MRU: „România poate fi oricând o posibilă țintă a unor acțiuni teroriste. Trebuie să fim pregătiți”

MRU: România poate fi oricând o posibilă țintă a unor acțiuni teroriste. Trebuie să fim pregătiți
Publicat: 06/10/2012, 11:47
Actualizat: 29/07/2014, 20:09

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE, a declarat, la Brașov, că România „poate fi oricând o posibilă țintă a unor acțiuni teroriste”, iar gradul de risc crește sau scade în funcție de contextul internațional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ungureanu, fost director al Serviciului de Informații Externe, a spus că România trebuie să fie pregătită în eventualitatea unor atacuri teroriste, însă în prezent gradul de alertă este moderat.

„Confirm că țara noastră poate fi oricând o posibilă țintă a unor acțiuni teroriste. Nimeni nu este astăzi ferit în lume de acest pericol. Ceea ce spun este că trebuie să fim pregătiți pentru a conctracara eventualele atentate teroriste. Gradul de pericol scade sau crește în funcție de contextul internațional, iar asta poate fi văzut pe site-urile serviciilor de informații”, a declarat Ungureanu, vineri seară, la Brașov, unde a participat la lansarea filialei județene a partidului Forța Civică.

Directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Teodor Meleșcanu, a declarat, vineri, că este îngrijorat de declarațiile șeicului Omar Bakri, care constituie „un semnal că nici România nu este la adăpost de posibilitatea unor atentate”.

„Bakri este mai degrabă un ideolog decât un om de acțiune, dar, evident, asemenea lucruri ne îngrijorează pe bună dreptate și constituie și un semnal că nici România nu este la adăpost de posibilitatea unor atentate. Suntem o țară membră NATO, a UE, participăm la operațiuni în Afganistan, avem niște facilități pe teritoriul nostru pe care le folosește armata SUA, la Deveselu, suntem o țară cu un număr important de turiști, inclusiv din Israel. Preocuparea prioritară pentru noi, a celor două servicii, este prevenirea unor asemenea acte în România, și toată lumea trebuie să înțeleagă că nu putem să considerăm că România este o țară unde nu s-ar putea întâmpla niciodată așa ceva. Din păcate, realitatea ne arată că s-ar putea întâmpla și la noi, trebuie să fim pregătiți să le prevenim și mai ales să acționăm pentru eradicarea cauzelor acestui fenomen al terorismului”, a afirmat Meleșcanu.

Acesta a adăugat că SIE urmărește cu atenție conflictul militar dintre Turcia și Siria, în condițiile în care orice astfel de situație în zonă poate avea impact asupra României.

Liderul islamist Omar Bakri declară, într-un interviu publicat de cotidianul bulgar „24 ceasa”, că Bulgaria, România, dar și alte state pot fi ținte ale atentatelor teroriste.

Întrebat dacă, din punct de vedere religios, Bulgaria poate fi considerată o țintă legitimă a mujahedinilor din cauza politicii sale, el a spus că, din punctul său de vedere, Bulgaria este un teritoriu islamic.

„Din moment ce islamul a pătruns într-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori să-l elibereze într-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Răsărit – de asemenea. România, Albania, Macedonia, Serbia și Kosovo, Bosnia… Însă din cauza trupelor sale în Afganistan și Irak și din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o țintă legitimă. Noi considerăm că pot fi săvârșite atentate în inima Bulgariei. Se poate și în România, și în alte state. Aceasta depinde de tactica și strategia la fața locului. Atentatul de la Burgas a fost împotriva unei ținte israeliene. De aceea toți care au murit acolo sunt fii de israelieni și între ei există mulți oameni importanți. Ei au multă putere”, a spus el.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriană, cu puternice legături cu Al-Qaeda. În 2005, presa scria că zeci de membri ai grupului pe care el îl conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigașe sau au făcut parte din rețeaua de susținere a Al-Qaeda. El a stat 20 de ani la Londra, iar după atentatele din iulie 2005 a plecat în Liban, interzicându-i-se revenirea în Marea Britanie. În noiembrie 2010, Agenția Națională de presă din Liban anunța că Bakri se află printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detenție pe viață ca urmare a acuzațiilor de terorism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...