Marcel Ciolacu anunță că prețurile la RCA rămân plafonate: ,,Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor”

Publicat: 28/03/2024, 12:01
Actualizat: 28/03/2024, 12:25

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern de joi că șoferii pot achiziționa pentru încă trei luni polițe RCA la prețul plafonat de la sfârșitul lunii februarie 2023. 

Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor.

Măsura luată de Guvern este menită să stopeze potențiala creștere a tarifelor practicate de firmele de asigurări la polițele RCA. În contextul în care numai în prima jumătate a lui 2024 vor înceta aproximativ 3,5 milioane de contracte RCA, exista un risc major de specula și de dezechilibru între cerere și ofertă.

Prin prelungirea măsurii de plafonare din decembrie 2023, când s-a stabilit continuarea măsurii, Guvernul își dorea plafonarea prețului pe care deținătorii de automobile îl plătesc pentru RCA să fie pentru șase luni. Însă legislația în vigoare nu permite asta. Potrivit reprezentanților Guvernului, „Legea concurenței permite prelungirea termenului într-o situație excepțională cu șase luni de zile, dar după aceea se poate pe prelungi această excepție numai pe module de câte trei luni de zile”. Astfel că termenul stabilit a fost 31 martie 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat faptul că plafonarea RCA „este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor cu impact semnificativ asupra economiei”. Și a subliniat că aceasta se va menține cât va fi nevoie pentru reglementarea pieței, dar în astfel de etape trimestriale.

Protecția socială, prioritate pentru PSD și Guvernul Ciolacu

Menținerea plafonării prețurilor RCA la un nivel maxim cu cel pe care l-a practicat în 28 februarie 2023, cu o ajustare de +6,8% (respectiv rata anuală a inflației din 2023) este o măsură care reconfirmă angajamentul PSD și al Guvernului Ciolacu de a-i proteja pe românii aflați într-o situație vulnerabilă față de agenții economici.

Astfel de mecanisme de protecție socială au vizat deja plafonările de prețuri la alimentele de bază, la energie, fără de care, potrivit economiștilor, cheltuielile pentru o familie de români ar fi acum mai mari, în medie, cu 1.118 lei pe lună și peste 13.400 de lei pe an.

La acestea se adaugă și măsura propusă și votată de PSD privind piața de creditare. Este vorba despre legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir care prevede plafonarea dobânzilor IFN, care prevede că suma totală plătită de către un român care accesează un credit nu poate depăși dublul valorii totale sumei împrumutate, indiferent de clauzele contractuale sau eventualele dobânzi penalizatoare.

Prin intermediul acestor măsuri inițiate de PSD și Guvernul Ciolacu se elimină practicile speculative și abuzurile, este protejată puterea de cumpărare a românilor, și, în același timp, asigură un climat economic sănătos, esențial pentru creșterea acestui sector și, implicit, a bunăstării tuturor.

Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, întrucât există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto.

CITEȘTE ȘI:

Amenzi uriașe pentru șoferii care pleacă la drum fără să aibă acest DOCUMENT esențial la ei. Polițiștii îl cer în original în cazul unui control

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...