei în declarația de presă.

Ea precizează că, în calitate de ministru al Justiției, a desființat SIPA „pentru că cercetările arhivei au arătat că SIPA, prin agenții săi, urmărea judecători, procurori sau avocați”. „Notele informative conțineau nu doar date despre acivitatea profesională, ci și despre viața privată a magistraților”, adaugă ea.

„Astfel de informații, de care colaboratoarea Securității, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a șantaja magistrați, erau obținute, evident, și din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofițeri acoperiți. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofițer acoperit, deși nu îndeplinea condițiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securității”, mai susține Macovei.

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituțională” și „o incompatibilitate”, potrivit Constituției vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost și ofițer acoperit și procuror nu este o ilegalitate, președintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituțională”.

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofițeri acoperiți în Executiv. „La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituția să-i numesc și n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofițer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Și chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofițer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezerviști acoperiți”, a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

„Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru”, a mai spus el.

Șeful statului a explicat că „neliniștea” i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofițer SIE a lui Victor Ponta. „Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns și pe urmă discuțiile din presă”, a mai spus Băsescu.

Marți dimineață, la Iași, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacție la declarațiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt „numai minciuni” și că președintele este „extrem de tulburat și frământat” și că „România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată și și-a servit țara și va face acest lucru în continuare.

„În ce mă privește vă spun foarte clar și foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, și până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile țării, mi-am servit țara ca magistrat, ca deputat, ca ministru și voi face la fel ca președinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susținut că Traian Băsescu se exprimă „într-un mod total inacceptabil pentru un președinte”, folosind această funcție și instituțiile pentru a o susține pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară președintele Băsescu, premierul a afirmat: „Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: „Nu știu, asta trebuie să-l întrebați pe dânsul”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice