Ponta le promite diplomaților revenirea la pensiile speciale

Redactor:
Anca Simina
Ponta le promite diplomaților revenirea la pensiile speciale
Diplomații de carieră urmează să-și reprimească din această toamnă pensiile speciale în cuantumurile la care le încasau în 2010, când guvernul Boc a decis scoaterea acestora din categoria celor "de lux". Promisiunea le-a fost făcută ambasadorilor de premierul Victor Ponta la reuniunea anuală a diplomației.

Diplomații de carieră urmează să-și reprimească din această toamnă pensiile speciale în cuantumurile la care le încasau în 2010, când guvernul Boc a decis scoaterea acestora din categoria celor „de lux”. Promisiunea le-a fost făcută ambasadorilor de premierul Victor Ponta la reuniunea anuală a diplomației.

Revenirea la pensiile „de lux” – de 80% din veniturile obținute în ultimul an de carieră – ar urma să se facă prin votul Parlamentului, printr-un proiect de lege. „Susțin, ca și în cazul pensiilor militarilor, să le facem dreptate și cred că lucrul acesta se va întâmpla în această toamnă, în Parlament”, a anticipat liderul USL.

Argumentul său a fost acela că efortul bugetar nu ar fi unul considerabil. „Sunt în jur de 200-250, mult mai puțini decât militarii care erau 18.000”, susține Ponta.

Până în 2010, un fost diplomat primea, în medie, 4.300 de lei pe lună, pensiile mari ajungând însă și la 16.200 de lei. Opțiunea Guvernului de la acea dată a fost anularea modului de calcul procentual față de ultimele indemnizații din carieră pentru cele peste 5600 de pensii speciale din România și recalcularea acestora în funcție de nivelul contribuției anuale, sistem aplicat tuturor pensionarilor. În momentul în care au fost tăiate, în septembrie 2010, de pensii speciale beneficiau 699 de diplomați.

În același timp, printr-o ordonanță adoptată marți în Guvern, măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc în 2009-2010 – suspendarea tichetelor de masă, cadou și de vacanță pentru bugetari, a cumpărării de autorurisme și mobilier – au fost prelungite și în 2014.

 

Inchide