Niculescu-Duvăz, Marton Arpad și Kerekes Karoly sunt cei mai longevivi deputați

Niculescu-Duvăz, Marton Arpad și Kerekes Karoly sunt cei mai longevivi deputați
Publicat: 20/08/2013, 11:09
Actualizat: 29/07/2014, 18:09

Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD), Marton Arpad și Kerekes Karoly (UDMR) dețin recordul în materie de număr de mandate de parlamentar, ei ocupând de 23 de ani funcția de deputat în Parlamentul României.

Cei trei au devenit deputați începând cu anul 1990, adică se află la al șaptelea mandat de parlamentar, ceea ce înseamnă că nu au ratat niciodată alegerile parlamentare. Kerekes Karoly este deputat UDMR de Mureș, Marton Arpad reprezintă județul Covasna, iar Bogdan Niculescu-Duvăz este, la acest moment, deputat PSD de Argeș.

Pe locul doi, cu câte șase mandate de deputat, se află Ioan Oltean (PDL), Laszlo Borbely (UDMR), Anghel Stanciu (PSD, fost PRM), Eugen Nicolicea (UNPR) și Antal Istvan (UDMR).

Oltean este deputat PDL de Bistrița Năsăud de 21 de ani, primul său mandat de parlamentar, în perioada 1990-1992, fiind din partea FSN. Laszlo Borbey este deputat UDMR de Mureș, singura perioadă în care nu a fost parlamentar fiind 1996 – 2000. Anghel Stanciu a devenit deputat de Iași din 1992, primele patru mandate obținându-le pe listele PRM, iar ultimele două pe cele ale PSD. Eugen Nicolicea reprezintă, ca deputat, județul Buzău din 1992, pe listele PSD, în timp ce Antal Istvan este deputat UDMR de Harghita tot din 1992.

Locul trei, cu câte cinci mandate de deputat, este ocupat de Viorel Hrebenciuc (PSD), devenit parlamentar de Bacău din 1996, Attila Kelemen (UDMR), Mădălin Voicu (PSD), Dan Nica (PSD), Mircea Man (PDL), Costică Canacheu (PDL), Varujan Pambuccin, Slavomir Gvozdenovici și Oana Manolescu (minorități naționale).

La polul opus, pe ultimul loc în topul parlamentarilor care nu se află la primul mandat sunt deputații care au câștigat în 2012 pentru a doua oară parlamentarele.

Printre aceștia se regăsesc Elena Udrea (PDL), Ioan Bălan (PDL), Gabriel Andronache (PDL), Sanda Maria Ardeleanu (PDL), Claudia Boghicevici (PDL), Gheorghe Tinel (PDL), Gheorghe Ialomițeanu (PDL), Lucian Bode (PDL), Tudor Ciuhodaru (PPDD), Daniel Oajdea (PPDD), Alina Gorghiu (PNL), Ludovic Orban (PNL), Eduard Hellvig (PNL), Marin Anton (PNL), Mihai Baltă (PSD), Daniel Bărbulescu (PSD), Oana Niculescu Mizil (PSD), Ioan Adam (PSD), Dan Bordeainu (PNL), Mircea Cazan (PNL) și Daniel Chițoiu (PNL), Istvan Bonis (UDMR), Attila Cseke (UDMR).

Emma Toader, [email protected]