Oprescu a stabilit întrebarea de la REFERENDUMUL din 6 octombrie privind eutanasierea câinilor maidanezi. Antonescu îi desființează planul: „E mai logic ce spune Băsescu”

Oprescu a stabilit întrebarea de la REFERENDUMUL din 6 octombrie privind eutanasierea câinilor maidanezi. Antonescu îi desființează planul: „E mai logic ce spune Băsescu
Publicat: 06/09/2013, 15:44
Actualizat: 30/07/2014, 23:20

Primarul General, Sorin Oprescu, a stabilit, la ședința cu primarii celor șase sectoare, organizarea unui referendum în data de 6 octombrie la care bucureștenii vor trebui să răspundă dacă acceptă sau nu eutanasierea câinilor fără stăpân care nu au fost adoptați. Anterior, președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, la Cluj, că nu este de acord cu organizarea unui referendum în București pe tema câinilor vagabonzi, spunând că acest demers „nu are ce să comunice nou despre voința cetățenilor”, fiind clar că oamenii vor să nu mai existe câini pe străzi. „Îmi spun o părere personală, ca simplu cetățean și locuitor al Bucureștiului: referendumul nu are ce să comunice nou despre voința cetățenilor. Răspunsul e clar: niciun bucureștean, și cel mai mare iubitor de câini – și mă număr printre iubitorii de câini – nu vrea să existe vreun câine vagabond pe stradă. Și atunci, la ce să fac referendum?”, a spus Antonescu

UPDATE 15:05 Sorin Oprescu a decis formula prin care va consulata cetățenii. „Întrebarea pe care o vom propune spre aprobare este: ‘Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân capturați pe domeniul public și care nu au fost adoptați în termenul prevăzut de lege’? Tremenul prevăzut de lege este 7 zile. Răspunsurile sunt Da sau nu”, a spus Oprescu. Decizia privind organizarea referendumului va fi luată în ședința Consiliului General al Municipiului București de mâine. Citește aici mai multe detalii!

Oprescu a mai spus că activitatea de prindere a câinilor fără stăpân „va începe cu potențial crescut săptămâna viitoare”. Potrivit acestuia, în ultimul an au fost sterilizați 6512 câini maidanezi în București – 3305 în adăposturile din Mihăilești și Pallady, iar 3327 în cabinetele veterinare.

Potrivit acestuia, până la organizarea referendumului, municipalitatea va continua campania de sterilizare, potrivit legilor în vigoare.

Referendumul ar urma să fie organizat pe data de 6 octombrie.

UPDATE 14.40 Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a declarat la sfârșitul discuțiilor cu Sorin Oprescu că el a propus și solicitat Guvernului ca să dea o OUG privind completarea actualei legi în vigoare pentru a se permite eutanasierea câinilor bolnavi și agresivi. „Bugetul pentru menținerea unui câine într-un adăpost este foarte mare”, a spus el.

La rândul său, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că „primarii sectoarelor 1 – 6 sunt castanierii de serviciu” și a cerut să aibă putere de decizie în privința câinilor. El a afirmat că vrea să organizeze un referendum pentru ca locuitorii din sectorul 4 să decidă în privința câinilor, dar că nu se știe „dacă acesta va fi luat în seamă de legislativ”, în lipsa unei legi aferente. Întrebat care este părerea lui personală despre câini, primarul Piedone a spus că o va face doar „la o bere” pentru că nu vrea să influențeze cetățenii.

UPDATE 12.34 În același sens, organizația PDL București a catalogat referendumul propus de Sorin Oprescu drept inutil, dând dovadă de lașitate, și anunțând că se vor opune în Consiliul General al Municipiului București.

Totodată, liderul PNL se declară mai degrabă de acord cu varianta propusă de Traian Băsescu, respectiv adoptarea unei ordonanțe de urgență, apreciind că astfel „măcar o luăm pe o cale”.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, precizează că s-a ajuns în situația în care eutanasierea pare a fi singura cale de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân, apreciind că băiețelul ucis de maidanezi „a murit din cauza oamenilor, și nu din cauza câinilor”.

„Principial, eu nu sunt pentru eutanasiere, dar în situația practică, mă tem că nu avem cum să rezolvăm această problemă, nu avem logistica, fondurile, pentru că s-au pierdut atâția ani, pentru că ea se putea rezolva. Acum, mă tem că suntem siliți să recurgem și la eutanasiere, cu durere în suflet… Această tragedie – copilul acesta a murit într-un mod atât de îngrozitor din cauza oamenilor, nu din cauza câinilor”, a afirmat Antonescu.

Sorin Oprescu se întâlnește astăzi cu primarii de sector să discute despre maidanezi

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat, miercuri, că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi și va face, legat de această problemă, „exact ceea ce vrea populația”, precizând că a convocat o ședință de îndată a CGMB pentru vineri.

Oprescu a arătat că, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, „obiectul și data referendumului local se stabilesc și se aduc la cunoștință publică cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua desfășurării acestuia”, iar „referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica” (articolul 16).

Primăria Capitalei are un buget de 18, 6 milioane de lei pentru maidanezi. Pe ce a cheltuit ASPA banii. Doar 170.000 de lei s-au dat în 2013 pentru sterilizarea câinilor

Astfel, referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie.

Potrivit edilului-șef al Capitalei, referendumul va avea o singură întrebare, respectiv „Sunteți de acord cu măsura radicală (eutanasierea câinilor fără stăpân – n.r.)?”.

Sorin Oprescu a mai spus că, dacă bucureștenii se vor pronunța la referendum pentru eutanasierea câinilor vagabonzi, atunci el va putea „pune presiune” pe parlamentari, în vederea adoptării unui act normativ „cum vrea poporul”, legat de această problemă.

Întrebat cum va vota la referendum, primarul general nu a dorit să răspundă, rezumându-se să spună că va vota. El a adăugat că va spune cum a votat după referendum.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Procurorii Parchetului instanței supreme fac cercetări în acest caz, fiind făcute și verificări privind respectarea legislației legate de gestionarea câinilor fără stăpân.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Toni Iuruc se reinventează după divorțul de Halep. Ce mai face omul de afaceri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie