Ponta CRITICĂ termenele date de instanțele de judecată. Ce „rugăminte” a adresat „împreună cu ministrul Justiției” Tribunalului București

Ponta CRITICĂ termenele date de instanțele de judecată. Ce „rugăminte a adresat „împreună cu ministrul Justiției Tribunalului București
Publicat: 03/06/2015, 11:23

Prezent la Bursa de Valori București pentru lansarea primei emisiuni de titluri de stat pentru persoanele fizice, prim-ministrul Victor Ponta a arătat că Guvernul își propune continuarea listărilor la bursă a unor companii de stat, precum Aeroportul Internațional București, Portul Constanța, Romtelecom și CFR, pentru care au început sau vor începe procedurile premergătoare.

În acest context, Ponta a arătat că ieșirea din insolvență a Hidroelectrica și listarea societății ar putea să întârzie din cauza termenelor îndelungate de judecată.

„Perla coroanei, și anume Hidrolectrica – și fiind aici jurnaliști în domeniu care pot întreba pe bună dreptate de ce nu facem mai repede listarea unei companii care, iată are cel mai mare profit din istorie – în 2014 la Hidroelectrica, dacă nu mă înșel, se vor distribui dividende de peste 1 miliard de lei – o să vă spun că, dacă instanța unde ne judecăm cu băieții deștepți, dă termen o dată pe lună în loc să dea o dată pe zi, e normal să n-o scoatem din insolvență prea repede, deși este evident că Hdiroelectrica nu mai este demult o companie care trebuie să stea în insolvență. Dar dacă dăm termen o dată pe lună și după aceea ne odihnim în iulie, august, când e vacanță judecătorească, și o ținem tot așa, să dea Dumnezeu să o scoatem din insolvență în 2016, să putem să o listăm”, a afirmat Ponta.

Premierul Ponta a arătat că i-a cerut ministerului Justiției să facă diligențele necesare pe lângă instanță pentru a vedea dacă pot fi emise termene mai scurte în acest caz, pentru ca societatea să poată ieși mai rapid din insolvență.

„”E o mare pierdere pentru România când cea mai profitabilă companie din energie stă prinsă în procese de ani de zile din cauza unor băieți deștepți și din cauza unor firme, care sigur nu au mai putut să o devalizeze, dar nici nu o lasă să trăiască. Împreună cu ministrul Justiției, am rugat conducerea Tribunalului București dacă poate găsi o procedură prin care să decidă mai repede, să putem să scoatem Hidroelectrica din insolvență și cred că listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare decât cele pe care le-am avut până acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte”, a spus Ponta.

Directorul general al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat, la finele lunii mai, că Hidroelectrica nu va ieși din insolvență în acest an, așa cum era anticipat inițial, din cauza duratei mari a proceselor aflate în derulare.

Compania a intrat pentru a doua oară în insolvență la începutul anului 2014 și este condusă de un administrator numit de justiție.

Hidroelectrica a fost nevoită să se declare prima oară în insolvență în 2012, din cauza secetei severe și a unor contracte prin care a vândut electricitate sub prețurile din piață, înregistrând pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a șase ani.

Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obținând un profit record, și a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat însă anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat în insolvență în urma unei decizii a justiției și ar fi urmat să iasă din această stare în iunie 2015.

Guvernul premierului Victor Ponta a convenit în cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI și Comisia Europeană să listeze la bursă o participație minoritară la Hidroelectrica.

În perioada de insolvență, Hidroelectrica a angajat consultanți pentru pregătirea ofertei publice inițiale, iar Borza a spus că oferta de acțiuni ar putea avea loc la 3-4 luni după încheierea insolvenței.

Fondul Proprietatea, singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația de 20% deținută la aceasta la 494 de milioane de euro, ceea ce implică o valoare a întregii companii de circa 2,5 miliarde de euro.

Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit brut de 1,2 miliarde de lei (294 milioane dolari) și a produs 18,2 terawați de electricitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...