Marcel Ciolacu, de Ziua ONG-urilor: Bunăstarea vieții de zi cu zi trebuie să fie într-un echilibru cu natura

Publicat: 27/02/2024, 13:14
Actualizat: 27/02/2024, 13:15

Premierul Marcel Ciolacu spune că, prinși în viața de zi cu zi, uităm că dezvoltarea economică și socială și bunăstarea vieții trebuie să fie într-un echilibru cu natura. 

Prim-ministrul a participat la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, de Ziua Mondială a ONG-urilor, organizat la Palatul Cotroceni, unde a enumerat proiecte de succes.

Aș nominaliza câteva dintre proiectele de succes derulate în ultimii ani, dar ale căror propuneri de politici publice alternative la cele formulate de guvern contribuie la promovarea unei dezvoltări sustenabile a comunităților și a societății în general. Proiectul politici publice pentru dezvoltare durabil, implementat de Centru pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu asociațiile Mai Bine din Iași, Biosilva din Suceava, Doi Celsius și Ecoteca din București este un prim exemplu.

Proiectul a vizat șase domenii prioritare de mediu: creșterea accesului apa potabilă în spațiul public, gestionare a deșeurilor din produse farmaceutice din afara circuitului sanitar medical, creșterii calității aerului, crearea unei infrastructuri de reîncărcare publică a vehiculelor electrice, diminuare a risipei alimentare și îmbunătățirea legislației în domeniul pădurilor și ariilor protejate din România, prin aplicarea principiului transparenței.

Un alt exemplu este cel de promovare a cercetării și protejării mediului, desfășurat de Fundația Dala în parteneriat cu Asociația Peisagiștilor din România AUSAM Cluj-Napoca, având ca obiect ecosistemele fragile din Munții Făgăraș.

Un alt proiect devenit model de dezvoltare durabilă este Via Transilvanica, în opinia premierului.

Am lansat la final un proiect de suflet, Via Transilvanica, derulat de Asociația Tășuleasca Social din Bistrița, un model de dezvoltare durabilă a turismului. Sunt sigur că Via Transilvanica va deveni un real motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru zonele rurale care și-au păstrat nealterate patrimoniu natural, arhitectura și tradiția. Via Transilvania este un exemplu de sustenabilitate în turism pe care îl putem multiplica prin proiecte similare viitoare, de care românii să se simtă mândrii și care poate fi perfect integrat în campania demarată deja, Cumpără românește.

Ciolacu afirmă că aceste trei exemple sunt dovada în plus că dezvoltarea durabilă și protejarea mediului nu au culoare politică.

Ele ne privesc pe toți, iar politicul, prin deciziile luate, trebuie să țină cont atât de realitatea din economie și mediul social românesc, cât și de propunerile pe care dumneavoastră, cei pe care astăzi vă sărbătorim, le faceți cu atât de multă implicare și devotament.

Șeful Executivului și-a exprimat aprecierea pentru societatea civilă, și a evidențiat rolul pe care îl are în implementarea politicilor publice.

Aprecierea mea se îndreaptă către fiecare dintre dvs. prin rolul activ pe care îl aveți în dezvoltarea și implementarea politicilor publice de mediu în România. De fapt, contribuiți atât la protejarea și conservarea resurselor noastre naturale, cât și la crearea unui mediu mai curat și mai sigur pentru toți locuitorii României. Vă asigur e această cale și în continuare aveți întreaga mea susținere în eforturile depuse.

Ciolacu întărește ideea de a fi în „echilibru cu natura”, cea care ne oferă suportul existenței.

Câteodată, prinși în agitația cotidiană, unele persoane uită, din păcate, că dezvoltarea economică și socială, bunăstarea vieții de zi cu zi trebuie să țină cont să fie într-un echilibru cu natura, cea care ne oferă suportul existenței.

De aceea, rolul dvs. este cu atât mai important cu cât toate aceste deziderate dezvoltare durabilă, combaterea efectelor schimbărilor climatice, reabilitare și protejare a zonelor naturale, conservare a biodiversității, educație și conștientizare trebuie să fie pilonii de bază e care România trebuie să evolueze.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare