Ponta îi scrie lui Băsescu și îi cere să promulge legea referendumului

Ponta îi scrie lui Băsescu și îi cere să promulge legea referendumului
Publicat: 05/12/2013, 21:37
Actualizat: 31/03/2019, 00:31

Premierul Victor Ponta i-a transmis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi cere să promulge cu celeritate Legea referendumului, astfel încât noile prevederi să intre cât mai rapid în vigoare, spunându-i că nu mai are niciun „subterfugiu legal” în spatele căruia să se ascundă.

„Stimate domnule Președinte, având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curții Constituționale, publicată ieri, cu privire la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care se resping obiecțiile de neconstituționalitate pe care le-ați formulat, vă rog să promulgați cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare. În prezent, după această decizie a Curții Constituționale, nu mai există niciun motiv și nu mai aveți la dispoziție niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteți ascunde, în intenția explicită de a bloca aplicarea sa”, îi ransmite Ponta lui Băsescu.

Premierul continuă spunându-i președintelui că au trecut deja aproape 7 luni de când tergiversează promulgarea acestei legi, în ciuda faptului că, în două rânduri, Curtea Constituțională (CC) a respins sesizările făcute cu privire la această lege.

El îi reamintește că modificarile la Legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima dată pe 29 mai de Camera Deputaților, camera decizională în acest caz, iar ulterior au fost transmise completările CC, pe 26 iunie, care au fost incluse în lege, dupa ce a fost respinsă ca neîntemeiată prima obiecție de neconstituționalitate, formulată de 83 de deputați din partidele de opoziție.

Pe 9 septembrie, deputații au respins cererea de reexaminare transmisa de președinte, în care solicita Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeași problematică ce fusese deja respinsă de Curte în sesizarea formulată de deputații din opoziție, iar pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care il avea la dispoziție pentru promulgarea legii, a ales „o nouă tergiversare”, sesizand Curtea Constituțională la rândul său. Curtea a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior și, pe 14 noiembrie, a transmis decizia în care respinge obiecțiile ca fiind neîntemeiate, îi mai amintește premierul președintelui.

„Din motivarea publicată ieri, rețin faptul că, în mai multe rânduri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arată ca legea a mai fost supusă controlului de constituționalitate ân raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză și că decizia din iunie a Curții a respins ca neîntemeiate respectivele critici. Curtea constată explicit faptul că dvs ați contestat legea pe o problematică similara celei ce formase obiectul controlului de constituționalitate în vară. Vă solicit ca, prin această promulgare cât mai rapidă, să demonstrați că toate aceste șicane puse Guvernului și majorității de 70% a USL din Parlamentul României nu reprezintă doar ambiția dvs personală și calcule politice mărunte, ce țin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amânări și șicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarată constituțională ân două rânduri”, încheie Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condițiile în care a primit motivarea Curții Constituționale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineața, astfel că va aștepta cele zece zile legale.

„La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curții Constituționale pe legea refrendumului – n.r.) și în Constituție spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înțeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineața. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul președintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”, a spus Traian Băsescu.

Curtea Constituțională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar președintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituțională constată, în decizia prin care a stabilit constituționalitatea reducerii cvorumului la referendum, că președintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenței minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituțională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituțională, respingând o sesizare formulată de PDL.

În 20 noiembrie, președintele Traian Băsescu declara însă că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu legea care stabilește pragul de 30% prezență la referendum pentru validare: „Nu exclud posibilitatea să revin la CC pe această temă. Constituția nu îl limitează pe președinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curții Constituționale pe aceeași lege – n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiți-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”.

El a mai declarat că în prezent președintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condițiile în care actuala majoritate are 70%.

În replică, premierul Victor Ponta declara că președintele Băsescu trebuie să promulge Legea referendumului deoarece este suficient de fricos pentru funcția sa ca să încalce Constituția, el adăugând că președintele se comportă ca un copil râzgâiat care vrea să mai strice jucăriile înainte să le ia părinții.

El a făcut referire la articolul 77, alineatul 3, din Constituție, conform căruia, dacă președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curții Constituționale prin care i s-a confirmat constituționalitatea.

Și președintele PNL, Crin Antonescu, declara că nu crede că șeful statului va putea contesta pentru a doua oară la Curtea Constituțională Legea referendumului, afirmând că în acest caz o lege ar putea fi „atacată la nesfârșit” și poate fi blocată „la infinit” de la promulgare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică