PDL reface scenariul MRU. Cum văd democrat-liberalii inițiativa civică a lui Ungureanu

PDL reface scenariul MRU. Cum văd democrat-liberalii inițiativa civică a lui Ungureanu
Publicat: 30/05/2012, 00:56
Actualizat: 30/05/2012, 21:54

PDL nu a renunțat la planul MRU. Însă, dacă înainte de pierderea puterii democrat-liberalii erau dispuși să-i ofere la cheie o platformă de lansare politică, de această dată așteaptă ca fostul premier să facă el pasul către partid și să ofere ceva democrat-liberalilor. În această logică se înscrie anunțul de luni seară al lui Mihai Răzvan Ungureanu de a lansa un ONG satelit al PDL. Inițiativa Civică de Centru Dreapta, cum ar urma să se numească ONG-ul, va colabora cu orice forță politică de centru-dreapta validată, „iar PDL este una dintre ele”, a spus fostul premier.

Misiunea ICCD este reactivarea electoratului de centru-dreapta, dar și a societății civile, dezamăgite prestația și de oferta PDL pentru acest segment. Odată pusă pe picioare, cel mai probabil după alegerile locale, și în funcție de anvergura pe care aceasta o va lua se va decide exact poziția lui Mihai Răzvan Ungureanu în raport cu PDL. Dacă mișcarea va fi un succes, democrat-liberalii iau în calcul o construcție politică-civică care, pe termen mediu și lung, va avea ca efect asigurarea schimbului de generații în partid prin promovarea treptată a unor personalități care pot transmite un mesaj credibil și care în perspectiva alegerilor din 2014 îi pot asigura lui Ungureanu, în postura de prezidențiabil, un puternic grup puternic de susținere. Aceeași finalitate are în perspectivă și scenariul în care fostul premier își va înființa un partid, pe modelul PLD, care ulterior să se regăsească într-o aceeași formulă politică cu PDL:

Schimbare de abordare

Schimbarea de tactică este o consecință a faptului că mulți dintre liderii PDL îl fac responsabil pe Mihai Răzvan Ungureanu de pierderea puterii, nefiind în stare să comunice tranșat, în prag de campanie, măsurile de majorare a salariilor, în condițiile în care acest lucru fusese pus la punct din decembrie 2011 și negociat cu FMI. De asemenea, pedeliști îi reproșează fostului premier că a fost preocupat mai degrabă de propria sa imagine, fără a ține cont de sensibilitățile parlamentarilor care au primit mesaje confuze. Un episod în acest sens este cel cu „trântitul ușii de la guvern” când în discuție erau banii pentru colegii, în condițiile în care la listele privind împărțirea banilor erau făcute, iar conducerea partidului asigurase că acestea vor ajunge rapid în teritoriu.

După demiterea guvernului Ungureanu, dialogul dintre fostul premier și PDL a continuat, fiind susținut și de președintele Traian Băsescu. Potrivit unor surse din partid, fostul premier s-ar fi plâns în cadrul restrâns al conducerii partidului că democrat-liberalii nu transmit un mesaj clar că partidul îl dorește alături de el. Aceleași surse suțin că MRU a fost sfătuit să facă el un pas către partid, luând în calcul faptul că nemaifiind în poziția de premier mulți dintre democrat-liberali, mai ales șefii organizațiilor foarte puternice nu sunt dispuși să accepte foarte ușor o lansare în prim-planul partidului. Asta mai ales după ce MRU ar fi refuzat propunerea partidului de a candida la primăria București sau Iași.

Ce spun pedeliștii

Anunțul lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost primit cu un entuziasm rezervat de pedeliști, singurul care și/a declarat susținerea necondiționată a fostului premier fiin europarlamentarul Cristian Preda. „Eu sunt alături de Mihai Răzvan Ungureanu și mă consider parte a inițiativei sale”, a spus eurodeputatul democrat-liberal.

Deputata Raluca Turcan în schimb, deși a salutat inițiativa, a atras atenția că riscă „să rămână doar o discuție de laborator despre lucruri frumoase” dacă nu ajunge la oameni.

„Este bine că a decis să se implice și să încerce atragerea energiilor de dreapta care nu se simt reprezentate acum pe scena politică. Această inițiativă poate reuși doar dacă ajunge la oameni, pentru că altfel riscă să rămână doar o discuție în laborator despre lucruri frumoase și corecte”, a spus Turcan.

Că demersul lui MRU nu va rămâne departe de PDL a spus-o Sulfina Barbu: „Salut o astfel de inițiativă și aștept să se materializeze cât mai repede. Orice acțiune de coagulare a dreptei în România este bine venită și am încredere că domnul Mihai Răzvan Ungureanu, dacă va înființa această inițiativă, va veni alături de PDL pentru coagularea forțelor de centru-dreapta”.

Mesajul lui Ungureanu a fost receptat de fostul ministru de externe Teodor Baconschi drep un manifest al unui nou partid, însă unul apropiat PDL.

„Fostul premier M. R. Ungureanu și-a anunțat decizia de a demisiona din PNL și intenția de a lansa o platformă numită «Inițiativa civică de centru-dreapta». Două vești bune. Prima, de bun simț pentru orice om care gândește lucid și acționează în spiritul dreptei autentice. A doua poate fi nucleul unui viitor partid care să consolideze, alături de PDL, o dreaptă românească modernă, reformatoare și pro-europeană (mai ales acum, când sirenele euroasiatice revin pe piață)”, a scris Baconschi pe blogul său.
„După ce am fost colegi la New Europe College și la MAE, regret că nu voi fi alături de MRU și în cadrul propriului partid”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”