Parchetul General cere verificarea averii lui Traian Băsescu, în dosarul de spălare de bani

Parchetul General cere verificarea averii lui Traian Băsescu, în dosarul de spălare de bani
Publicat: 13/02/2017, 16:57
Actualizat: 13/02/2017, 17:14

Surse oficiale au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că dosarul a fost clasat deoarece nu s-au găsit probe potrivit cărora fostul președinte al României, Traian Băsescu, ar fi obținut sume de bani ca rezultat al unor infracțiuni.

Anchetatorii au disjuns însă dosarul pentru fals în declarații, în cauză fiind sesizată Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru verificări având în vedere că sumele menționate în dosar nu apar în declarațiile de avere ale fostului președinte, au declarat aceleași surse pentru agenția de presă MEDIAFAX.

Pe 6 mai 2016, Parchetul General a anunțat oficial că Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile.

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Băsescu Traian, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani. În ordonanța întocmită, procurorii au reținut că fapta a fost săvârșită în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile”, se arăta în comunicatul de presă de la acea vreme transmis de Parchetul General.
Dosarul a fost deschis în urma a două sesizări, una a Oficiului Național de Prevenire și Combaterea Spălării și o alta a Grupului de Investigații Politice.

Cauza a fost închisă în anul 2012, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale. În mai 2015, soluția a fost infirmată de Tribunalul București, iar dosarul a fost redeschis. În iulie 2015 s-a început urmărirea penală in rem.

Potrivit ordonanței procurorilor, în luna august a anului 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit „suma de 1 .483.244.000 lei, plătită numerar și a cărei proveniență nu a fost justificată”, iar „la aceeași dată, la același birou notarial, Cășuneanu Costel a cumpărat o suprafață egală de teren situată la aceeași adresă, pentru care a plătit un preț de trei ori mai mare, respectiv prețul pieței”.

Ulterior, în luna octombrie 2002, Traian Băsescu a înstrăinat suprafața către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Cășuneanu, cu suma de 12.004.212.620 lei. O parte din suma obținută din această vânzare ar fi fost transferată în iunie 2003 în contul fiicei sale, Ioana Băsescu, care ar fi folosit-o, în parte, pentru achiziționarea unui imobil în valoare de aproximativ 90.000 dolari, susțin procurorii.

În luna octombrie 2002, Traian Băsescu împreună cu soția sa au cumpărat un imobil situat în șoseaua București – Ploiești cu prețul de 280.000 dolari, „achitat numerar și a căror proveniență nu este justificată, avându-se în vedere faptul că în această perioadă din conturile familiei Băsescu nu au fost retrase sume de bani. Acest imobil a fost donat câteva zile mai târziu fiicei sale, Băsescu Ioana”, se mai arată în ordonanță.

Procurorii de la Parchetul General susțin că „prețul terenului din Aleea Privighetorilor, achiziționat de către Traian Băsescu la data de 09.08.2000, în sumă de 4.921.480.080 ROL (echivalent a 222.480 USD) și nu 1.483.244.000 ROL (așa cum se consemnează în contract) a fost achitat numerar de Cășuneanu Costel”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Atenție, șoferi! Sancțiuni mai aspre pentru aceste greșeli. Legea ar putea să se schimbe drastic
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Top 10 cele mai fiabile SUV-uri la mâna a doua. Modelele astea se vând foarte...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Însemnul de pe tricoul președintelui Franței care naște teorii ale conspirației: Un simplu logo sau...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Andra, însărcinată pentru a treia oară? Răspunsul artistei i-a lăsat mască pe toți
Noua taxă auto, inevitabilă: toți șoferii trebuie să știe. ”Soluţia este impozitarea, descurajarea”
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Boala care afectează femeile. E cumplită! Medicii avertizează. Cum se manifestă
Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?