Președintele BLOCHEAZĂ două ministere. Iohannis va lua o decizie DUPĂ 1 DECEMBRIE

Președintele BLOCHEAZĂ două ministere. Iohannis va lua o decizie DUPĂ 1 DECEMBRIE
Publicat: 22/11/2018, 16:46
Actualizat: 25/03/2019, 21:57

„PSD este la al treilea guvern în nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru. I-am numărat, nu o să vă vină să credeți! Sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Așa nu se poate guverna, e imposibil să schimbi miniștri toată ziua-bună ziua! De asta se ocupă PSD. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel,” a declarat președintele României.

„În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniștri, iar această chestiune care mi-a fost propusă azi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile Centenarului și zilei de 1 decembrie. Până atunci, nu se va întâmpla nimic. După 1 decembrie, putem să discutăm, dacă va fi cazul. Până atunci, nu vom schimba miniștri.”

Întrebat de un posibilă sesizare la Curtea Constituțională pe un conflict declanșat de refuzul de a semna decretele de eliberare din funcție, șeful statului a precizat: „Nu știu ce conflict vor dumnealor să invoce, dar eu i-aș invita – în loc să continue acesta carusel –să și guverneze. Asta cu suspendarea între timp devine așa un loc comun. Nu mi-a fost și nu îmi e teamă de așa ceva și nici de CCR. Absolut toate acțiunile mele se încadrează în cadrul constituțional. Că nu le convine, asta e altceva, dar nicio acțiune de-a mea nu se încadrează în afara Constituției”.

Florin Iordache (PSD): Nu putem contesta amânarea

Deputatul PSD Florin Iordache îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a intrat în campanie electorală și vrea să întârzie performanța guvernului.

„Președintele este în campanie. Președintele nu face decât să blocheze activitatea guvernului. Nu e nimic nou în această chestiune,” a declarat Iordache.

„Demisia e o chestiune personală, iar chestiunea cu revocarea este atributul personal al primului-ministru. Ceea ce face președintele nu e nimic nou, dar din păcate invocă 1 Decembrie și invocă unitatea, în condițiile în care nu face decât să blocheze guvernul. Nu este atributul dumnealui să cenzureze propunerile pe care de revocare ale primului ministru. Demonstrează încă o dată este într-o bătălie deschisă cu guvernul și cu majoritatea parlamentară. El vrea să întârzie performanța guvernului, ceea ce este contraproductiv”, a adăugat Iordache.

Totuși, Iordache este nevoit să admităcă amânare anunțată de președinte nu poate fi contestată la CCR și nici nu poate fi motiv de declanșare a procedurii de suspendare din funcție, deoarece nu există un document în acest sens.

Dan Barna (USR): Iohannis nu e notarul lui Dragnea

Președintele USR, Dan Barna apreciază decizia președintelui, pe care o consideră corespunzătoare așteptărilor societății românești.

„Este o reacție normală în condițiile în care PSD decide să facă bambilici cu soarta României, schimbând miniștri efectiv la mișto. Adică, dacă vă amintiți, a doua zi după remaniere, am spus că doamna Vasilescu nu are nicio legătură cu Ministerul Transporturilor și acum vedem că trebuie să aibă o legătură cu Ministerul Devoltării. Deci, nu. PSD nu guvernează România, PSD asigură polițe și decapitează Opoziția. În acest context, opoziția președintelui de a nu deveni notarul lui Liviu Dragnea este una, consider eu, așteptată de societate”, a declarat Dan Barna, pentru Mediafax.

Ionel Dancă (PNL): Președintele acționează constituțional

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că șeful statului „are toată îndreptățirea” să ceară Coaliției PSD-ALDE să abordeze foarte serios chestiunea guvernării.

„Așa cum a declarat președintele României, acționează în cadrul constituțional. Și la modul în care PSD-ALDE înțeleg să guverneze țara, schimbând miniștri de la o zi la alta, consider că are toată îndreptățirea să ceară celor din PSD-ALDE să abordeze foarte serios chestiunea guvernării și nu în acest mod. (…) În acest moment, sunt diverse informații cu privire la acest gest (demisia – n.r.) al dlui Șova. Ceea ce pot să vă spun este că el are toate drepturile de semnătură până la eliberarea din funcție”, a declarat Dancă.

Eugen Tomac (PMP): Iohannis mai câștigă o etapă

Liderul PMP Eugen Tomac nu-și poate ascunde satisfacția că președintele Klaus Iohannis a dat din nou șah coaliției guvernamentale, pe care a prins-o pe picior greșit.

„Șah la PSD. Ceea ce a făcut astăzi președintele Iohannis nu este decât o mutare de șah într-o partidă al cărei câștigător îl vom cunoaște la următoarele alegeri. Gașca lui Dragnea, consiliată de Tudorel, a fost prinsă iar pe picior greșit. Livache și ai lui intră iar în apărare – din ce în ce mai des!”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Liderul PMP îl laudă pe Iohannis că a câștigat o nouă etapă în lupta cu Liviu Dragnea și amintește din nou de luna decembrie, când Traian Băsescu a prezis că va veni sfarșitul lui Dragnea.

„Este clar că orice acțiune care duce la șubrezirea acestui uriaș cu picioare de lut este lăudabilă! Președintele Iohannis este câștigătorul de etapă! O etapă care va fi reluată în ajun de Moș Nicolae„, amintește Tomac.

Marian Cucșa (ALDE): Toată lumea se aștepta ca Iohannis să blocheze activitatea guvernului

Vicepreședintele ALDE Marian Cucșa amintește că toată lumea se aștepta ca președintele Klaus Iohannnis să facă „tot ceea ce ține de el” pentru a împiedica buna guvernare.

„E un lucru la care se aștepta toată lumea: să facă tot ceea ce ține de el să împiedice buna guvernare. Poate nu face propunerile și pentru că este plecat din țară. Dumnealui pleacă să sărbătorească Marea Unire în Franța. Când avem ceremonia festivă în Parlament, pe 28 noiembrie, domnul Iohannis este plecat în Franța. Așa știe domnul Iohannis să respecte poporul, pentru că – până la urmă – Parlamentul e forul reprezentativ al poporului. De aceea, clădirea Parlamentului este denumită și Casa Poporului. Cam acesta e respectul pe care îl oferă domnul Klaus Iohannis poporului”, a afirmat Marian Cucșa pentru Mediafax.

„Dumnealui poate să declare ce dorește, dar evidențele sunt clare. Printr-un asemenea demers nu face decât să blocheze buna desfășurare a activității Guvernului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson