VIDEO | Marcel Ciolacu: Așteptăm să primim 600.000 de antivirale pentru tratamentul infecției cu COVID

Publicat: 05/01/2022, 21:21
Actualizat: 06/01/2022, 12:54

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a negociat un pachet de 600.000 de medicamente antivirale, pentru tratamentul COVID-19, care sunt aprobate în SUA. Marcel Ciolacu a precizat că valul cinci al pandemiei va fi pregătit într-un mod diferit. 

„Nu e de ajuns, dar înțeleg că sunt mult mai multe măsuri pe care o să le ia inclusiv ministrul Sănătății, inclusiv antiviralele, sunt două tipuri, inovative și generice, cele generice, mai toxice. E pentru prima oară când un ministru discută cu producătorii. Sunt două medicamente inovative, acum, acceptate și în SUA, și în UE se așteaptă, unul cu randament de 50%, iar cel de la Pfizer cu 90%. O să avem 600.000 de doze”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Liderul PSD a afirmat că antiviralele comandate ar trebui să ajungă în una sau două săptămâni.

„Tratamentul este pentru cazurile incipiente, cu potențial grav. Lucrurile sunt de una-două săptămâni. Să sperăm că vom merge și pe zona de generice, cu adevărat există anumite recomandări, fiind mult mai toxice, dar abordarea lui Rafila este una sinceră, corectă”, a precizat Ciolacu.

Liderul PSD a adăugat că au fost amenajate 100 de paturi noi la secția ATI de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

”Am văzut că la «Balș» s-au rezolvat 100 de noi locuri la ATI și mă bucur că se creează locuri la ATI în spitale specializate, unde există medici și un protocol clar. Încercăm să pregătim acest val 5 așa cum nu a fost pregătit până acum”, a mai spus Ciolacu.

Președintele PSD consideră greșită abordarea fostei coaliții de guvernare în ceea ce privește informarea cetățenilor și creșterea gradului de încredere în instituțiile statului cu privire la situația pandemică.

”Aici a fost cea mai mare greșeală făcută, nu s-a creat un parteneriat cu cetățeanul și, să știți, cel mai greu câștigi credibilitatea. Speranța o obții relativ repede. Suntem după doi ani ratați în zona de control a pandemiei. Am anunțat că am învins-o și vedem că nu…Rafila a anunțat că bolnavii cronici vor avea acces la actul medical, așa cum ar fi fost normal în ultimii 2 ani”, a mai spus Ciolacu.