Marcel Ciolacu, INTERVIU pentru Financial Times: „Zero dependență față de energia sau resursele rusești. Sprijinul pentru Ucraina, necondiționat”

Marcel Ciolacu, INTERVIU pentru Financial Times: Zero dependență față de energia sau resursele rusești. Sprijinul pentru Ucraina, necondiționat
Publicat: 28/08/2023, 10:53
Actualizat: 28/08/2023, 11:51

Marcel Ciolacu a vorbit, în primul interviu acordat presei internaționale de la preluarea funcției de prim-ministru, despre eforturile României de a ajuta Ucraina, dar și despre impactul pe care războiul îl are asupra bugetului de stat. Acesta a discutat și despre situația Republicii Moldova, de departe, cel mai vulnerabil stat din Europa, în acest context de război. În ceea ce privește siguranța României, premierul a mărturisit că, în acest moment, nu există niciun risc de securitate pentru țara noastră.

Marcel Ciolacu a precizat în interviul pentru pentru Financial Times că România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră și de navigație pe Dunăre în termen de două luni, pentru a ajuta Ucraina să își transporte cerealele în afara razei de acțiune a Rusiei, potrivit prim-ministrului țării.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023″

Oficialul român susține că planul său va fi pus în aplicare, indiferent de atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe cealaltă parte a Dunării, la granița cu România.

 „În scopul de a acest lucru, am mărit capacitatea atât în portul Constanța cât și căile de acces către portul Constanța pentru ca acest lucru să se întâmple. Am mobilizat cât de bine am putut.”

Reamintim că Rusia a renunțat la un acord care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe piețele globale prin Marea Neagră.  În plus, Moscova a amenințat, de asemenea, navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a provocat o redirecționarea exporturilor prin Dunăre.

„Ne-am învățat bine lecțiile despre Rusia”, a mai punctat premierul Ciolacu. „Suntem la zero dependență față de energia sau resursele rusești. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiționat.”

„Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment”

Marcel Ciolacu a declarat că Bucureștiul nu se va lăsa intimidat de Moscova, exprimându-și  încrederea că apartenența țării sale la NATO va descuraja Rusia de la orice acțiune directă ostilități directe.

„Capacitatea sporită a portului Constanța de la Marea Neagră și a altor rute va permite exporturilor ucrainene de cereale să se dubleze, ajungând la 4 milioane de tone pe lună”, a spus oficialul român.

Premierul României, despre alternativele rutiere și feroviare

„Investițiile sunt în curs de desfășurare în canalul Sulina”, a adăugat premierul, referindu-se la principala rută maritimă de mare adâncime a României prin delta Dunării.

În ciuda atacurilor repetate ale Rusiei asupra silozurilor de cereale ale Ucrainei din porturile Izmail și Reni de-a lungul Dunării, Marcel Ciolacu a spus că există „soluții” – de exemplu, permițând navelor să tranziteze pe timp de noapte începând cu luna octombrie și prin creșterea traficului de marfă la o minim de 14 nave pe zi.

„Mă aștept să semnez protocoalele în zilele următoare”

România a fost rezervată în privința asistenței militare pentru Kiev, dar Marcel Ciolacu a declarat că partenerii săi știau că Bucureștiul a oferit mult mai mult decât ajutor umanitar și sprijin logistic.

Țara este, de asemenea, implicată în pregătirea piloților ucraineni pentru a putea pune în mișcare o flotă cât mai mare de avioane de luptă F-16, donate de membrii NATO și așteaptă documentele necesare care să autorizeze începerea pregătirii lor.

„Mă aștept să semnez protocoalele (pentru piloți n.r. ) în zilele următoare, care este ultima obstacol rămas”, a declarat premierul. „Logistica este în vigoare, în ceea ce ne privește.”

„Vom avea nevoie de un derogare de la codul fiscal”

Premierul a vorbit și despre impactul major al repercusiunilor războiului asupra bugetului României. „Creșterea cheltuielilor militare și de infrastructură legate de războiul din Ucraina are un impact asupra bugetului țării”, a spus el.

Banca centrală a României a proiectat că deficitul bugetar va sări la 7,5% din produsul intern brut în acest an, mult peste ținta de 4,4% și de 6,2% în 2022.

Marcel Ciolacu se va întâlni săptămâna aceasta la Bruxelles cu oficiali UE, pentru a discuta măsuri de limitare a deficitul de finanțare. El a declarat că „în niciun caz” UE nu va reduce finanțarea pentru România pentru a forța mai multă austeritate la București.

„Am fost nevoiți să reorganizăm bugetul pentru a ajuta transporturile din Ucraina”, a spus Ciolacu, adăugând că va încerca să obțină un acord al UE pentru a contabiliza articolele legate de război în afara bugetului de calculele de deficit. „Acestea au fost cheltuieli neprevăzute,  așa că vom avea nevoie de un derogare de la codul fiscal.”

Marcel Ciolacu, despre situația Moldovei și critici la adresa lui Viktor Orban

Războiul Rusiei din Ucraina a prezentat, de asemenea, riscuri de securitate pentru aliatul apropiat al României Republica Moldova, a cărei cerere de aderare la UE Bucureștiul o susține din toată inima, a spus Ciolacu.

„Moldova este de departe cel mai vulnerabil stat din Europa”, a precizat premierul.

Omologul său ungar, Viktor Orbán, și-a folosit dreptul de veto în UE și NATO pentru a bloca diverse cereri de aderare, „în încercarea de a forța Bruxelles-ul să elibereze fondurile UE înghețate”, a declarat Ciolacu.

„Speculează ( Viktor Orbán – n.r.) cu acest lucru”, a spus el, adăugând că este greșit să politizeze astfel de chestiuni strategice. „Există un război între un dictator și lumea liberă … unul pe care Europa nu îl poate permite să piardă.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Cabral s-a dezlănțuit în club. A plecat de la petrecere cu două femei
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...