Ponta: Bătălia adevărată cu Federația Rusă nu va fi cu arme convenționale, ci cu energie

Redactor:
Liviu Dadacus
Ponta: Bătălia adevărată cu Federația Rusă nu va fi cu arme convenționale, ci cu energie
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la o conferință organizată de Ambasada SUA, AMCHAM și AMRO, că în opinia sa bătălia adevărată cu Federația Rusă nu va fi cu arme convenționale, ci cu energie, el precizând, în context, că România trebuie să-și asigure independența energetică.

„România investește mai mult în cheltuielile de apărare, evident că decizia NATO e binevenită, dar eu cred în continuare că bătălia adevărată cu Federația Rusă nu va fi cu arme convenționale, ci cu energie. Dacă România reușește să-și asigure independența energetică, pentru România și pentru Republica Moldova cel puțin, atunci toate aceste obiective pe care le stabilim la nivel economic se pot atinge”, a spus Ponta.

El a arătat că domeniul energiei este unul în care România a făcut pași foarte mari și trebuie să facă și mai mulți pași, el subliniind că sprijinul companiilor americane este esențial în acest domeniu.

„Avem creștere în agricultură, în producția industrială, de exporturi, dar toate depind de securitatea energetică cu atât mai mult cu cât situația politică din regiune, legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de această situație de instabilitate, de încălcare a unei ordini pe care o credeam stabilită, duc la cea mai mare provocare – securitateta energetică”, a spus Ponta.

El a spus că vrea sprijin și le mulțumește companiilor care au investit în dezvoltarea sectorului energetic din România, fie că acestea sunt americane, europene sau românești.

„Legislația, strategia guvernamentală trebuie să ofere în domeniul energiei, în 4-5 ani, independența energetică de care România, Moldova au atât de mare nevoie pentru a rezista provocărilor, șantajului, presiunilor care există și care vor continua din partea Federației Ruse”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după summitul NATO din Țara Galilor, că România trebuie să ajungă la un buget de 2% din PIB pentru Apărare, el exprimându-și convingerea că se va putea face acest lucru înainte de 2017, având în vedere că „libertatea nu e gratis”.

„Există și un lucru care nu o să-i placă domnului prim-ministru: angajamentul aliaților de a se ajunge la un buget reprezentând 2% din PIB al fiecărei țări. Ne place, nu ne place, așa cum am spus la începutul declarației de presă, libertatea nu este gratis. Trebuie să ajungem la buget de 2% din PIB și vom răspunde tuturor așteptărilor care sunt legate de noi”, a spus Băsescu.

El a arătat că România s-a angajat să ajungă la 2% din PIB pentru Apărare în 2017 și a subliniat că are convingerea că acest lucru se poate întâmpla mai devreme.

„Eu sunt convins că putem devansa puțin ca să ne îndeplinim și noi obligațile, nu numai să așteptăm să ne vină aviația aliaților, să ne vină navele de război ale aliaților, să ne vină pușcașii marini ai aliaților”, a spus Băsescu.

Președintele a menționat că îndeplinirea acestui angajament financiar a fost subliniat foarte puternic în acest summit de marile puteri, el referindu-se la SUA, Franța, Marea Britanie.

 

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
S-A SINUCIS! Din păcate, e știrea momentului în România
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Irinel Columbeanu și Monica Gabor, din nou împreună? Bruneta i-a făcut o propunere ȘOC:
Imagini de senzație cu noua patroană de la Astra Giurgiu! Adina, fiica lui Ioan Niculae,...
Locul inedit unde ar putea fi testați anti-Covid românii. Anunțul lui Nelu Tătaru
Anthony Fauci: Noile date sugerează că simptomele Covid pot dura până la 9 luni. Cu...
BANCUL ZILEI – Partidă matinală pe masa din bucătărie
VIDEO. Șase copii au fost aruncați pe geam de părinții lor, pentru a fi salvați...
S-A SINUCIS! Din păcate, e știrea momentului în România
Toți românii au îndrăgit-o pe fata cu zâmbet de aur, dar acum e de nerecunoscut....
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce a găsit un vânător de comori în Bihor. A săpat și a făcut o...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Crimă îngrozitoare. A fost ucis de socru cu mai multe lovituri de cuțit
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Situaţie nemaiîntâlnită pe piaţa muncii. O companie îşi plăteşte angajaţii cu până la 5.000 de...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide