Movilă despre împărțirea Moldovei în două regiuni: USL se joacă cu mândria bucovinenilor și ieșenilor

Movilă despre împărțirea Moldovei în două regiuni: USL se joacă cu mândria bucovinenilor și ieșenilor
Publicat: 19/08/2013, 17:49
Actualizat: 30/09/2018, 19:42

Liderul filialei municipale a PDL Iași, deputatul Petru Movilă, susține că prin împărțirea Moldovei în două regiuni, USL „se joacă cu mândria și onoarea bucovinenilor și ieșenilor”, acuzând, totodată, că PSD și PNL n-au un proiect clar privind regionalizarea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul Petru Movilă a declarat, luni, presei că varianta de împărțire a Moldovei în două regiuni cu reședințele la Suceava și Iași vine ca urmare a susținerii masive a USL din Bucovina.

Movilă a precizat că liderii suceveni ai PSD și PNL au decis formarea unei comisii locale pentru susținerea înființării regiunii Bucovina, adăugând că „promovarea ideii că doar Gheorghe Flutur (liderul PDL Suceava – n.r.) dorește divizarea Moldovei în două regiuni este aberantă”.

Totodată, Movilă a acuzat lipsa de reacție a liderilor ieșeni ai USL, după ce premierul Victor Ponta a spus recent la Suceava că ar agreea înființarea regiunii Bucovina.

„N-am văzut niciun membru USL de la Iași să critice, să aplaude sau măcar să deschidă gura să comenteze declarațiile premierului, care i-a găsit total nepregătiți pe cei din teritoriu, fie că sunt membri PSD, PNL sau PC. USL se joacă de-a regionalizarea, de-a euroregiunile, se joacă cu reorganizatul ministerelor, speculează orgoliile politice și se joacă cu mândria și onoarea bucovinenilor și a ieșenilor”, a precizat Movilă.

Deputatul PDL a mai spus că nu crede că regionalizarea va prinde contur în viitorul apropiat, explicând că USL nu are un proiect clar pe această temă.

„Faptul că Ponta și-a anunțat preferința pentru o reorganizare cu 10 sau 12 regiuni, fără ca măcar responsabilii regionali din PSD să știe acest lucru, arată că sunt probleme grave la acest capitol. Afirmația vine la ceva vreme după ce USL a anunțat că a bătut în cuie proiectul cu opt regiuni”, a mai spus deputatul democrat-liberal.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că susține înființarea regiunii Bucovina și a arătat că formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună, pentru că sunt prea mari pentru standardele europene.

La rândul său, vicepreședintele PSD Gheorghe Nichita, totodată șeful filialei ieșene a social-democraților, afirma, în 9 august, că este periculos ca regionalizarea să se facă pe criterii istorice, pentru că asta înseamnă fărâmițarea României.

Nichita a spus că nu este de acord cu înființarea regiunii Bucovina, temă invocată de liderii politici suceveni.

Totodată, Nichita a spus că Gheorghe Flutur, liderul PDL Suceava, are ambiții personale și că vrea să recupereze terenul pierdut, întrucât susține înființarea regiunii Bucovina.

După ce și Victor Ponta și-a arătat susținerea pentru regiunea Bucovina, Gheorghe Nichita a evitat să facă vreo declarație pe această temă.