Oprea: Ponta e dezamăgit când nu se intră în „cârdășie” cu el pentru încălcarea legii

Oprea: Ponta e dezamăgit când nu se intră în cârdășie cu el pentru încălcarea legii
Publicat: 24/08/2013, 15:18
Actualizat: 01/11/2016, 12:42

Premierul Victor Ponta este „dezamagit când cineva nu intră în cârdașie cu dumnealui pentru încălcarea legii.”, a spus, sâmbătă, pentru, MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt prezidențial Bogdan Oprea, referindu-se la problema retragerii unei decorații acordate lui Laszlo Tokes.

„Ca întotdeauna, domnul prim-ministru Victor Ponta este dezamăgit când cineva nu intră în cârdașie cu dumnealui pentru încălcarea legii. Comportamentul unui prim-ministru reclamă în mod obligatoriu ca solicitările și abordările publice să fie în conformitate cu legile țării sale. Este indamisibil ca pentru un prim-ministru respectarea legii să fie un subterfugiu”, a spus, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că este dezamăgit de reacția Administrației Prezidențiale în ceea ce privește propunerea sa de retragere a Ordinului „Steaua României” lui Laszlo Tokes și a apreciat că motivul invocat de Președinție pentru refuz reprezintă doar un „subterfugiu”.

Există o procedură și nu este o problemă ca acea procedură să fie îndeplinită. Eu cred că a fost pur și simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o poziție publică și cred că Administrația Prezidențială ar trebui să aibă o poziție publică. Că după aceea se face sau nu procedura, ține doar de președinte acest lucru”, a adăugat Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a transmis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condițiile morale și legale pentru ca Laszlo Tokes să dețină Ordinul „Steaua României” și propune retragerea acestei distincții.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Președinției. Bogdan Oprea, a transmis un comunicat în care anunță că președintele Traian Băsescu a luat notă de inițiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii.

„Domnul TÅ‘kés László a fost decorat de președintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989; – (2) – în temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea și funcționarea consiliilor de onoare ale ordinelor naționale «Steaua României», «Serviciul Credincios» și «Pentru Merit», «cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini și fapte pe care le consideră dezonorante comise de alți cavaleri ai respectivului ordin și care aduc prejudicii morale și ating demnitatea și onoarea Ordinului»; menționăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Național «Steaua României», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanșarea procedurii de retragere a acestei decorații”, se arată în comunicat.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom