Oprea: Ordonanța privind sporurile, pentru întregul sistem de apărare; vizează siguranța cetățeanului

Oprea: Ordonanța privind sporurile, pentru întregul sistem de apărare; vizează siguranța cetățeanului
Publicat: 23/06/2014, 16:45
Actualizat: 30/03/2019, 00:42

„Ordonanța adoptată de Guvern privind plata muncii în zilele libere se adresează întregului sistem de apărare, ordine publică și siguranță națională. În calitate de vicepremier pentru siguranță națională am promovat acest act normativ pentru a preveni disfuncțiile care ar fi putut apărea în acest sistem în care, este evident pentru toată lumea, că programul de lucru nu este unul normal, ci este unul cu caracter permanent, 24 din 24 de ore”, afirmă vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, într-o declarație pentru MEDIAFAX.

Vicepremierul Oprea menționează că soluția existentă până la adoptarea ordonanței, aceea prin care munca depusă în zilele libere sau de sărbătoare era compensată doar prin timp liber, nu era îndeajuns pentru instituțiile care și așa au un deficit de personal în raport cu numărul tot mai mare de misiuni pe care trebuie să le îndeplinească.

„Toată lumea știe că militarii, polițiștii, pompierii sunt primii care răspund «prezent», atunci când este vorba de amenințări la adresa securității naționale, de urgențe civile, de misiuni de ordine publică sau de situații de urgență cauzate de fenomenele meteo. În toate aceste momente, angajații noștri sunt mereu lângă oamenii aflați în dificultate, indiferent că este zi sau noapte, sâmbătă sau duminică, sărbătoare de Paște, 1 Mai sau de Crăciun”, argumentează Gabriel Oprea, adăugând că „la Armată, Poliție, Pompieri sau Jandarmerie nu se închide niciodată”.

„Aici nu poți să spui – «Ne pare rău, nu putem interveni să salvăm oamenii pentru că e duminică și nu avem angajați la serviciu»”, spune vicepremierul.

El reamintește că riscul unor blocaje în sistem puteau apărea pe fondul numărului redus de personal, oferind ca exemplu situația din Ministerul Afacerilor Interne, unde de aproape 4 ani promoțiile Academiei de Poliție nu au putut fi încadrate la termen sau deciziile prin care un număr foarte mare de angajați au ieșit din sistem prin disponibilizare.

„Efectele acelor decizii se simt în prezent și totul se reflectă asupra gradului de siguranță al cetățeanului”, precizează Gabriel Oprea, afirmând că deși percepția poate fi aceea că acești angajați vor avea salarii crescute, principalul beneficiar va fi cetățeanul și nevoia sa de siguranță.

„În fond, aici nu vorbim de sporuri, ci de o recunoaștere a drepturilor pentru munca prestată de militari, polițiști, funcționari cu statut special din penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională”, spune Oprea.

El anunță că, în aceeași logică, a creșterii siguranței cetățeanului, a mai luat o decizie importantă, cea vizând alocarea de carburanți pentru instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională, iar în mod special pentru Ministerul Afacerilor Interne este în curs de pregătire o achiziție de autospeciale destinate muncii operative.

„Nu putem accepta explicația că nu avem mașini, că dacă avem mașini nu avem carburanți și de aceea nu putem să asigurăm ordinea publică. Așa că, în cel mai scurt timp, oamenii din Ministerul Afacerilor Interne vor avea toate aceste mijloace la îndemână, iar acest lucru se va vedea și se va simți în stradă, acolo unde avem datoria să asigurăm tuturor cetățenilor un climat de siguranță”, conchide Oprea.

La propunerea vicepremierului Gabriel Oprea, Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, ordonanța de urgență care stabilește că militarii, polițiștii și ceilalți angajați din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională vor putea fi plătiți, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și de sărbătorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de bază, proporțional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican