Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI. Decizia este definitivă

Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI. Decizia este definitivă
Publicat: 13/01/2015, 19:37

În urma deciziei de marți a Tribunalului Capitalei, se va menține raportul ANI, prin care s-a constatat că parlamentarul se află în incompatibilitate.

Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul București, în 1 aprilie 2014, instanța care i-a respins contestația, în 9 septembrie 2014. Între motivele de anulare a cerererii de chemare în judecată formulată de Roman la adresa ANI se numără și faptul că nu a depus la dosar o dovadă prin care să demonstreze că a achitat taxa de timbru.

„A fost vorba despre o simplă eroare, un incident procedural. Din greșeală, instanța nu a luat în considerare faptul că domnul Roman nu a achitat taxa de timbru, întrucât nu ajunsese la dosarul instanței. (…) La momentul la care a fost introdusă acțiunea, domnul Roman nu a fost asistat de către avocat. Era normal să nu cunoască procedura”, a spus avocata parlamentarului, Cristina Grecu.

Pe de altă parte, instanța competentă să anuleze raportul ANI este Curtea de Apel București, iar la această instanță Petre Roman ar fi trebuit să conteste raportul în cel mult 15 zile de la primire, ceea ce nu s-a întâmplat.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a cerut Camerei Deputaților revocarea din funcție a lui Petre Roman, după ce raportul privind incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv, Curtea de Apel București anunțând că nu a fost făcută nicio contestație în acest caz.

„În vederea aplicării sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție și a interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014”, potrivit unui comunicat emis de ANI.

Conform art. 22, alin. (1) și (2) din Legea nr. 176/2010, republicată, „persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilității în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ”, iar „dacă raportul de evaluare […] nu a fost contestat în termenul prevăzut la alin. (1) la instanța de contencios administrativ, Agenția sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanșarea procedurii disciplinare”. Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă în acest caz este Curtea de Apel București, actele procedurale efectuate în fața altor instanțe de judecată fiind nule de drept, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din funcție”.

Persoana eliberată sau destituită din funcție sau față de care s-a constatat existența stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.

„Neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”, potrivit art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, mai menționează ANI.

În martie 2014, ANI a constatat că 22 de deputați și zece senatori, printre care Petre Roman și Sorin Ilieșiu, au fost în incompatibilitate pentru că au deținut și alte funcții.

Potrivit ANI, Petre Roman se afla în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”