Predoiu, despre intrarea României în Schengen: „Meciul este în desfășurare. Avem atuuri pe care trebuie să le folosim la momentul potrivit”

Predoiu, despre intrarea României în Schengen: „Meciul este în desfășurare. Avem atuuri pe care trebuie să le folosim la momentul potrivit”
Publicat: 25/08/2023, 12:57

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a declarat, joi seara, la Digi24, în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen, că „meciul” se joacă. De asemenea, acesta a spus că situația privind Schengen „include componente legate de migrație, cooperare polițienească și judiciară internațională, dar și componente de geopolitică regională și tratate europene”.

Referitor la vizita lui în Austria, ministrul de Interne a catalogat-o drept „absolut necesară”. „În afara faptului că am fost invitat și ar fi fost lipsit de politețe să refuz o invitație, a fost absolut necesar să fac această întâlnire, deoarece nu puteam să intru în funcție ca noul ministru de Interne sau Justiție și să nu contactez imediat omologii mei.”

„Am discutat efectiv cu toate statele membre UE, inclusiv cu comisarul pentru afaceri interne, fie prin intermediul ambasadelor de la București, fie prin intermediul miniștrilor, direct la Consiliul JAI, deoarece este imposibil să întâlnești pe toată lumea în cadrul Consiliului JAI din cauza programului foarte încărcat. Dar am acoperit toate statele membre ale Uniunii Europene. Era inadmisibil să excludem ministrul austriac”, a precizat ministrul.

Cătălin Predoiu admite că nu se aștepta ca vizita lui în Austria să  însemne un răspuns favorabil pentru România. „Declarațiile anterioare ale ministrului austriac arătau că poziția Austriei nu s-a schimbat, așa cum și declarațiile primului ministru austriac, făcute inclusiv în întâlnirea cu cancelarul Germaniei, arătau clar că poziția Austriei rămâne neschimbată. Desigur, nu am mers acolo pentru a spune „V-ați schimbat părerea?”. Asta ar fi o abordare neprofesionistă a situației.”

Predoiu: „Era important să resetăm puțin jocul, să-l abordăm constructiv”

„Este absolut necesar să ieșim din această paradigmă. Unul vine și cere, altul refuză, pentru că a dus la un blocaj, așa cum am menționat în discuții. Era important să resetăm puțin jocul, să-l abordăm constructiv, prin prisma unor interese comune pe care le avem, cum ar fi protecția împotriva migrației, protecția frontierelor, dar și perspectiva unor interese economice comune, cum am discutat și acolo cu ministrul austriac. Am menționat faptul că România și Austria au interese comune. NeptunDeep este doar unul dintre exemple. În plus, trebuie să încercăm să înțelegem ce vrea partea cealaltă, ce problemă are cu tine sau cu alții. A fost salutat acest demers, ceea ce mă duce la al doilea subiect, dosarul în sine”, a mai spus el.

„Dosarul trebuie abordat cu atenție”

De asemenea, ministrul de Interne a precizat că situația Schengen nu reprezintă un simplu dialog între Austria și România. „Este un dosar multistrat, multidimensional, care include componente legate de migrație, cooperare polițienească și judiciară internațională, dar și componente de geopolitică regională și tratate europene. Prin urmare, este un dosar extrem de complex, care se construiește pe mai multe niveluri și nu se decide într-un singur dialog între miniștri de interne. Acest dosar trebuie abordat treptat și cu atenție.”

„Austria nu are o problemă cu România”

„S-a exprimat foarte clar că Austria nu are o problemă cu România, iar acest aspect trebuie înțeles. De fapt, Austria are o problemă cu Comisia Europeană și cu statele membre, ceea ce face dosarul să fie complex. Ce putem noi, ca miniștri de interne, să realizăm sunt două aspecte. Primul, să asigurăm printr-un dialog diplomatic un mediu normal și cooperant între cele două ministere și țările implicate. În al doilea rând, să avem performanțe în teren, să reducem cifrele legate de migrație. Am prezentat cifrele și acestea nu au fost contestate. Din contră, performanțele României în protecția frontierelor și combaterea migrației au fost recunoscute. Am pus astfel bazele unei direcții corecte.”

Acesta menționează că sunt multe acțiuni care se desfășoară pentru aderarea României în spațiul Schengen.

„Avem atuuri pe care cred că trebuie să le folosim la momentul potrivit. Am menționat câteva dintre acestea. Totuși, evit să fac estimări nepotrivite sau care ar putea satisface opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să mă expun hazardului. Meciul este în desfășurare, iar importanța este să jucăm la toate nivelurile. Componenta economică are, de asemenea, o importanță majoră. Mediul de afaceri din România cu capital austriac acționează în direcția corectă”, a încheiat ministrul de Interne.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Șoferii au interzis. NU ai voie să ai așa ceva la mașină. Legea spune clar
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?