EXCLUSIV | Ludovic Orban, la Gândul LIVE: Dacă nu facem alegeri anticipate, România va fi aruncată în aer!

Publicat: 11/02/2020, 12:35
Actualizat: 12/02/2020, 21:38

Principalele declarații ale premierului desemnat:

Nu există criză politică, există un guvern care nu mai poate emite acte normative, cu valoare de lege. Dar guvernul își face datoria, prin acte de administrare curentă. E o situație stabilă. Și dacă mă votează Parlamentul și dacă nu mă votează, tot guvernul Orban e în funcție. Procedura de declanșare a alegerilor anticipate e o procedură greoaie. Noi avem ca obiectiv organizarea alegerilor pentru că nu se mai poate în această situație, avem un Parlament dominat de PSD și de aliați de conjuctură. Ieri, PSD a votat la Senat pentru menținerea taxelor pe energie, care ar fi dus la creșterea taxelor la energie cu 7% pentru consumatorul casnic și să mențină o taxă aberantă. Ieri, la Senat, PSD a votat creșterea punctului de amendă. Dacă nu reușim să facem alegeri anticipate, România va fi aruncată în aer! Nu îi interesează nimic. Au votat dublarea alocațiilor pentru a doua oară în ultimul an.  Nu e joc de Opoziție, Opoziția face ceea ce e constituțional, legal. Dar acest lucru nu se poate face.

Avem de partea noastră prevederile Regulamentului comun care spun că în maxim 15 zile de când premierul desemnat anunță programul de guvernare și echipa trebuie convocat plenul. E o hărțuială, sunt și penibili. Noi vrem să dăm puterea oamenilor, pentru un parlament reprezentativ, ca să avem o majoritate omogenă, care să facă reformele necesare. Ei vor să-și prelungească mandatul, să-și mărească pensiile. În trei ani cât au fost la guvernare, și-au bătut joc de români.

Există oameni pe lumea asta, politicieni și jurnaliști care inventează. De când am preluat PNL, ne-am războit cu PSD pe toate fronturile, i-am împiedicat să facă toate porcăriile, am dat jos guvernul PSD, suntem într-un război pe viață și de moarte cu ei. Avem procedură de deficit excesiv și ei generează cheltuieli suplimentare.

România nu are nimic de suferit, atâta timp cât prezintă planul de reducere a cheltuielilor. Dacă sunt cheltuieli mai mari decât veniturile, nu ai altă soluție decât să te împrumuți. Nu noi am generat cheltuielile. Ceea ce am făcut noi a fost să reducem cheltuieli. Dacă Ministerul de Finanțe nu se împrumută, nu poate să plătească contractele, salariile, pensiile.

Iohannis mă va numi din nou!

Relația dintre mine și președintele Iohannis e o relație cât se poate de bună, de colaborare. Acest cetățean a fost 10 ani președinte (Traian Băsescu, n.red.), să-și vadă liniștit de mandatul de europarlamentar, nu are nicio bază să comenteze ceva despre mine. Un nebun aruncă o piatră și o sută de înțelepți caută să o scoată. Premierul României după alegeri va fi președintele PNL. Dacă vom câștiga alegerile anticipate, eu voi fi propus. Cum ar putea președintele să nu mă desemneze? De trei ani de zile sunt supus unor intoxicări repetate, care să arate că nu am o relație bună cu președintele Iohannis. Între timp, am adus PNL la 40%, am câștigat alegerile europarlamentare, am câștigat referendumul pe justiție, împreună cu președintele Iohannis, am câștigat alegerile prezidențiale, am impus un guvern PNL. Sunt minciuni gogonate.

Sunt mulțumit de toți miniștrii!

Din moment ce m-am prezentat cu același cabinet, înseamnă că sunt mulțumit de activitatea fiecărui ministru. Nu există nuanțe. Există determinare în activitatea lor. Nu am niciun motiv să schimb vreun ministru. Despre remaniere s-a vorbit din a doua săptămână. Despre ce vorbim? Miniștrii noștri sunt cu 10 clase peste cei care au fost în guvernările din ultimii trei ani. Știți ce ne-a făcut PSD? Ne-au dat telefoanele mobile și am fost supuși unui atac, unui bombardament de telefoane din partea cetățenilor. Până la urmă s-au fript, pentru că ne-am arătat disponibiltatea. Decizia de a merge cu același Guvern a fost luată în unanimitate în partid.

Cât mai repede posibil. Avem cele 60 de zile prevăzute în Constituție, până la momentul anticipatelor, președintele începând cu data de ieri, avem 60 de zile în care să se petreacă cele două respingeri, apoi poate dizolva Parlamentul. Apoi trebuie stabilită data alegerilor. Alegerile parlamentare pot fi organizate pe 14, 21, 28 iunie.

Nu există în momentul de față niciun risc legat de plata pensiilor și salariilor. Noi am prevăzut în buget sumele pentru creșterea pensiilor, dar urmărim cu mare atenție evoluția încasărilor. Vom crește pensiile cu siguranță, nu există niciun dubiu, în conformitate cu legea în vigoare.

Pe alegerea primarilor în două tururi ne-am angajat răspunderea în fața Parlamentului, ce altă soluție mai bună era? Faptul că s-a constituit o majoritate contra, nu e vina noastră. De unde să știm că un partid care a susținut mereu alegerea în două tururi, se va suci? De unde să știm că un alt partid, care ne-a susținut mereu, acum va vota contra? La ora actuală PSD e un mare dușman al României. După plecarea lui Dragnea, după plecarea lui Dăncilă…. PSD se comportă în continuare ca un partid comunist, cu minciuni, cu modul în care a tratat mass-media independentă, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale oamenilor. Societatea s-a schimbat. Nu mai putem menține acest sistem de baronat, lumea vrea altceva.

Despre candidatul PNL la București și gardurile de pe străzi

Suntem într-o amplă cercetare sociologică, care urmărește măsurarea diverșilor candidați, urmărim agenda bucureșteanului. Nu m-am supărat pe gardurile din București. Cu siguranță vrem să le scoatem, gardurile alea sunt o prostie, nu fac altceva decât să îngreuneze traficul. Sunt de acord să stabilești o demarcație între calea ferată și calea pentru mașini, cum e la linia lui 41. Uitați-vă cum e în marile capitale. Nu suntem diferiți de ceilalți.  Unde e cea mai mare aglomerație? E în centru. Ca să eviți aglomerația, se dezvoltă tangențiale, inele de circulație. Prin pasaje. Există măsuri care nu s-au pus în practică. Al doilea inel circular e prevăzut, dar nu s-a construit nimic. Trebuie lărgită la patru benzi centura Bucureștiului. Noi nu am avut primari la Capitală în ultimii 12 ani, am avut gargaragii. Sistemul de termoficare e în colaps.

Sunt candidatul PNL la funcția de premier. Dar orice candidat al PNL la București va avea la dispoziție toată expertiza mea. Eu sunt candidatul PNL la funcția de prim-ministru. Am dat răspunsul la această întrebare. Am o expertiză la fel de mare în ceea ce privește problemele guvernării. E nevoie de o colaborare la nivelul guvernării și conducerii Bucureștiului. E un avantaj pentru primarul PNL care va putea să colaboreze cu un premier și un guvern care știu problemele Capitalei. Sunt convins că vom avea un consiliu general de dreapta. S-a vorbit de dreapta franjurată, care nu poate să bată PSD. Am bătut noi, PNL, PSD. Orice partid de dreapta care intră în Consiliul General va fi de partea noastră. S-a dus PSD mare, l-am dus la 22%.

Voi susține desemnarea unui candidat care să câștige Primăria.  Vom lua acea decizie care să ne ducă la câștigarea Primăriei Capitalei.

Despre riscul intrării coronavirus în România

Stocurile de biocid la nivelul stocurilor statului sunt 0. Pentru că PSD nu s-a preocupat de asta. Noi am dat o OUG pentru achiziționarea tuturor materialor necesare ca să prevină intrarea coronavirus în țară. Suntem pregătiți și pentru apariția unui caz de coronavirus în România. Termo-scannerelor se vor achiziționa în regim de urgență, cerem mai multe oferte și facem achiziția direct.

Dublarea alocațiilor ne costă 6 miliarde de euro. Nu avem banii ăștia!

