Nicolae Ciucă: ”Proiectul de buget va fi elaborat până pe 20 octombrie, iar în noiembrie va fi supus votului Parlamentului”. Ce măsuri a mai anunțat premierul

Nicolae Ciucă: ”Proiectul de buget va fi elaborat până pe 20 octombrie, iar în noiembrie va fi supus votului Parlamentului”. Ce măsuri a mai anunțat premierul
Nicolae Ciucă / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 21/09/2022, 22:47
Actualizat: 21/09/2022, 22:52
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât în luna noiembrie să poată fi supus dezbaterii și votului în Parlament.
”Am cerut Ministerului de Finanțe să colaboreze cu ordonatorii de credite și să avem proiectul de buget pentru anul viitor, în primă lectură, în guvern, în luna octombrie, astfel ca în noiembrie să intre la analiză și vot în Parlament”, a anunțat premierul Ciucă pe pagina sa pe Facebook.
El a menţionat că acest proiect va permite continuarea investiţiilor, implementarea programelor din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei, dar şi creşteri de salarii şi pensii.
”Prin bugetul pentru anul viitor ne propunem continuarea finanțării programelor de investiții și implementarea acțiunilor din PNRR. Totodată, gestionăm atent deficitul bugetar și inflația, pentru a găsi resursele bugetare pentru mărirea salariilor, a pensiilor și pentru măsurile necesare protejării populației vulnerabile”, a mai spus premierul.
De asemenea, șeful Guvernului a anunțat că în ședința de guvern de săptămâna viitoare va veni cu măsuri concrete pentru compensarea prețului la carburant și pentru sprijinirea populației care folosește lemne pentru încălzire, dar și o serie de măsuri economice.
”Tot în urma analizelor desfășurate atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul coaliției, am decis că Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor vor veni, în ședința de guvern de săptămâna viitoare, cu măsurile pe care le vom adopta pentru compensarea prețului la carburant. De asemenea, pentru sprijinirea populației care folosește lemne pentru încălzire vom adopta un act normativ până la sfârșitul acestei luni.
În ceea ce privește eficientizarea energetică, Ministerul Mediului va veni cu o măsură specifică de sprijinire a populației în vederea înlocuirii becurilor cu filament cu cele pe bază de LED, dar și cu măsuri care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale.
Consolidăm pachetul soluțiilor guvernamentale cu noi măsuri care vin în sprijinul cât mai multor cetățeni și oferă susținere mai consistentă sectoarelor economice”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.