Negocieri la Guvern: acord pentru creșterea salariului minim la 1.200 de lei

Redactor:
Aurelia Alexa
Negocieri la Guvern: acord pentru creșterea salariului minim la 1.200 de lei
Confederațiile sindicale și cele patronale au ajuns la un acord privind majorarea salariului minim la 1.200 de lei, din 1 ianuarie 2016, una din variantele luate în discuție de Guvern fiind majorarea salariului cu înghețarea la nivelul actual al taxelor plătite pentru acesta,a declarat Bogdan Hossu.

Confederațiile sindicale și cele patronale s-au întâlnit, vineri, cu ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice; Ana Costea, și cu cel al Finanțelor, Anca Dragu, pentru noi negocieri privind majorarea salariului minim de la începutul anului viitor.

Președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discuțiilor, că toți partenerii sociali au căzut de acord asupra faptului că salariul minim pe economie poate crește la 1.200 de lei, însă sunt în discuție două variante de lucru.

Liderul sindical a precizat că patronatele au propus ca majorarea să se aplice doar în cazul salariilor, nu și pentru taxele și impozitele care se plătesc pentru salariile minime (impozitele pe salariu, CAS), respectiv acestea să rămână înghețate la nivelul de 1.050 de lei.

„A doua variantă este susținută de sindicate și de una dintre confederațiile patronale și se referă la majorarea necondiționată până la 1.200 de lei. S-a stabilit că trebuie să construim cu Ministerul Muncii un mecanism de corecție a salariului minim, care să aibă la bază și coșul minim și alte elemente. Aceste două variante vor fi analizate de către Guvern și vor fi discutate în Consiliul Național Tripartit, în 28 decembrie, în Consiliul Economic și Social, în 29 decembrie, urmând ca în 30 decembrie Guvernul să ia o decizie în ședința de Guvern”, a mai spus Hossu.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, după prezentarea finală a bugetului pe 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârșitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că la începutul săptămânii viitoare va convoca comisia tripartită pentru o discuție în acest sens.

Pe de altă parte, Cioloș a precizat că îl preocupă mai mult impactul anumitor decizii, legate de salariul minim, asupra câtorva sectoare „care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil”.

„Pe mine mă îngrijorează impactul nu atât asupra Bugetului de stat care este minim după ce deja au fost crescute salariile bugetarilor cu acel 10 la sută, sunt și multe sectoare economice care nu lucrează la nivelul salariului minim și am avut anumite contacte informale cu anumiți reprezentanți ai mediului de afaceri, însă avem, pe de altă parte, și câteva sectoare care sunt intensive în mână de lucru, care au un nivel al profitului care este deja fragil și acolo cred că trebuie să ne uităm mai atent să vedem care poate să fie impactul anumitor decizii asupra acestor sectoare”, a punctat Cioloș, adăugând că este conștient de nevoia de a echilibra lucrurile între sectorul bugetar și sectorul privat, dar pe de altă parte e important să facă lucrurile acestea în mod rezonabil și având în vedere impactul pe care astfel de decizii poate să le aibă.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, sâmbătă, premierului Cioloș ca, până cel mai târziu marți, înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, Guvernul să transmită când și cu cât va fi majorat salariul minim pe economie, precizând că este o „solicitare fermă” a formațiunii sale.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide