PDL: La Chicago s-a tranșat o „dispută fără rost”, pornită din „ambiția lui Victor Ponta”

PDL: La Chicago s-a tranșat o dispută fără rost, pornită din ambiția lui Victor Ponta
Publicat: 20/05/2012, 14:58
Actualizat: 20/05/2012, 19:44

Europarlamentarii PDL Traian Ungureanu și Monica Macovei, au afirmat, duminică, că la Chicago „s-a tranșat o dispută fără rost, creată de ambiția lui Victor Ponta”, respectiv s-a clarificat faptul că președintele României este șeful „liniei de politică externă” a României.

Ungureanu a spus, într-o conferință de presă, că președintele și ministrul de Externe au făcut o serie de declarații la Chicago, la o întâlnire cu românii din SUA, unde atât șeful statului, cât și ministrul de Externe au precizat că președintele României este cel care, conform Constituției, are întreaga autoritatea în domeniul politicii externe.

„Cu acest prilej s-a tranșat o dispută fără rost, creată de ambiția nestăpânită a lui Victor Ponta, de a deveni vedetă și de a fi văzut la reuniuni internaționale. (…) Am aflat deci, în acest fel, de ce anume l-a trimis primul ministru Ponta pe ministrul Marga în SUA, pentru a confirma într-adevăr că președintele României este șeful liniei de politică externă a României”, a precizat europarlamentarul Ungureanu.

El a arătat, că în rest, în România, situația este în mare neschimbată, „Victor Ponta face bancuri proaste de obicei, în vreme ce leul suferă și odată cu el ratele la credite și prețurile”.

„Dar pe dl. Ponta nu-l interesează asemenea fleacuri, principalul lui obiectiv în calitate de prim-ministru rămâne constant să devină vedetă de politică internațională și vedetă de televiziune internă, românească, aici acasă”, a adăugat Ungureanu.

La rândul său, vicepreședintele PDL Monica Macovei l-a criticat pe Victor Ponta pentru declarațiile făcute de acesta, potrivit cărora i-a rugat pe miniștrii Marga și Dobrițoiu să-l însoțească pe președinte la summit-ul NATO, ca „să vadă lumea că sunt și oameni serioși în România”.

În opinia lui Macovei, prin aceste declarații, Victor Ponta „și-a fragilizat propiul guvern” și „a fragilizat poziția României”.

„Oricum, și-a pus și propriul guvern într-o situație penibilă și l-a fragilizat. E clar că nu are habar de politică externă și toate aceste declarații, să știți, nu rămân în România, nu rămân în presa de aici, ci ele deja sunt pe masa tuturor cancelariilor europene, cu note foarte proaste pentru Victor Ponta, ceva de genul «de evitat»”, a adăugat europarlamentarul Macovei.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara. la întâlnirea cu membrii comunității românești din Chicago, că „șeful politicii externe a statului român este șeful statului român”.

„Șeful politicii externe a statului român este șeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federația Rusă ne este vecin, avem interese economice și de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări a unui român din SUA referitoare la afirmațiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admirația sa pentru Vladimir Putin și necesitatea întăririi cooperării cu Rusia.

Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon și a ținut să explice contextul declarațiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum și atributele stabilite de Constiuție în privința politici externe. „Sigur, cum spunea și domnul președinte, direcția politicii externe o stabilește Parlamentul, o stabilesc autoritățile. Și sigur, președintele este cel care, conform Constituției, are întreaga autoritate în acest domeniu”, a spus Marga.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, că președintele Traian Băsescu se reprezintă doar pe el când merge în străinătate și că i-a trimis pe miniștrii Marga și Dobrițoiu să îl însoțească pe acesta la Chicago pentru ca partenerii internaționali ai țării să înțeleagă că există oameni serioși în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile...