Ponta se joacă cu bugetul. Marea rectificare electorală: 500 de milioane de euro pentru primari, înainte de alegeri

Ponta se joacă cu bugetul. Marea rectificare electorală: 500 de milioane de euro pentru primari, înainte de alegeri
Publicat: 27/09/2014, 18:52
Actualizat: 30/09/2018, 04:25

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut autoritățile locale au primit sume derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevăzute din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, pentru echilibrare și pentru plata unor arierate, pentru a răspunde condiționalităților din acordul cu FMI.

Aleșii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocări în plus din cotele defalcate de TVA, doar în 2012, înainte de alegerile legislative.

Prin a doua rectificare bugetară din acest an, din suma totală de 1,16 miliarde lei pe care primăriile o vor încasa prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată către bugetele locale în ultimele trei luni, 50,6 milioane lei sunt alocate pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, 194,5 milioane lei sunt pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, 542 milioane lei sunt distribuite ca urmare a „solicitărilor unităților administrativ-teritoriale și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, iar 380 milioane lei sunt pentru „echilibrarea bugetelor locale”, conform proiectului de rectificare.

Suplimentarea de fonduri este argumentată, în document, prin necesitatea asigurării fondurilor necesare desfășurării normale a activității unităților administrativ-teritoriale până la finele anului.

În ceea ce privește bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de Liviu Dragnea, acesta crește, per sold, cu 575,2 milioane lei. Principalele influențe se regăsesc însă la Programul Național de Dezvoltare Locală, prin care sunt finanțate proiectele autorităților locale, cu o alocare suplimentară de peste un miliard de lei, la Programul național de construcții de interes public sau social derulat prin Compania Națională de Investiții cu un plus de 83,6 milioane lei, și la achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor de anul trecut, cu 182,3 milioane lei.

Diminuări de sume sunt efectuate în schimb la cofinanțarea programelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, cu un minus de 950 milioane lei.

Astfel, cheltuielile directe ale MDRAP cresc cu peste 1,5 miliarde lei, la care se adaugă fonduri directe către autoritățile locale de 1,16 miliarde de lei.

În totalul cheltuielilor bugetului de stat, transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 2,4 miliarde lei, iar suma alocată proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 3,9 miliarde lei.

Și cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă scad cu 404,7 milioane lei.

Guvernul taie din bugetul Președinției,Educației,Culturii și alocă la servicii informații

Alocările distribuite Președinției, Camerei Deputaților, Academiei și ministerelor Educației, Culturii, Tineretului și Sportului vor fi reduse de Guvern la rectificarea bugetară, de fonduri suplimentare urmând să beneficieze serviciile de informații, Senatul, Avocatul Poporului.

Astfel, conform proiectului de rectificare, din cheltuielile bugetului de stat, bugetul Administrației Prezidențiale va fi diminuat cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputaților – cu 6,1 milioane lei, al Curții Constituționale – cu 200.000 lei, al Ministerului Tineretului și Sportului – cu 3,5 milioane lei, al Ministerului Educației – cu 5,5 milioane lei, al Ministerului Culturii – cu 10,2 milioane lei, al Agenției Naționale de Integritate – cu 1,2 milioane lei, al Ministerului Economiei – cu 19,8 milioane lei, al Academiei Române – cu 6,9 milioane lei.

Senatul va primi 4,2 milioane lei, Înalta Curte de Casație și Justiție – 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului – 10.000 lei, Serviciul Român de Informații – 67,4 milioane lei, Serviciul de Informații Externe – 27 milioane lei, Serviciul de Protecție și Pază – 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicații Speciale – 50.000 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic