Ponta se vede deja șef al statului: Nu schimb cota unică „pentru simplul motiv că președintele nu schimbă cote unice”. Aceasta va fi garantată de către viitorul premier Tăriceanu

Ponta se vede deja șef al statului: Nu schimb cota unică „pentru simplul motiv că președintele nu schimbă cote unice. Aceasta va fi garantată de către viitorul premier Tăriceanu
Publicat: 14/11/2014, 10:59
Actualizat: 14/11/2014, 12:55

„Dacă vroiam să schimb cota unică, o schimbam în cei doi ani și jumătate ca prim-ministru. Nu o să mă apuc să o schimb în 2016 ca președinte, pentru simplul motiv că președintele nu schimbă cote unice”, a spus, vineri, premierul Victor Ponta, susținând că ar fi vorba despre „dezinformări”, „minciuni” și „manipulări”.

El a arătat că Tăriceanu, ca prim-ministru, a introdus cota unică și a precizat că această cotă va fi „garantată” de către viitorul Guvern Tăriceanu.

La finalul acestei declarații, premierul Ponta a refuzat să accepte întrebări din partea presei în pofida insistențelor.

Agenția de presă MEDIAFAX a publicat, joi seara, un document al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renunțarea la cotă unică de 16%, începând din 2016 și introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% și 35%.

Același document mai include printre propuneri o creștere a impozitelor locale pe terenuri și imobile de 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016, impozitarea de la începutul anului viitor cu o cotă de minim 5-9% a tuturor depozitelor bancare nou constituite unde sursa de proveniență a banilor este incertă și eliminarea impozitului pe profit și introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scăderea impozitului pe dividend la 5%.

Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanțelor Publice, prin cei doi miniștri, nu-și asumă documentul prezentat de MEDIAFAX privind propuneri de modificări fiscale, dar spune că nu-și va da demisia dacă totuși documentul a fost elaborat de MFP.

Întrebat dacă este dispus să demisioneze din funcție în cazul în care se demonstrează că documentul prezentat de MEDIAFAX a fost elaborat, scris și printat în Ministerul Finanțelor Publice și distribuit în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, Vâlcov a afirmat că nu poate răspunde pentru toți angajații din instituție.

Pe de altă parte, Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a transmis un comunicat prin care afirmă că nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar în instituție, autoritatea în ceea ce privește stabilirea politicii fiscale, nu s-a fãcut niciodată un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, propus de actualul premier Victor Ponta să preia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câștiga alegerile prezidențiale, a declarat recent că tema cotei unice de impozitare a fost „fetișizată” în ultimii ani și ar trebui reconsiderată cel puțin din perspectiva nivelului, dacă societatea românească are pretenții mari de la stat.

Cota unică a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005, fiind principala temă de campanie a alianței DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unică a fost propusă inițial de ministrul de Finanțe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsă de PSD, inclusiv din cauza opoziției președintelui de atunci, Ion Iliescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație