Premierul Ponta anunță Parlamentul cu peste 400 de aleși. În 2009, românii votau la referendum Parlament unicameral cu 300 de aleși

Premierul Ponta anunță Parlamentul cu peste 400 de aleși. În 2009, românii votau la referendum Parlament unicameral cu 300 de aleși
Publicat: 26/01/2015, 15:14
Actualizat: 26/01/2015, 17:28

Parlamentul actual este cel mai mare de după Revoluție, la începutul legislaturii el numărând 588 de deputați și senatori. În 2008, la prima aplicare a sistemului de vot uninominal au fost 471 de parlamentari. Deși legea nu s-a schimbat, în 2012 numărul parlamentarilor s-a mărit deoarece candidații USL au câștigat în foarte multe colegii cu peste 50%, ceea ce le conferea de drept mandatul. Ulterior, candidații PDL au intrat la redistribuire pe baza sistemului proporțional. Practic, prin legea actuală, un partid care obținea spre exemplu 15% la votul politic, trebuia să fie reprezentat în Parlament cu o pondere de 15%, chiar dacă la alegeri candidații săi nu au câștigat 15% dintre colegii.

În 2009, președintele de la acea dată, Traian Băsescu, a convocat un referendum, simultan cu alegerile prezidențiale, în care românii s-au pronunțat pentru un Parlament unicameral format din maxim 300 de membri.

Prin sistemul propus în PSD, viitorul Parlament ar urma să aibă în jur de 430 de parlamentari. Poziția social-democraților este identică cu cea din timpul guvernării USL, când după mai multe ședințe ale Uniunii, Victor Ponta și Crin Antonescu au ieșit să anunțe că decizia Uniunii pentru modificarea legii electorale este un Parlament bicameral, cu 300 de membri la Camera Deputaților și aproximativ o sută de senatori, plus reprezentanții minorităților naționale.

Noul cod electoral este pe agenda întâlnirii prezidențiale de miercuri cu partidele pe care Klaus Iohannis a convocat-o. La consultările de la Palatul Cotroceni, PSD va fi reprezentat de președintele executiv, Liviu Dragnea, de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea și de senatorul Ioan Chelaru. Premierul Ponta a anunțat pentru Mediafax că va participa și el la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

„Vom propune în ceea ce privește alegerea Parlamentului, fie un sistem mixt, fie un sistem proportional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari: 300 deputați , plus minoritățile naționale, plus 100 – 110 senatori”, a spus Ponta, care a precizat că aceaste modificare a legislație va aduce o stabilitate parlamentară.

Întrebat de existența unei decizii a CCR în care se precizează că Parlamentul trebuie să țină cont la modificarea legislației electorale de referendumul din 2009, premierul Ponta a răspuns: „asta ne va spune CCR”.

Liderul PSD a reamintit că și PNL avea o poziție similară în privința modificării legii electorale în perioada când era în USL.

În 2012, USL a promovat un proiect de modificare a legii electorale în care propunea parlament bicameral cu 300 de membri, act normativ respins de Curtea Constituțională „întrucât consacră o soluție legislativă contrară voinței poporului exprimată la referendumul național din data de 22 noiembrie 2009″.

CITEȘTE AICI DECIZIA CCR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul