PRECEDENTUL IOHANNIS. Primul șef local care cere să fie absolvit de incompatibilitate, la fel ca președintele: „Avocații mei s-au consultat cu ai săi”

PRECEDENTUL IOHANNIS. Primul șef local care cere să fie absolvit de incompatibilitate, la fel ca președintele: „Avocații mei s-au consultat cu ai săi
Publicat: 23/01/2015, 22:01
Actualizat: 03/05/2015, 01:44

Nicușor Constantinescu, revenit în fruntea Consiliului Județean Constanța, a fost unul dintre cei mai duri critici ai ANI de-a lungul timpului, afirmând și acum că ceea ce face Agenția în cazul aleșilor locali este „un abuz”. Social-democratul spune că peste 750 de aleși locali se află în potențiale cazuri de incompatibilitate din cauza prezenței în adunările generale ale societăților comerciale de interes local.

El susține că decizia dată de Curtea Supremă în cazul Iohannis, președintele câștigând definitiv procesul cu ANI, reprezintă un precedent pentru toate procesele de acest tip. În aprilie 2013, ANI constata că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce ar contraveni prevederilor legale.

„Noi suntem țară membră a UE și în UE primează legea europeană și directiva europeană confirmă că aleșii locali sunt obligați să participe în structurile asociațiilor care accesează fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților și care le reprezintă. Sunt obligați aleșii locali să facă parte. Legea românească le zice aleșilor locali că ar fi incompatibili cu participarea în aceste asociații. În UE, nici participarea în asociațiile locale nu sunt interzise, toți aleșii locali au această obligație”, a declarat pentru gândul Nicușor Constantinescu.

El precizează că Tratatul de la Lisabona, pe baza căruia România a intrat în UE, spune că țările comunitare trebuie să-și uniformizeze legislația.

Decizia în cazul Iohannis e precedentul care poate fi folosit de toți cei incompatibili. Este 100% o victorie a democrației și a aleșilor locali, trebuie să se folosească motivația Curții de Apel Alba Iulia, care l-a declarat pe fostul primar Iohannis compatibil, este normal să nu judeci într-un fel cu Iohannis și în alt fel cu un primar sau un președinte de CJ„, a fost poziția lui Nicușor Constantinescu.

Aflat în plin process cu ANI, președintele CJ Constanța afirmă pentru gândul că, în urmă cu doi ani și jumătate, avocații săi, cei ai primarului Klaus Iohannis și cei ai președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu, au discutat despre procesele cu Agenția pentru a găsi o argumentație comună.

„Tratatul de la Lisabona susține că dacă o lege a unei țări contrazice o lege europeană, atunci persoana sau instituția lezată se adresează Curții de la Luxemburg, care pe aceste contradicții ale legilor judecă dosarul și suspendă dosarul. În 99,99% se judecă în favoarea legii europene. Se comunică instanțelor decizia care sunt obligate să țină cont de decizia Curții de la Luxemburg”, a spus Constantinescu, care a precizat că de când a ajuns președinte Klaus Iohannis nu a mai existat o consultare între avocați.

El a adăugat că după decizia Curții de Apel Alba Iulia și a ÎCCJ se poate schimba legislația și în România, deși până acum nu s-a dorit acest lucru, inclusiv din partea PSD.

„Avocații au ajuns la argumentația că operatorii regionali nu sunt sub prevederea actualei legi și au invocat Tratatul de la Lisabona care obligă aleșii locali să sesiseze Curtea de la Luxemburg”, a explicat strategia apărării șeful CJ Constanța, care s-a oferit să le ofere expertiza tuturor aleșilor locali care se află în situație de incompatabilitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului