PDL vrea să trimită Codul insolvenței la CCR. Turcan: Ponta și-a creat un instrument de șantaj

PDL vrea să trimită Codul insolvenței la CCR. Turcan: Ponta și-a creat un instrument de șantaj
Publicat: 22/10/2013, 17:10
Actualizat: 22/10/2013, 17:10

Deputații au respins, marți, moțiunea simplă inițiată de PPDD și PDL privind Codul insolvenței, în favoarea moțiunii votând 65 de parlamenatri, în timp ce 234 au fost „împotrivă”, iar 21 s-au abținut. „Odată cu picarea moțiunii suntem obligați să sesizăm Curtea Constituțională”, a declarat, după vot, de la tribuna Parlamentului, Andreea Paul (PDL). Asta în condițiile în care din sesizarea Avocatului Poporului la CCR lipsește prevederea referitoare la audiovizual, considerată de opoziție un atac la libertatea de exprimare.

„Ați dat dovadă de ipocrizie, una vorbiți la televizor, unde vă băteați cu pumnul în piept că nu susțineți ordonața de urgență și alta ați făcut în Parlament”, a spus, la rândul său, Liliana Mincă (PPDD).

Deputatul Remus Cernea a arătat că decizia Camerei va duce la „afectarea gravă” a libertății de exprimare și a libertății presei.

Moțiunea a fost dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaților, în prezența ministrului Justiției, când reprezentanții puterii au considerat-o „inodoră, incoloră și insipidă”.

Turcan: „Un șantaj instituționalizat, coordonat chiar de premier”

Deputata PDL Raluca Turcan a susținut că prin prevederile din noul cod al insolvenței premierul Victor Ponta „și-a creat un instrument personal, nu doar de subordonare, ci de șantaj”. „Este vorba de șantaj instituționalizat, coordonat chiar de capul guvernului”, a aprecial Turcan. Ea a adăugat că ordonanța prin care s-au promovat modificările la codul insolvenței reprezintă „un atac sever la libertatea de exprimare”.

Ordonanța de Urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului”.

De asemenea, ordonanța prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei OUG a fost justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative și administrative care să conducă la creșterea eficienței operatorilor economici, la creșterea siguranței circuitului economic și a atractivității investiționale a pieței românești.

La cererea PDL, Avocatul Poporului a sezizat Curtea Constituțională(CCR) în privința noilor prevederi din Codul Insolvenței, fără însă a reclama articolul referitor la audiovizual. Cu toate acestea, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că se poate extinde controlul privind constituționalitatea și asupra altor articole dacă acestea au legătură cu cele despre care Curtea a fost sesizată.

„Noi suntem ținuți de sesizare pentru că nu ne putem sesiza din oficiu în nicio împrejurare decât când sunt propuneri de modificare a Constituției. Atunci obligatoriu ne pronunțăm. În situația asta ne pronunțăm numai pe ce am fost sesizați, dar dacă articolele cu care am fost sesizați au legătură cu alte articole din ordonanță putem să ne extindem controlul și asupra celorlalte”, a spus Zegrean, citat de Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?