Premierul Florin Cîțu intervine în polemica despre creșterea vârstei de pensionare și a taxelor: „Nu discută nimeni de aşa ceva acum”

Premierul Florin Cîțu intervine în polemica despre creșterea vârstei de pensionare și a taxelor: „Nu discută nimeni de aşa ceva acum”
Premierul Florin Cîțu / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 28/05/2021, 09:16
Actualizat: 28/05/2021, 09:17

Premierul Florin Cîțu a făcut o serie de precizări referitoare la informațiile care se vehiculează în spațiul public potrivit cărora Guvernul urmărește să mărească vârsta de pensionare și să crească taxele.

Prim-ministrul a explicat într-o intervenție la B1 TV, în cursul serii de joi, 27 mai, faptul că există grupuri de lucru care analizează sistemul de pensii, în vederea reformării întrucât altfel ar intra în colaps în câțiva ani. Acesta a punctat faptul că în prezent nu se discută despre o posibilă creștere a vârstei de pensionare.

Ce obiective are Guvernul

„Nu. Sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Ne uităm ce au făcut şi în alte ţări. Ideea pe care au speculat-o este aceea că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa de viaţă în România. Nu e nicio legătură, dar este un obiectiv foarte bun, important pentru noi. Înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi mai puternici, o societate mai puternică, mai sănătoasă. Sunt două obiective: eliminarea sărăciei şi de a creşte speranţa de viaţă în România”, a susținut Florin Cîțu.

În acest context, premierul a fost întrebat dacă vârsta de pensionare trebuie corelată cu creşterea speranţei de viaţă.

„Asta vom vedea atunci când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni de aşa ceva acum (…) Nu a fost luată nicio decizie. Sunt discuţii. Rolul acestor grupuri de lucru este exact acela de a avea discuţii. Sunt foarte multe discuţii într-un grup de lucru”, a explicat acesta.

„Obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii să fie sustenabil şi peste 10, şi peste 15 ani”

De asemenea, acesta a subliniat faptul că nu există niciun scandal referitor la pensii, precizând faptul că „rolul Opoziţiei este clar acela de a exagera, de a manipula, de a zbiera”.

„Eu am spus anul trecut că nu e bine să comentăm doar zvonuri şi doar ştiri care apar pe la colţuri. Rolul Opoziţiei este clar acela de a exagera, de a manipula, de a zbiera. În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii. Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii să fie sustenabil şi peste 10, şi peste 15 ani. Aşa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani colapsează”, a declarat prim-ministrul.

Premierul anunță că nu vor crește taxele

Acesta a făcut câteva precizări referitoare la discuțiile de la Bruxelles în contextul în care Marcel Ciolacu l-a acuzat recent pe Florin Cîțu că a transmis la Bruxelles, fără să-i ceară nimeni, că intenţionează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desfiinţa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar şi vechimea în muncă necesară pensionării.

„Nimic din ce am spus noi acolo nu este diferit de ce avem în programul de guvernare. La fel şi despre strategia fiscal-bugetară. Am auzit iarăşi o nebunie, că ne cere cineva să creştem taxele. Din contră, eu am spus din primul moment, şi în 2019 şi acum, nu vom creşte taxele. Discuţia mea şi cu Comisia Europeană şi cu alte instituţii internaţionale a fost clară: nu vom creşte taxe, vă vom arăta că putem să aducem venituri la buget mai mari. Nu ştiu de unde ies aceste idei.

Chiar nu vreau să le comentez, nu are sens. Nu creştem taxe şi românii ar trebui să urmărească exact ce se întâmplă. A apărut vreun act normativ care arată aşa ceva? Nu, pe nicăieri. Discuţii bineînţeles că vor fi peste tot. Specialiştii între ei discută tot felul de soluţii, încearcă măsuri şi aşa mai departe. Se uită ce au făcut alţii în alte ţări, dar noi să ne uităm pe fapte, ce decizii luăm. Nu se discută, în acest moment nu există aşa ceva”, a susținut premierul Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a vorbit și despre o guvernare liberală de opt ani.

„Vom lua măsuri în această perioadă pentru a ne asigura o creştere economică şi măsuri care să-i ajute pe români. Toate aceste măsuri le vom lua în consultare cu românii, vom veni şi le vom prezenta şi vor fi măsuri care sunt benefice pentru români”, a adăugat Florin Cîțu.

Polemica privind creșterea vârstei de pensionare

Ministrul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Raluca Turcan, a declarat marți, 25 mai, că nu există discuții la nivelul ministerului pe care îl conduce referitoare la creșterea vârstei de pensionare. Ministrul a precizat faptul că se discută constant despre opțiunea de a rămâne în activitate, punctând că este un aspect „diferit” față de ceea ce se vehiculează. Raluca Turcan a explicat faptul că se are în vedere opțiunea de a rămâne în viața activă după ce a constatat faptul că mulți oameni preferă să facă acest lucru după atingerea vârstei de pensionare.

Recent și vicepremierul Dan Barna a susținut că la Ministerul Muncii se află în lucru o nouă lege a pensiilor „care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară”. Acesta este de părere că „actualul sistem nu poate să rămână sustenabil fără modificări”, în contextul în care generația celor numiți „decreței” se îndreaptă spre vârsta de pensionare.

Aceste declarații vin în contextul în care Marcel Ciolacu a susținut că premierul Florin Cîţu a transmis la Bruxelles, fără să-i ceară nimeni, că intenţionează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desfiinţa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar şi vechimea în muncă necesară pensionării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu