PNL cere asistență din partea Comisiei de la Veneția pentru legile justiției. ORBAN: TOADER a mințit!

PNL cere asistență din partea Comisiei de la Veneția pentru legile justiției. ORBAN: TOADER a mințit!
Publicat: 28/10/2018, 11:56
Actualizat: 25/03/2019, 22:47

„Florin Iordache la dezbaterea în plenul Comsiiei de la Veneția a solicitat nu numai un punct de vedere pe OUG 90 și 92, dar a solicitat inclusiv asistența Comisiei de la Veneția în elaborarea celor trei legi ale justiției, Codului penal și Codului de procedură penală. Răspunsul Comisiei de la Veneția a fost că ei sunt disponibili și vor să coopereze cu autoritățile din România, numai că nu poate să îi sesizeze Toader. Ca să se pronunțe pe ordonanțe au nevoie de sesizări din partea autorităților românie, fie din partea Guvenrului, fie din partea Parlamentului. Lucrurile sunt simple. Ăsta e un alt demers pe care îl demarăm săptămâna viitoare. O să solicităm Birourilor Permanente ale Camerelor să solicite pe de o parte asistența experților Comisiei de la Veneția în elaborarea formei finale la modificărilor la legile justiției și la coduri și al doilea capăt de cerere va fi acela de a sesiza Comisia de la Veneția să se pronunțe la reuniunea plenară din decembrie asupra OUG 90 și OUG 92″, a declarat Ludovic Orban, la Brașov.

Liderul PNL a precizat că, în răspunsul scrisorii de informare privind legile justiției trimisă de liberali, secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert a transmis că oficialii europeni sunt dispuși să acorde asistență pentru elaborarea formei finale a legilor justiției, însă aceștia trebuie mai întâi sesizați de către Parlament sau Guvern.

Comisia de la Veneția a exprimat preocupare, în avizul adoptat luna aceasta, privind proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneția „exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficiența sistemului judiciar penal în combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate”.

Orban: Toader a mințit

PNL a primit răspunsul Comisiei de la Veneția, privind scrisoarea informală pe legile justiției. Aceasta arată că Tudorel Toader a mințit afirmând că oficialii europeni se vor pronunța asupra celor două ordonanțe, Comisia nefiind sesizată, a anunțat duminică președintele PNL, Ludovic Orban.

„După emiterea OUG 90 și 92, am trimis o scrisoare către Comisia de la Veneția în care am prezentat succinct conținutul celor două ordonanțe și am informat Comisia de la Veneția că ministrul Justiției a mințit opinia publică din România spunând că cele două ordonanțe au fost emise în urma consultărilor cu Comisia de la Veneția și cu acordul acesteia. Am primit un răspuns din partea lui Thomas Markert, secretarul Comsiei de la Veneția, care arată că Tudorel Toader a mai mințit o data opinia publică, spunând că în privința ordonanței 90-92, Comisia de la Veneția se va pronunța, va analiza aceste două ordonanțe. Răspunsul care a fost transmis de Thomas Markert ne spune că Comsia de la Veneția nu poate să examineze cuprinsul celor două ordonanțe pentru că nu au fost traduse înaintea sesiunii plenare și că nu există o cerere formală de emitere a unei opinii asupra ordonanțelor din partea aurtorităților din România. Din nou Tudorel Toader a mințit spunând că se va pronunța Comisia de la Veneția iar Comisia de la Veneția spune în scris negru pe alb că nu a fost sesizată„, a declarat Ludovic Orban, duminică, la Brașov.

Răspunsul Comisiei de la Veneția a fost transmis pe 25 octombrie.

Liderul PNL a anunțat că luni, partidul pe care îl conduce, va depune un proiect pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneția pe legile justiției.

„După refuzul majorității guvernamentale de a sesiza Comisia de la Veneția, PNL împreună cu președintele României, am reușit, făcând apel la diplomație europeană, să sesizăm Comisia de la Veneția în ceea ce privește cele trei legi ale justiției, cât și codul penal și codul de procedură penală. Rapoartele, punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția au fost devastatoare. În cursul zilei de luni, PNL va înainta un proiect de lege în care vom asigura transpunerea acestor recomadări privind legile justiției, de asemenea codului pneal și codului de procedură penală am solicitat același lucru”, a adăugat Orban.

Liberalii au trimis o scrisoare de informare către Comisia de la Veneția, în care susțin că ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a folosit de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a justifica adoptarea proiectelor legislative controversate.

„Partidul Național Liberal, în calitate de inițiator la nivelul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei al demersurilor care au dus la sesizarea Comisiei de la Veneția de către Comisia de Monitorizare a APCE asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România, ne considerăm îndreptățit moral să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte privitoare la evoluția modificărilor legislative din țara noastră, operate printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (92/2018), inițiată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. În primul rând, învederăm faptul că domnul Tudorel Toader, actual ministru al Justiției, s-a folosit în repetate rânduri – atât domnia sa, cât și reprezentanții majorității guvernamentale – de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a legitima public soluții legislative cel puțin controversate”, se arată în scrisoarea trimisă către Comisia de la Veneția.

Printre proiectele legislative enumerate în documentul adresat oficlialilor europeni, se numără Ordonanța de urgență 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

„În cazul OUG 92/2018 ministrul Justiției, Tudorel Toader, a justificat adoptarea ordonanței de urgență prin faptul că a avut discuții prealabile cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția. În acest sens, ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă faptul că există o formă convenită a modificărilor pe care urma să le opereze în cazul Legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență, folosindu-se în acest mod de prestigiul Comisiei de la Veneția pentru a acredita la nivelul opiniei publice românești faptul că modificările aduse nu vor afecta sistemul judiciar, ci vor implementa recomandări ale Comisiei de la Veneția din raportul preliminar dat publicității în 13 iulie 2018″, prevede scrisoarea de informare.

Scrisoarea este semnată de președintele PNL, Ludovic Orban, și „are un caracter de informare pentru distinșii membri ai Comisiei de la Veneția înainte de comunicarea raportului final asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România”.

Documentul trimis de PNL este adresat președintelui Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, Giani Buquicchio, și secretarului general al Comisiei de la Veneția, Thomas Market.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun