Maya Teodoroiu este, oficial, judecător CCR. Ce mesaj i-a transmis Iohannis

Publicat: 19/02/2015, 12:39

Simona Maya Teodoriu a depus jurământul de învestitură pentru funcția de judecător al Curții Constituționale, asta după ce Senatul i-a dat, miercuri, votul de încredere celei propuse de PSD.

De la ceremonia de învestitură au lipsit președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aflat într-o delegație în Israel și înlocuit de vicepreședintele deputaților, Forin Iordache, dar și premierul Victor Ponta.

După depunerea jurământului, președintele Klaus Iohannis i-a urat succes noului judecător, subliniind faptul că CCR reprezintă stâlpul democrației din România.

„Vă felicit și vă doresc mult succes în această misiune nobilă de judecător al CCR. Este un lucru evident că vă veți ocupa, împreună cu colegele și colegii dumneavoastră de respectarea Constituției României, nu voi insista asupra acestui aspect. Este, însă, important de subliniat că, după părerea mea, dumneavoastră reprezentați ceea ce s-ar numi un stâlp al democrației. Eu cred că munca pe care o depuneți este extrem de importantă pentru consolidarea democrației în România și vă încurajez să mergeți mai departe cu toată hotărârea, cu toată responsabilitatea, cu toată demnitatea, să dovediți și în continuare că știți să faceți față oricăror situații dificile”, a spus Iohannis, la finalul ceremoniei.

Simona Maya Teodoroiu îl va înlocui pe Toni Greblă, care a demisionat după ce procurorii DNA l-au acuzat de fapte de corupție. Deși în cadrul comisiei juridice a Senatului, cea care a primit aviz favorabil pentru CCR a fost Mona Lisa Neagoe, din partea PNL, în plen Maya Teodoroiu a fost cea care a primit mai multe voturi (87).

La ieșirea din plenul Senatului, propunerea PSD pentru un post de judecător la CCR, Maya Teodoriu, a spus că va respecta „întocmai” prevederile legale.

„Este o mare onoare și o oportunitate excelentă pentru orice jurist, orice majoritate. Este, cred, foarte clar, avem prevederi constituționale și legale care spun care este rolul și statutul judecătorului și le voi urma întocmai în litera și în spiritul lor. Eu nu am văzut-o drept o competiție, am fost doi candidați, au fost audieri corecte, focalizate pe experiența și expertiza profesională”, a spus Teodoriu.

Întrebată dacă se teme de eventuale presiuni asupra membrilor Curții Constituționale, invocate atât de președintele CCR, Augustin Zegrean, cât și de fostul judecător CCR, Toni Greblă, Maya Teodoroiu a spus că „nu se teme de nimic”.

Cine este Maya Teodoroiu

Simona Maya Teodoroiu a fost secretar de stat în Ministerul Justiției din mai 2012, cu excepția perioadei ianuarie – aprilie 2013, când a ocupat poziția de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului.

În Ministerul Justiției, Teodoroiu se ocupa, între altele, de coordonarea activității de monitorizare și raportare, în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare, coordonarea pregătirii contribuției României în domeniul justiției, pentru reuniunile miniștrilor în cadrul Consiliilor „Justiție și Afaceri Interne”, coordonarea implementării Strategiei Naționale Anticorupție (SNA), coordonarea activității de elaborare a proiectelor de acte normative având ca obiect ratificarea, aprobarea sau aderarea României la tratatele internaționale.

Începând din februarie 2013, Simona Maya Teodoroiu este conferențiar universitar în drept civil, dreptul mediului la Facultatea de Administrația Publică din cadrul SNSPA, iar din 2012 este conferențiar universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea „Titu Maiorescu” din București.

Simona Maya Teodoroiu a fost, între 2001 și 2004, director al Direcției Afaceri Europene și Programe și secretar de stat în Ministerul Justiției, coordonator al activităților legate de implementarea programelor Phare pentru sistemul judiciar român, precum și al altor programe bilaterale. Ea a fost și membru al Grupului interministerial pentru redactarea Tratatului de Aderare a României la UE, precum și participant la rundele de convorbiri privind Protocolul de Aderare a României la NATO și la elaborarea documentației necesare în acest sens.

Anterior acestei perioade, respectiv între 1998 și 2001, Simona Maya Teodoroiu a fost expert guvernamental în cadrul Departamentului pentru Integrare Europeană din cadrul Guvernului. Todoroiu a făcut parte și din prima echipă română de pregătire și derulare a negocierilor de aderare la UE.

Simona Maya Teodoroiu a fost, din 2002 până în 2009, membru al Delegației României la Curtea Permanentă de Arbitraj, la Haga, iar în 1996 a ocupat poziția de raportor național pentru protecția juridică a mediului, în cadrul rețelei „Droit de l”Environnement” a AUPELF – UREF (în prezent, AUF), în Dakar, Senegal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete