Ponta: NU mă dezic de Duicu!

Publicat: 07/04/2014, 17:39
Actualizat: 06/07/2016, 09:29

Întors din Israel, acolo unde a fost în timpul reuniunii de partid de sâmbătă de la Poiana Brașov în care Liviu Dragnea a numărat „câți (PSD-iști, n.red.) mai rămân în picioare până la sfârșitul anului” în condițiile anchetelor DNA la nivelul Consiliilor Județene, premierul Victor Ponta le-a transmis de la distanță, în această dimineață, colegilor săi de partid un mesaj de solidaritate.

„Eu cred că vom lua mai multe voturi. Oamenii ștu foarte bine că eu nu mă dezic nici de Duicu, nici de Prioteasa, nici de toți ceilalți care au probleme doar pentru că PSD stă foarte bine acolo. Știam cu toții că asta se va întâmpla până în noiembrie”, a explicat Ponta într-o cheie electorală anchetele DNA care i-au vizat până acum atât pe Adrian Duicu, președintele CJ Mehedinți arestat în acest moment preventiv într-un dosar de corupție, cât și pe Ion Prioteasa, șeful CJ Dolj, și el titularul unui astfel de dosar.

Drept contraexemplu, premierul a dat cazul lui „om simpatic”, Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, arătând că procurorii nu l-ar mai fi căutat după trecerea acestuia la Partidul Mișcarea Populară. „Ce să fac, să îi spun și lui Duicu să treacă la PMP?”, l-a acuzat indirect Victor Ponta pe președintele Traian Băsescu de implicare în cercetarea președinților CJ ai PSD.

Precedentul „Nicolescu”. PSD a făcut miting pentru susținerea șefului CJ Argeș

Solidaritatea cu președinții de Consilii Județene din propriul partid nu este o premieră pentru PSD ori pentru prim-ministrul Victor Ponta. În ianuarie 2011, când PSD era în Opoziție, partidul a organizat un miting la Pitești pentru a-l apăra „împotriva statului polițienesc” pe șeful filialei Argeș, Constantin Nicolescu, pentru care judecătorii emiseseră la acea dată un mandat de arestare sub acuzațiile de luare de mită și trafic de influență.

Ca președinte al PSD, Victor Ponta a mers personal la Pitești împreună cu Adrian Năstase, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Nicolae Bănicioiu și Titus Corlățean.

În sprijinul lui Nicolescu, Ponta a invocat și atunci „regimul Băsescu”. „PDL, Băsescu și Boc sunt răul acestei țări”, a spus liderul PSD.


Foto: Marius Cristescu // Mediafax

Foto: Marius Cristescu // Mediafax

Proteste similare au fost organizate atunci de filialele PSD la Iași, în Timiș și la Sibiu.

Cei 7 oameni-cheie ai campaniei PSD cu dosare penale

Ajuns la 7 din 22, numărul președinților de Consilii Județene ai unui partid aflat la guvernare urmăriți penal sau trimiși deja în judecată este o premieră în România. VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A BARONILOR LOCALI CARE AU AJUNS ÎN FAȚA JUSTIȚIEI.

Cel mai recent caz este cel al președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu, ridicat de anchetatori, miercuri după-amiază, de la locuința părinților săi din comuna Topleț (Caraș-Severin), în urma unor percheziții, cu 7 acuzații de corupție, abuz în serviciu și trafic de influență, după ce ar fi determinat funcționari publici să numească și să mențină apropiați ai acestora în funcții de conducere în instituții publice și să concesioneze terenuri din Orșova, la prețuri convenabile.

În urmă cu două luni, cazul care a dat fiori PSD a fost cel al președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, considerat unul dintre liderii județeni cei mai puternici din partid. Scăpat de arestare prin invocarea stării de sănătate precare, Cosma este urmărit penal începând din luna februarie, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Alături de el, este urmărit penal și fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD, pentru trafic de influență. Ei sunt acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei (1 milion de euro) mită de la reprezentanții unor societăți comerciale.

Un alt pilon al campaniilor electorale PSD, Nicușor Constantinescu este cercetat de DNA în trei dosare penale. Președintele CJ Constanța a fost acuzat în ianuarie de abuz în serviciu, pentru că ar fi efectuat plăți ilegale în valoare de 5 milioane de euro către Regia Autonomă Drumuri și Poduri Constanța, precum și plăți ilegale. Un al doilea dosar penal vizează plățile pe care Nicușor Constantinescu a refuzat să le aprobe către Centrul Militar Zonal Constanța, timp de mai mullți ani, provocând un prejudiciu instituției respective, pe care ar fi încercat să o evacueze de două ori din sediu. În martie, DNA a anunțat că Nicușor Constantinescu este urmărit penal în alt dosar, pentru abuz în serviciu. El ar fi împiedicat controale ale Curții de Conturi la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, provocând astfel un avantaj patrimonial de 200 de milioane de lei instituției respective. Totodată, Constantinescu este acuzat și că a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro la două firme private.

Demis din funcția de președinte al CJ Argeș în febrarie, după ce instanța supremă a păstrat decizia Agenției Naționale de Integritate privind incompatibilitatea sa, Constantin Nicolescu, a rămas, după trei mandate la CJ, unul din oamenii-cheie ai PSD în teritoriu. Are cel puțin trei dosare penale la DNA, dintre care două au fost trimise în judecată, primind condamnări care încă nu sunt definitive.

Acuzat de luare de mită și abuz în serviciu este și președintele PSD al CJ Dolj, Ion Prioteasa, aflat la al doulea mandat. Este urmărit penal din decembrie 2013, alături de vicepreședintele CJ, Cristinel Iovan și de alți doi șefi din instituție, într-un dosar privind contracte din fonduri europene și locale, care ar fi fost atribuite ilegal. Conform DNA, în perioada 2012-2013, Prioteasa a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui comision din valoarea contractelor.

Într-o fază avansată a dosarelor penale se află președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2012, fiind acuzat că în cursul campaniei electorale din 2009, pentru alegerile prezidențiale, și-a folosit influența și autoritatea pentru a obține 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, trimis și el în judecată în același dosar. Banii urmau să fie folosiți în campania electorală a lui Mircea Geoană.

Emoții legate de dosarul penal are în continuare și Marian Oprișan. Președintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție încă din 2006, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri și fals. Judecătorii din Focșani au decis însă în 2007 trimiterea dosarului la Parchetul Judecătoriei Focșani, pentru refacerea urmăririi penale. În prezent, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi