Petre Roman, incompatibil: Voi contesta decizia ANI, în cazul meu nici nu ar fi trebui să facă obiectul discuției

Redactor:
Andi Manciu
Petre Roman, incompatibil: Voi contesta decizia ANI, în cazul meu nici nu ar fi trebui să facă obiectul discuției
Deputatul PNL Petre Roman a declarat, pentru MEDIAFAX, că va contesta decizia ANI emisă în cazul său privind o posibilă incompatibilitate, precizând că inspectorii de integritate nici nu ar fi trebuit să ia în discuție speța legată de faptul că a desfășurat activitate pe PFA.

Dacă decizia ANI rămân definitivă, Petre Roman își va pierde mandatul de parlamentar.

„Decizia este contestabilă din ambele puncte de vedere, și legal și funcțional. Legal pentru că în Codul civil adoptat în 2011 nu mai face referire la calitatea de comerciant, aceea care se referă și la persoană fizică autorizată – deci nu mai există această încadrare juridică. Asta e pe fond, formal, e foarte grav, dar în afară de asta, pe partea funcțională, e foarte rău că Agenția Națională de Integritate al cărui rol îl consider în continuare foarte important, mai ales că am fost promotor al acestei agenții când eram în comisia juridică a Senatului, prin 2003-2004, chiar am contribuit cu ceva la textul legii privind organizarea și funcționarea ANI. Ea trebuie să stabilească în esență dacă un demnitar, un deputat, un senator, în exercitarea mandatului său a avut o lipsă de integritate vizavi de o calitate comercială care i-a adus un profit. Or, cel puțin în cazul meu, pe PFA-ul pe care îl dețineam nu am avut niciun fel de operațiuni cu venit de cu vreo doi ani înainte de participa în alegeri, și după aceea, nici atât”, a declarat Roman.

Deputatul PNL a precizat că din perspectiva scopului pentru care funcționează ANI nici nu ar fi trebuit luat în discuție cazul său.

„Prin asta nu vreau să spun că instituția în sine se dovedește inutilă, sau nu-și are rostul. Eu cred în continuare că a fost și rămâne o instituție importantă, numai că ea trebuie chiar să-și facă datoria, respectiv să constate care sunt cazurile de ruptură integritate a demnitarului”, a mai spus Roman.

El a menționat că va ataca în instanță raportul ANI emis în cazul său.

De asemenea, și deputatul PNL Ioan Viorel Teodorescu a declarat că va contesta raportul ANI, menționând că inspectorii de integritate nu au dreptate, dar fără să facă alte precizări.

ANI a anunțat, miercuri, că a constatat că 22 de deputați și 10 senatori au fost în incompatibilitate pentru că au deținut și alte funcții, iar unii dintre aceștia sunt suspectați și de fals în declarațiile de interese, în aceste cazuri fiind sesizat Parchetul.

Potrivit ANI, Petre Roman se află în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Tags:
Inchide