Ordonanța lui Ponta pentru Ponta, „între nelegitimă și incompletă”. Critici la adresa actului normativ care modifică Legea Educației

Ordonanța lui Ponta pentru Ponta, „între nelegitimă și incompletă. Critici la adresa actului normativ care modifică Legea Educației
Publicat: 30/12/2014, 16:02

Deputatul PNL Radu Zlati a criticat ordonanța care modifică Legea Educației, astfel încât cei care au un titlu de doctor să poată renunța la el. Referitor la actul normativ, fostul consilier al lui Crin Antonescu a spus că se află la granița dintre „nelegitim și incompetent”, mai ales că a fost dată pentru un singur beneficiar: Victor Ponta.

„Bâjbâind mereu între util, nelegitim și incomplet, inițiativele legislative ale Guvernului Ponta și ale miniștrilor Educației Naționale girați de către acesta continuă să fie cârpiri ale unui univers educațional care are nevoie de o reformă profundă. Reformă pe care actuala guvernare nu este, în mod evident, nici doritoare nici capabilă să în realizeze”, a transmis Radu Zlati, printr-un comunicat de presă.

Ordonanța pentru un singur om, care prevede faptul că cei care vor să renunțe la titlul de doctor să o poată face atunci când doresc, a fost adoptată luni, în ședința de Guvern, în condițiile în care, în urmă cu aproximativ două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunțat pe Facebook ca va renunța la titlul de doctor.

„Resping ideea emiterii unei legi pentru o singură persoană – mai ales când, prin acea lege, persoana respectivă încearcă să își acopere din punct de vedere legal o culpă. Cu alte cuvinte, domnul VV Ponta emite, ca șef al Guvernului, o OUG prin care să îngroape scandalul mediatic și politic al acuzației de plagiat. Acuzație care, strict legal, a fost respinsă, în 2012, tot prin modificări ale legislației pertinente în domeniul recunoașterii titlurilor științifice. Respinsă dar nu și uitată, căci un plagiat (dacă el există) este un plagiat indiferent dacă o comisie a negat sau nu existența sa. Explicațiile noului ministru al Educației Naționale nu mă satisfac. Domnia sa nu a reușit să explice dacă există vreo prevedere similară în legislația vreunui stat civilizat, nici în ce constă necesitatea și urgența unei astfel de modificări legislative (alta decât dorința premierului de a șterge o pată din CV-ul personal). În locul unei decizii din partea Justiției sau a unui for științific ni se propune o renunțare din partea plagiatorului a titlului științific obținut prin fraudă intelectuală”, a adăugat Zlati.

În plus, liberalul vorbește și despre comparația făcută de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu medicii care pleacă să profeseze în străinătate, comparație despre care Radu Zlati spune că nu se aplică în această situație.

„Chiar în cazul în care nu ar mai profesa, medicul este, totuși, deținător al Diplomei de studii, pe care o poate pierde numai în urma unei hotărâri judecătorești. Pe de altă parte, domnul Ponta a beneficiat și beneficiază de urmări ale titlului de doctor, urmări de natură financiară, de carieră profesională, de statut social, etc. Să amintim numai de calitatea sa de cadru didactic universitar, calitate strâns legată de deținerea titlului doctoral”, a explicat deputatul PNL.

Referitor la cea de-a doua modificare a Legii Educației, cea privind învățământul dual, Radu Zlati o consideră binevenită, dar incompletă.

„În comisiile reunite ale Parlamentului, Guvernul nu a sprijinit amendamentul PNL prin care se cerea mărirea numărului de burse pentru învățământul profesional – aceasta în condițiile în care mulți dintre elevii care ar fi urmat aceste cursuri aparțin unor medii vulnerabile economic. Acest fapt, coroborat cu acela că Ministerul de resort nu deține nici un program de finanțare a școlilor și liceelor, astfel încât acestea să fie dotate cu necesarul de echipamente pentru înființarea unor clase profesionale, întreaga greutate fiind lăsată asupra parteneriatelor cu agenții economici, face modificarea legislativă să fie mai mult o figură de stil, la orizontul anului școlar 2015-2016”, a adăugat el.

Guvernul a adoptat luni, 29 decembrie, o ordonanță de urgență care aduce șase modificări la Legea Educației, printre care și posibilitatea ca cineva care dețină titlul de doctor să poată renunța la el, fără să mai fie nevoie de o hotărâre judecătorească.

„Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educației și Cercetării Științifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titltului științific – este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru – devine nul de la data emiterii ordinului de revocare”, a explicat ministrul Educației.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a precizat că, până acum, nu are la cunoștință decât de un singur beneficiar, și anume Victor Ponta. Premierul a transmis, la mijlocul lunii decembrie, o scrisoare rectorului Universității București în care îl anunța că renunță la titlul de doctor obținut în 2003, precizând că după ce va părăsi viața politică va începe „un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”. Anunțul a fost făcut de Ponta pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”