Noul Guvern face planuri de ștergere a datoriilor companiilor de stat. Vâlcov: „Până în iunie veți avea o listă”

Redactor:
Anca Simina
Noul Guvern face planuri de ștergere a datoriilor companiilor de stat. Vâlcov: „Până în iunie veți avea o listă”
Ștergerea datoriilor mai multor companii de stat pentru care restructurarea sau privatizarea nu intră în calcul este una dintre prioritățile enunțate de ministrul propus la Finanțelor, Darius Vâlcov, pentru anul următor.

Ideea unor „măsuri bugetare” pentru companiile de stat a fost lansată de Darius Vâlcov la audierile din Parlament pentru noul Guvern. „După ce am stins toate arieratele autorităților locale, trebuie să ne îndreptăm atenția spre companiile de stat și companiile locale. Vom stabili niște întâlniri să vedem dacă le putem redresa. Dacă nu, avem cele două variante: privatizarea sau lichidarea. Nu trebuie să ne fie frică de aceste lucruri”, a fost inițial evaziv ministrul.

În acest moment, în România există 248 de companii de stat care depun bilanțul la Ministerul Finanțelor, în afară de această statistică, acționarul lor principal fiind în rare cazuri la curent cu situația exactă a acestora. Tema datoriilor companiilor de stat este, pe de altă parte, una recurentă în discuțiile cu FMI, delegația Fondului și a Comisiei Europene, trecând-o la fiecare întâlnire cu reprezentanții Guvernului printre întrebările prioritare, alături de situația datoriilor acumulate de autoritățile locale.

În ultimii doi ani, Guvernul a eșuat succesiv în privatizarea CFR Marfă, a combinatului Oltchim, a CupruMin, și a Poștei Române.

La ieșirea de la audiere, ministrul a dat mai multe explicații. Situația celor 248 de companii ar urma să fie inventariată în următoarele 6 luni, ca în iunie să se înainteze Guvernului o primă listă cu propuneri: căror companii să li se șteargă datoriile, care să fie privatizate și care să intre în lichidare. „În primul rând trebuie să vedem cu fiecare minister în parte – care sunt până la urmă acționarii acestor companii – care este propunerea lor. Trebuie să ieșim din această stare de incertitudine. Contez foarte mult pe un management profesionist și cred că acest management trebuie făcut nu numai cu ajutorul ministerului de resport, ci și cu ajutorul Ministerului Finanțelor”, crede Vâlcov.

Ministrul susține că 80% dintre aceste societăți sunt, din cauza datoriilor, în imposibilitatea de a participa la licitații. „Cu un ajutor minim din partae statului ar putea să intre pe piață și să se dezvolte. Sunt companii care nu pot accesa fonduri europene, care nu pot să intre pe această piață a licitațiilor, pentru că au niște datorii pe care nu le pot achita la stat. Ori luăm decizia și mergem pe restructurare până la insolvență, ori pe privatizare, ori haideți să le ajutăm și să le dezvoltăm”, a sugerat Vâlcov soluția ștergerii datoriilor de către stat.

Întrebat care ar trebui să se regăsească, din punctul său de vedere, pe lista pentru privatizare, ministrul a evitat însă un răspuns tranșant: „Nu vă pot da un exemplu pentru că trebuie să avem această discuție în trei – compania, ministerul de resort, Ministerul Finanțelor care trebuie, prin măsuri fiscale, dar și bugetare, să intervină și să rezolve această problemă într-un fel sau altul”.

A dat însă un calendar. „O perioadă de timp acceptabilă undeva la 6-8 luni de zile. Până în iunie veți avea o listă și o propunere de decizie înaintată Guvernului pentru fiecare din aceste companii”, spune Vâlcov, acceptat astăzi de Comisia de specialitate doin Parlamemnt ca ministru al Finanțelor, cu 18 voturi pentru și 10 împotrivă.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Misha cere ajutorul ministrului Culturii. Se numără printre victimele pandemiei
Inchide