VIDEO | Orban: Dacă USR PLUS a ales să iasă de la guvernare, arată clar că nu mai există o solutie de guvernare cu Cîțu

Publicat: 06/09/2021, 23:13
Actualizat: 07/09/2021, 08:23

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni seară la Realitatea Plus, că din moment ce miniștrii USR PLUS au ales să iasă de la guvernare și să treacă în opoziție, arată clar că din acest moment nu mai există nicio soluție de guvernare cu Florin Cîțu în poziția de premier al României. El a subliniat că deciziile pe care premierul le-a luat fără a-l informa și fără o consultare cu partenerii de la USR PLUS, a dinamitat coaliția de guvernare.

„Demisia miniștrilor USRPLUS arată că nu mai există soluție de guvernare cu Florin Cîțu premier și ca USR PLUS alege să treacă în opoziție, în loc să meargă în coaliție. Fiecare partener trebuie să sprijine pe cei cu care se află în coaliție în aplicarea programelor. Nu știu dacă din lipsă de experiență sau că a fost prost sfătuit sau poate că nu și-a imaginat că USR PULS merge până la capăt, Cîțu a luat niște decizii care au dinamitat coaliția”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a susținut că mărul discordiei a fost programul PNDL 3 și din percepția sa ar fi trebuit aprobat, întrucât era absolut necesar pentru dezvoltarea localităților, însă acest lucru ar fi trebuit făcut fără scandal și aplicând programul de guvernare.

„Responsabilitatea la guvernare însemnă să aplici programul de guvernare. Sămânța discordiei a fost PNDL3. Eu am susținut adoptarea lui încă de anul trecut, este unul absolut necesar mai ales pentru localitățile rurale dar trebuia aprobat fără scandal”, a afirmat liderul PNL.

Liderul liberalilor a precizat că deși se conveniseră pe mai multe subiecte astfel încât programul coaliției de guvernare să funcționeze mai departe, Florin Cîțu a decis revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, aruncând atunci prima dată USR PLUS înspre a lua decizia de a ieși de la guvernare, ca mai apoi după ce cu greu s-a reușit refacerea încrederii, premierul să decidă să nu mai respecte înțelegerea făcută în cadrul coaliției și să recurgă iar la o decizie care a dus la destrămarea coaliției prin ieșirea miniștrilor USR PLUS de la guvernare.

„Convenisem asupra câtorva elemente de îmbunătățire. După introducerea în ședința de guvern, a urmat revocarea lui Vlad Voiculescu. Și atunci USR a fost pe picior de plecare, dar am reușit să refacem încrederea. Am semnat un act adițional, care, evident nu a fost respectat. Eu nu sunt un fan Stelian Ion. Legat de activitatea lui există un temei solid de revocare – adoptarea legii în Camera Deputaților a desființări Secției Speciale”, a precizat șeful liberalilor.

 „Cîțu a trecut la revocarea ministrului fără consultarea mea, mi-a trimis un SMS cu 2 minute înainte de anunțul de presă. I-am spus că o face pe spatele lui, iar asta va însemna ieșirea USR PLUS de la guvernare. Fără girul lui Iohannis, Cîțu nu ar fi luat această decizie. La început, USRPLUS ne-a tratat ca pe inamici, ușor am început să lucrăm împreună. A fost dificil să negociem cu ei”, a declarat Orban.

Președintele liberalilor susține că PNL trebuie să fie la guvernare dar exclude o posibilă alianță cu PSD.

„PNL trebuie să fie la guvernare. Dacă există cineva din PNL care crede că PSD va susține partidul nostru, greșește. Peste 80% dintre votanții noștri nu sunt pentru o alianță cu PSD. USL a dus la căderea PNL și aducerea PSD la putere”, a declarat Orban.