Parchetul General cere verificarea averii lui Traian Băsescu, în dosarul de spălare de bani

Redactor:
Firuta Flutur
Parchetul General cere verificarea averii lui Traian Băsescu, în dosarul de spălare de bani
Acuzațiile de spălare de bani aduse lui Traian Băsescu în legătură cu încheierea mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile au fost clasate, cauza fiind disjunsă pentru fals în declarații. Procurorii au cerut însă ANI să facă verificări.

Surse oficiale au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că dosarul a fost clasat deoarece nu s-au găsit probe potrivit cărora fostul președinte al României, Traian Băsescu, ar fi obținut sume de bani ca rezultat al unor infracțiuni.

Anchetatorii au disjuns însă dosarul pentru fals în declarații, în cauză fiind sesizată Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru verificări având în vedere că sumele menționate în dosar nu apar în declarațiile de avere ale fostului președinte, au declarat aceleași surse pentru agenția de presă MEDIAFAX.

Pe 6 mai 2016, Parchetul General a anunțat oficial că Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile.

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Băsescu Traian, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani. În ordonanța întocmită, procurorii au reținut că fapta a fost săvârșită în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile”, se arăta în comunicatul de presă de la acea vreme transmis de Parchetul General.
Dosarul a fost deschis în urma a două sesizări, una a Oficiului Național de Prevenire și Combaterea Spălării și o alta a Grupului de Investigații Politice.

Cauza a fost închisă în anul 2012, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale. În mai 2015, soluția a fost infirmată de Tribunalul București, iar dosarul a fost redeschis. În iulie 2015 s-a început urmărirea penală in rem.

Potrivit ordonanței procurorilor, în luna august a anului 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit „suma de 1 .483.244.000 lei, plătită numerar și a cărei proveniență nu a fost justificată”, iar „la aceeași dată, la același birou notarial, Cășuneanu Costel a cumpărat o suprafață egală de teren situată la aceeași adresă, pentru care a plătit un preț de trei ori mai mare, respectiv prețul pieței”.

Ulterior, în luna octombrie 2002, Traian Băsescu a înstrăinat suprafața către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Cășuneanu, cu suma de 12.004.212.620 lei. O parte din suma obținută din această vânzare ar fi fost transferată în iunie 2003 în contul fiicei sale, Ioana Băsescu, care ar fi folosit-o, în parte, pentru achiziționarea unui imobil în valoare de aproximativ 90.000 dolari, susțin procurorii.

În luna octombrie 2002, Traian Băsescu împreună cu soția sa au cumpărat un imobil situat în șoseaua București – Ploiești cu prețul de 280.000 dolari, „achitat numerar și a căror proveniență nu este justificată, avându-se în vedere faptul că în această perioadă din conturile familiei Băsescu nu au fost retrase sume de bani. Acest imobil a fost donat câteva zile mai târziu fiicei sale, Băsescu Ioana”, se mai arată în ordonanță.

Procurorii de la Parchetul General susțin că „prețul terenului din Aleea Privighetorilor, achiziționat de către Traian Băsescu la data de 09.08.2000, în sumă de 4.921.480.080 ROL (echivalent a 222.480 USD) și nu 1.483.244.000 ROL (așa cum se consemnează în contract) a fost achitat numerar de Cășuneanu Costel”.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Virgil Popescu: „Până în 2022 vom dubla alocaţiile, iar până în 2024 pensiile vor creşte...
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Lovitură grea primită de Alex Bodi în spatele gratiilor! Milionarul rămâne în arest după ce...
Inchide