Neculai Onțanu, audiat la Parchetul General în Dosarul „Noaptea Alegerilor”

Neculai Onțanu, audiat la Parchetul General în Dosarul „Noaptea Alegerilor
Publicat: 04/05/2017, 10:29
Actualizat: 17/06/2018, 20:14

Fostul edil a declarat că a fost audiat în calitate de martor în dosarul alegerilor din 2009, menționând că ce a avut de declarat a declarat în fața procurorilor.

Procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituțională a României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și de la Parchetul Curții de Apel București în dosarul privind alegerile din 2009, au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

De la fiecare instituție au fost cerute date specifice, au precizat sursele citate. De la Parchetul Curții de Apel București datele solicitate au legătură cu existența plângerilor privind fraude electorale.

În această cauză a fost audiat, ca martor, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat, joi, că infracțiunile de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, pentru care s-a început urmărirea penală in rem în dosarul privind alegerile din decembrie 2009, se prescriu în termen de 10, respectiv 8 ani.

Toodată, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, că și președintele Klaus Iohannis ar putea fi audiat de către Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, dacă se va ajunge la concluzia că această audiere este una importantă. În replică, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a declarat vineri că o comisie parlamentară nu poate să ancheteze o cauză aflată deja „pe masa unei instanțe”, precizând că nu există „niciun fel de invitație adresată domnului președinte de a participa la o astfel de ședință”.

PSD și ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor și persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu. Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susținea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi erau preocupați, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase