PMP, scrisoare deschisă către coaliția de guvernare: Cerem reducerea numărului de ministere la 15 și cel mult doi secretari de stat pentru fiecare minister

PMP, scrisoare deschisă către coaliția de guvernare: Cerem reducerea numărului de ministere la 15 și cel mult doi secretari de stat pentru fiecare minister
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 07/09/2022, 11:10
Actualizat: 07/09/2022, 11:11

Partidul Mișcarea Pompulară (PMP) a transmis o scrisoare deschisă către președinții partidelor din coaliția de guvernare și cere reducerea numărului de ministere la 15 și cel mult doi secretari de stat pentru fiecare minister.

Scrisoarea a fost trimisă președintelui PSD, Ion Marcel Ciolacu, premierului Nicolae Ciucă și liderului UDMR, Hunor Kelemen.

„În contextul în care, zi de zi, purtătorii de mesaj ai partidelor pe care le conduceţi propovăduiesc zelos la televizor teoria „strângerii curelei”, în contextul crizelor economică şi energetică, Partidul Mişcarea Populară solicită restructurarea guvernamentală prin reducerea numărului de ministere la maximum 15 şi scăderea numărului de secretari de stat arondaţi fiecărui minister la maximum doi (*excepţie ar trebui să fie ministerele implicate direct în gestionarea fondurilor europene, unde ar trebui să existe un secretar de stat dedicat)”, a transmis PMP, în documentul citat.

Conform sursei citate, „dacă doriţi solidaritate din partea societăţii româneşti, trebuie să arătaţi întâi de toate că aveţi voinţă politică să reduceţi cheltuielile aparatului administraţiei publice centrale, mai ales în contextul în care cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au majorat cu 16,2% (peste nivelul inflaţiei) în primele şapte luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut”.

Premierul Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României

Aparatul guvernamental, triplu față de cel din Franța

În acest moment, România are un Guvern format dintr-un Premier, doi viceprim-miniştri, 20 de miniştri, un secretar general şi 97 de secretari de stat (de aproape trei ori mai mulţi decât un stat precum Franţa).

„Este ruşinos ca tu Guvern să le spui pensionarilor că nu poţi să le măreşti veniturile în ciuda inflaţiei galopante care a muşcat puternic din puterea de cumpărare, dar să înfiinţezi posturi de secretari de stat remunerate cu 17.000 de lei lunar şi garnisite cu subsecretari de stat, şoferi şi secretare.

Puterea politică nu poate justifica altfel decât din perspectiva satisfacerii propriei clientele logica pentru care Ministerul Transporturilor sau Ministerul Dezvoltării au câte şapte secretari de stat fiecare în contextul în care, în perioada ianuarie – iulie 2022, cheltuielile de capital ale statului au însumat doar 1% din PIB şi se înregistrează un blocaj semnificativ pentru principalele proiecte de investiţii”, conform scrisorii deschise transmise de PMP, publicate pe Facebook.

„Sper să acționați pentru România, nu pentru politruci mărunți agățați de funcții și avantaje!”

Dacă PSD, PNL şi UDMR renunţă la logica „satului de vacanţă” în care fiecare trebuie să primească posturi pentru a-şi mulţumi baza partidului, avem şansa unui Guvern mai suplu care să poată să ia decizii coerente în momente esenţiale, notează sursa citate.

„Spre exemplu, spargerea Ministerului Economiei în patru (Economie, Energie, Antreprenoriat şi Digitalizare) sau a Ministerului Muncii în două (Muncă şi solidaritate socială + Familie, tineret şi egalitate de şanse) nu generează niciun fel de beneficiu din perspectiva implementării programului de guvernare, ci doar oferă unor politicieni vremelnici posturi ministeriale venite la pachet cu aparat administrativ, şoferi şi secretare dedicate”, arată reprezentenații Partidului Mișcarea Populară.

Dacă Premierul Ciucă înţelege că un Executiv mai suplu, cu portofolii coerente şi cu responsabilităţi bine trasate poate acţiona mai bine ţintit, se pot rezolva şi problemele de încredere pe care le are cabinetul de miniştri: se poate face o remaniere guvernamentală extinsă, aşa cum a cerut PMP încă din aprilie 2022, menționează sursa citată aterior.

„Miniştrii care au ajuns să întrebe la televizor retoric de ce oamenii nu îi cred şi de ce există o atmosferă de apocalipsă generalizată ar trebui să se uite în oglindă şi să intre de urgenţă pe lista remaniaţilor. Domnilor președinți, sper să acționați pentru România, nu pentru politruci mărunți agățați de funcții și avantaje!”, conchide documentul citat, semnat de Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA