Marcel Ciolacu: Guvernul să intre cu 24 de ordonanțe în aceeași zi este record mondial

Marcel Ciolacu: Guvernul să intre cu 24 de ordonanțe în aceeași zi este record mondial
Publicat: 04/02/2020, 21:14

„Este o premieră în România, ca în aceeași zi să intri în ședință de Guvern cu 24 de ordonanțe de urgență. Este un record mondial absolut în orice stat democratic. Am amânat BPR astăzi la prânz să vedem și noi cu ce va veni Guvernul”, a afirmat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, la Parlament.

Acesta a spus că cel mai mult s-a temut de ordonanța prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și prin furnizori privați.

„Domnul prim-ministru, în momentul acesta a privatizat sănătatea românilor fără nicio explicație. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private. Singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătății, cel care a promovat ordonanța, lucrează și la spital privat și este și ministru. Ne așteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat. Logica este clară. Cine are bani va trăi, cine nu are, va muri. Este cea mai macabră ordonanță, cel mai netransparent mod de a face o așa-zisă reformă în sănătate în acest moment”, a afirmat liderul social-democraților.

Totodată, Ciolacu a precizat că Guvernul a dat o ordonață prin care încurajează „turismul electoral”, sistem ce „avantajează de obicei pe cei care sunt la putere și organizează alegerile”.

„După ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanță prin care au legiferat turismul electoral. (…) Vom putea merge din județ în județ și vom putea vota oriunde. Eu vă spun că acel sistem nu a funcționat ultima oară”, a adăugat liderul PSD.

În ceea ce privește respingerea inițiativei privind alegerea președinților de consilii județene de către consilierii județeni, președintele interimar al PSD a spus că se bucură deoarece în cadrul Guvernului „mai există și oameni cu minte”.

„Ați văzut că au vrut să forțeze și consiliile județene astăzi. Mă bucur că în cadrul Guvernului mai există și oameni cu minte și care vor să respecte totuși legea și îl felicit pe ministrul Justiției că nu a avizat așa ceva. Nu am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu, nici înainte și nici după”, a declarat Marcel Ciolacu.

Executivul a inclus pe ordinea de zi de marți, pentru dezbatere și adoptare, 20 de ordonanțe de urgență și alte patru simple.

Printre acestea se află și proiectul prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care sunt suportate din Fondul unic de Asigurări Sociale, se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați.

Totodată, Guvernul a anunțat că va adopta Ordonanța de Urgență prin care sunt reglementate termenele alegerilor anticipate și se extinde la alegerile parlamentare toate facilitățile de vot care au fost aplicate la alegerile europarlamentare și prezidențiale precedente. Actul normativ presupune și majorarea numărului de parlamentari de diaspora. Potrivit ministrului de Interne, Marcel Vela, ordonanța prevede creșterea numărului de parlamentari din diaspora de la doi la patru senatori și de la patru la opt deputați. O altă reglementare adusă prin OUG se referă la extinderea zilelor de vot la trei zile.

În aceeași ședință, Guvernul a renunțat la inițiativa privind alegerea președinților de consilii județene de către ceilalți membrii ai consiliului județean. „Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”, a precizat ministrul de Justiție Cătălin Predoiu.

Sursă FOTO: Marcel Ciolacu / Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...