Pensiile vor crește, am prevăzut banii, nu pot să vă spun acum 100% că vor fi, trebuie să vedem evoluția încasărilor, situația economiei globale. Alocațiile au fost mărite la începutul anului, conform legii inițiate de PNL. În ceea ce privește dublarea alocațiilor, pot spune că impactul bugetar e de peste 6 miliarde de euro. Nu avem banii ăștia! Suntem în procedură de deficit bugetar. Ne dorim creșterea oricărui tip de venit, dar vrem să o facem în contextul realităților economice. Orice drum spre iad, e pavat cu intenții bune. Nu vrem să riscăm să aruncăm țara în aer.

Nu vom face alianță cu PSD. Vom vedea cine intră în Parlament, o să avem parteneri.

Nu te poate deranja decât un adevărat deranjant. Atâta vreme căt este o minciună gogonată, nu aveam de ce să-i răspund (despre afirmațiile lui Victor Ponta privind clinicile de dezalcolizare, n.red.).

Nu prea mai am timp să cânt la chitară!

Nu se numește mandolină, se numește chitară. Cred că a ști să cânți la un instrument muzical, e un plus. Nu prea mai am timp, dar când am timp, mai cânt. Ca premier porți răspunderea unui întregi societăți. Orice decizie o iei, afectezi mii, sute de mii, milioane de români. Dacă îți pasă de oameni, e o încărcare.

Premierul desemnat al României, Ludovic Orban, este invitatul Emmei Zeicescu, marți, 11 februarie, ora 11.30, la GÂNDUL LIVE.

Ludovic Orban a anunțat, luni, că, în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL, a fost aprobată în unanimitate lista miniștrilor noului Guvern, care va avea aceeași componență precum vechiul cabinet al Executivului, el menționând că este mulțumit de activitatea fiecărui ministru.

„Partidul Național Liberal a aprobat în uninimtate programul de guvernare care reprezintă o actualizare a programului de guvernare în baza căruia a fost învestit Guvernul pe care îl conduc în data de 4 noiembrie. Gvernul va avea aceeași componență. În trei luni de zile, Guvernul pe care îl conduc a realizat performanțe și a atins obiectivele la care sunt convins că puțini români s-ar fi așteptat. Sunt mulțumit de activitatea fiecărui ministru, sunt oameni competenți, cinstiți, harnici, muncitori, dedicați servirii interesului publci și, ca atare, echipa guvernamentală este propusă în aceeași componență ca și guvernul care a funcționat de la data de 4 noiembrie”, a declarat Orban.

De asemenea, și Raluca Turcan a anunțat pe Facebook, luni, depunerea listei cu noii miniștri și a programului de guvernare, adăugând că este un nou pas către alegerile anticipate.

„Începând de astăzi, în 60 de zile, conform Constituției, neînvestirea unui Guvern permite dizolvarea Parlamentului de către Președintele României și organizarea alegerilor anticipate.

Azi am făcut, așadar, un nou pas spre alegerile anticipate, astfel încât puterea să ajungă din nou în mâna românilor, care să decidă la urne încotro se îndreaptă România!

Atrag atenția că Parlamentul are obligația, conform Regulamentului, să fixeze votul în plen pentru investirea Guvernului în maximum 15 zile începând de astăzi.

Anterior, trebuie convocat și calendarul audierii miniștrilor.

Refuzul de a convoca plenul Parlamentului în care să aibă loc votul pentru învestirea Guvernului înseamnă un abuz flagrant!

PSD ar trebui să aibă puțină decență și să susțină alegerile anticipate!

Trei ani, cât a stat la conducerea Parlamentului, a făcut legi pentru infractori, fapt pentru care cele mai multe au fost declarate neconstituționale, au fost criticate de partenerii europeni și au condus la eliberarea de infractori deosebit de periculoși din penitenciare.

Câți parlamentari PSD vor fi capabili să renunțe la indemnizații pentru a permite românilor să voteze pentru noua componență a Parlamentului?

Avem nevoie să spunem STOP-JOC și să avem un nou Parlament care să muncească pentru români, nu să blocheze dezvoltarea țării!”, anunță Raluca Turcan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului