Ponta îl ironizează pe „domnul cu jilțul”: „Îmi amintea de Ștefan cel Mare. Le-am spus să arunce scaunul ăla din decembrie”

Ponta îl ironizează pe domnul cu jilțul: Îmi amintea de Ștefan cel Mare. Le-am spus să arunce scaunul ăla din decembrie
Publicat: 02/04/2014, 16:52
Actualizat: 22/03/2015, 10:15

La o zi după ședința solemnă pentru aniversarea a 10 ani de NATO în care președintele și premierul s-au evitat, Victor Ponta l-a etichetat pe Traian Basescu drept „domnul cu jilțul”, „un personaj ridicol care uită că suntem în secolul XXI”.

„Nu mă simțeam confortabil să stau lângă un domn cu jilțul care îmi amintea ori de Ștefan cel Mare, ori de vreun personaj ridicol care uită că suntem în secolul XXI”, a comentat premierul întrebat dacă a fost o alegere personală să stea în banca de deputat și nu la prezidiu, acolo unde ar fi urmat să fie așezat, potrivit cutumele, umăr la umăr cu președintele.

Ponta a ironizat de altfel locul ocupat de Băsescu, într-un scaun special, adus de Protocolul Camerei Deputaților la cererea staff-ului său și instalat chiar lângă tribună, în vecinătatea fotoliilor de miniștri, dar nu în același rând.

„Mi s-a părut comic să văd pe cineva pe un jilț. Putea, eventual să stea Preafericitul Patriarh sau să stea Regele Mihai. Dar să stea așa, un om ca și noi, pe jilț, acolo, să îl ia somnul, să picotească în timp ce vorbim, Doamne feresște! Le-am și spus celor de la Parlament din decembrie să arunce scaunul ăla sau să îl țină doar pentru Patriarh și pentru Rege. Oricine stă pe scaun din acela mi se pare că și-a pierdut total simțul ridicolului și nu-și dă seama cât de comic devine. N-aș fi stat acolo, lângă jilțul marelui domnitor”, a comentat Ponta.

Din urmă, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a rezolvat misterul aranjării scaunelor. Din relatarea sa, cel care ar fi anunțat că preferă locul din bancă celui de la prezidiu a fost premierul Ponta. Aceeași opțiune a fost transmisă și în cazul miniștrilor care sunt și senatori ori deputați, urmând ca în băncile Executivului să fie așezați miniștrii care nu au și mandat de parlamentar. În această situație, stafful președintelui a venit cu o solicitare similară: instalarea unui scaun doar pentru șeful statului.

Explicația lui Zgonea pentru degringoladă: lipsa unui protocol unic. „Președintele statului român are două momente solemne când vine în Parlament. Fie folosim un jilț, fie, domnia sa, fiind membru al Executivului, stă în partea sângă a prezidiului: primul este președintele, al doilea este primul-ministru”, a admis Zgonea că Băsescu și Ponta ar fi urmat să stea umăr la umăr.

Jilțul a venit la cererea protocolului de la Cotroceni, consilierul lui Băsescu, Dorel Onaca, făcând diligențele. „Ni s-a transmis acest mesaj. Eu sunt obligat să respect cererea de protocol. Din păcate, România nu are un protocol de stat pe care să îl respectăm și atunci fiecare instituție face ceea ce crede el (sic!) și îi sunăm pe cei de la Ministerul Afacerilor Externe. Premierul României a venit și a stat acolo. Asta a spus de la început, sus în partea de Guvern să stea doar miniștrii care nu sunt parlamentari, ei nu au dreptul să stea în sală”, s-a justificat Zgonea.

Președintele Camerei s-a arătat însă nemulțumit de „lipsa unui protocol”, convins fiind că „cetățenii nu agrează aceste lucruri”. „Lipsa unui protocol de stat ne face să părem câteodată provinciali, așa în Europa. O mentalitate care nu aparține secolului XXI. Un coleg nu dă mâna cu celălalt coleg, președintele nu vrea să dea mâna cu nu știu cine… Toate aceste lucruri sunt speculate de presă și cei din afară, ca și cetățenii, nu agrează aceste lucruri”, a constatat Zgonea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României