Ministerul Justiției explică de ce „a mințit” Prună la CEDO

Ministerul Justiției explică de ce „a mințit Prună la CEDO
Publicat: 10/10/2016, 17:08
Actualizat: 26/03/2019, 05:42

„Referitor la afirmația făcută de ministrul Justiției, Raluca Prună, în cadrul ședinței plenului CSM din data de 6 octombrie 2016, cu privire la lipsa fondurilor pentru penitenciare, Ministerul Justiției face următoarele precizări: Afirmația a fost făcută în contextul lipsei investițiilor pentru instanțe, nevoia de avea aceste investiții, și necesitatea unei programări bugetare multianuale; Comparația cu sistemul penitenciar și fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar”, potrivit comunicatului de presă al Ministerul Justiției remis, luni, MEDIAFAX.

Instituția condusă de Raluca Prună precizează că propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuțiilor tehnice din minister, dar și în ședințele de dezbatere pe tema acțiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunțarea de către CEDO a unei hotărâri pilot.

„În dorința de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru ședința de guvern din 19 ianuarie 2016 și care conținea estimări nerealiste; În schimb, am inclus în acel memorandum (memorandum I) obligația pentru agentul CEDO și instituțiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă și cu un buget asumat (Memorandum II); Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcția a două penitenciare până la 2021, precum și preluarea a două locații pentru reamenajare (până în 2023)”, potrivit documentului citat.

Ministerul Justiției mai transmite că „e bine ca discutăm public acest lucru, chiar și în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiții în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare”.

PSD depune luni, la Camera Deputaților, moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Raluca Prună, intitulată „Și minciuna poate să ucidă”, președintele PSD Liviu Dragnea precizând că ministrul va avea ocazia să vină în Parlament pentru a explica ce a vrut să spună cu privire la penitenciare.

„Textul moțiunii este deja redactat și va fi depus astăzi (luni – n.r.) și sunt toate șansele să se dezbată mâine (marți – n.r.) și tot mâine să se voteze în plen. (…) Declarațiile publice pe care le-a făcut dna ministru al Justiției nouă ni se par foarte grave. În acest sens facem acest demers politic, de care nu cred că va ține seama primul ministru, să depune moțiune simplă și dna ministru are posibilitatea, dacă va dori să vină în Parlament, să poată să explice ce a vrut să spună”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

El a precizat că titlul moțiunii este „Și minciuna poate să ucidă”. „Eu nu am conversații uzuale cu dna Prună și nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu țin să comunic cu dna Prună”, a răspuns Dragnea întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu ministrul Justiției înainte de a depune moțiunea. Dragnea a mai spus că, deocamdată, PSD depune moțiune simplă doar împotriva ministrului Justiției, pentru că „despre alte cazuri încă nu am vorbit”.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi, că a mințit la CEDO că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru șapte penitenciare, deși în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget, argumentând că declarațiile ”erau niște bune intenții”.

„Știți cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus și am mințit la CEDO și spun bine mințit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român… Deci eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că în realitate în buget noi nu avem acești bani. Așa s-a întâmplat și cu investițiile. Pe mine nu mă costă nimic și pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moștenit asta, o colecție de bune intenții. Și a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac șapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună, joi, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit regulamentului, Guvernul nu este obligat să demită ministrul, chiar dacă moțiunea simplă este adoptată de Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată