Corespondenti
17.04.2015
Politică

Ponta, întrebat despre pensiile speciale ale aleșilor: Eu mă ocup de pensiile celor 6 milioane de pensionari

Ponta, întrebat despre pensiile speciale ale aleșilor: Eu mă ocup de pensiile celor 6 milioane de pensionari
Ponta, întrebat de pensiile speciale pentru aleși: Eu mă ocup de pensiile celor 6 mil. de pensionari

Aflat în Bistrița-Năsăud, unde a participat la inaugurarea sediului Primăriei orașului Beclean, Victor Ponta a fost întrebat de jurnaliști despre inițiativa legislativă privind pensiile speciale pentru parlamentari, însă nu a dat un răspuns concret.

„Eu mă ocup și răspund, și uite asta, dacă mă aude toată lumea nu e rău, mă ocup de pensiile celor aproape șase milioane de pensionari din România și am avut grijă ca atât timp cât am fost prim-ministru, și vă garantez acest lucru, să nu le taie nimeni cu niciun leu, ci, dimpotrivă, să aplicăm legea și în fiecare an să fie pensii mai mari”, a spus Victor Ponta.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaților și este semnată de 255 de deputați și senatori.

Potrivit proiectului, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizație urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-președintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup și aceștia vor ține cont de decizia partidului.

Inițiativa este semnată de către deputații PNL Calimente Mihăiță, Cherecheș Florica, Chirteș Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuța Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaș-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu și senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraș Viorel, Iliescu Lucian.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că liberalii nu susțin pensiile speciale pentru parlamentari și că partidul va face efortul de a-și convinge proprii parlamentari care au semnat această inițiativă, adăugând că speră să nu fie puși în situația unor sancțiuni.

Tags:
Inchide