Ministrul Justiției răspunde criticilor lui Iohannis pe legile justiției: „Noi ne facem datoria așa cum scrie la carte”

Ministrul Justiției răspunde criticilor lui Iohannis pe legile justiției: „Noi ne facem datoria așa cum scrie la carte
Publicat: 02/10/2017, 18:17

„Textele de lege nu se negociază. Inițiatorul unui act legislativ, indiferent de ierarhie, se raportează la soluția legislativă, la normele de tehnică legislativă și propune o formulă de redactare, care ajunge în final în Parlament unde au loc dezbateri, argumente pro și contra, modificări, îmbunătățiri ale soluțiilor propuse de inițiatori”, a declarat ministrul Justiției.

Precizarea a venit după ce, vineri, președintele României a declarat că prevederile legilor justiției trebuie discutate din nou cu reprezentanții sistemului judiciar.

Iohannis a subliniat că avizul CSM a fost dat după o serie lungă de consultări în interiorul sistemului judiciar, deci nu poate fi considerat drept expresia nemulțumirii unor persoane care se opun reformării sistemului. „Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (…) Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului”, a declarat Iohannis.

El a pledat pentru o nouă negociere a prevederilor textelor de lege între Ministerul Justiției și corpul magistraților. „Trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat (…) Este nevoie de o nouă negociere a conținutului cu sistemul de justiție”, a mai spus Iohannis.

„Problema cu avizul nefavorabil am mai explicat-o. Este un aviz consultativ. Am anumite rezerve față de acest aviz negativ consultativ pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiției a reținut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înțeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluții propuse de CSM. (..) Nu se pune problema rescrierii proiectului pentru că are foarte multe soluții venite de la CSM. Are foarte multe soluții de punere de acord cu propunerile Curții. Nu ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluții, puncte asupra cărora opiniile sunt diferite. În rest, există o convergență. Eu mă așteptam să priemsc de la CSM avize punctuale pe fiecare soluție legislativă, nu unul în bloc”, a completat Toader.

La deschiderea anului universitar, la Iași, a mers și Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, acesta criticând anterior legile justiției în forma propusă de Tudorel Toader.

„Nu putem vorbi despre acuzații. Cel mult au fost afirmații. Eu vă asigur de faptul că bunele relații dintre noi nu afectează fondul problemei. Noi ne facem datoria așa cum scrie la carte, așa cum scrie în legea 24/2000 privind tehnica legislativă. Eu l-am invitat pe domnul ambasador să vină la festivitatea de deschidere, a acceptat cu plăcere și mă bucur. I-am mulțumit pentru faptul că a venit astăzi aici și pentru că discuțiile care au fost și vizita domniei sale va consolida relațiile de cooperare, colaborare științifică, academică dintre universitatea noaatră și instituțiile similare din SUA. Personal, apreciez vizita domniei sale și sigur va fi cu rezultate pozitive. (..) Aici vorbeam cu domnul ambasador și mă întreba cum să îmi zică: domnule rector sau domnule ministru. I-am spus când sunt la Iași sunt rector suspendat, iar la București sunt ministru al Justiției”, a mai spus Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...