Președintele interimar Crin Antonescu la Timișoara: „Băsescu ne amenință cu Europa, cu UE, cu Germania, cu America. Eu vreau să spun: români, Europa suntem noi”

Președintele interimar Crin Antonescu la Timișoara: Băsescu ne amenință cu Europa, cu UE, cu Germania, cu America. Eu vreau să spun: români, Europa suntem noi
Publicat: 15/07/2012, 20:46
Actualizat: 15/07/2012, 23:34

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, duminică, la Timișoara, că Traian Băsescu și „oamenii săi, știind că nu mai au credibilitate, amenință cu un singur lucru: Europa”, motiv pentru care le transmite „tuturor prietenilor europeni”: „Ich bin ein berliner”.

„Azi, Traian Băsescu și oamenii săi, știind că nu mai au credibilitate, ne amenință cu un singur lucru: cu Europa, Uniunea Europeană, cu Germania, cu America. Eu vreau să spun: România și deci Europa suntem noi, cei care da, vom veni la referendum și ne vom pronunța. Vreau, în numele vostru, al celor care cred în demnitatea noastră națională, în destinul nostru european (…), în justiție liberă, vreau să le spun tuturor prietenilor noștri europeni: «Ich bin ein berliner» (citat din discursul ținut la 26 iunie 1963 de președintele Statelor Unite John F. Kennedy în Berlinul Occidental – n.r.)”, a afirmat Crin Antonescu, duminică, la mitingul anti-Băsescu care se desfășoară la Timișoara.

El a adăugat că John F. Kennedy a mers la Berlin, în urmă cu 50 de ani, „când Germania liberă a fost despărțită de un zid”, iar prin afirmația „Ich bin ein berliner” a vrut să sublinieze susținerea acordată de Statele Unite Republicii Federale Germania. „Vrem stat de drept, justiție independentă, nu pe noi ne-a evitat justiția, ci pe apropiații lui Traian Băsescu, vrem dreptate, libertate și civilizație europeană, și Timișoara e îndreptățită să spună asta Europei: noi suntem berlinezi, în sensul de oameni deschiși spre viitor”, a mai spus Crin Antonescu.
Potrivit acestuia, nimeni nu are dreptul să ceară ieșirea României din Europa, pentru că țara este acolo prin sacrificiul a sute de mii de oameni morți în temnițele comuniste, „care nu au avut norocul de un John F. Kennedy”.

„România este în Europa și prin jertfa curată a miilor de tineri ai Timișoarei din decembrie 1989. (…) Nu există Europa deplină fără România, România nu e deplină fără Europa”, a mai afirmat Antonescu.
Președintele interimar a făcut apel la oameni să se prezinte la referendumul din 29 iulie, dacă vor stat de drept și o justiție independentă.

„Nu noi avem dosare blocate, ci Traian Băsescu. Nu pe noi ne-a evitat justiția, ci pe apropiații lui. Fiecare să vină la referendum și să-și spună cuvântul, pentru că acești oameni ne-au furat în văzul întregii țări, acești oameni încearcă să ne fure memoria și sunt aici pentru a vă aminti ce nu poate fi furat din memorie: că Europa nu ne-a primit pentru că ne-a dus acolo Traian Băsescu și Monica Macovei”, a afirmat Antonescu.

USL a organizat în Piața Unirii din Timișoara un miting anti-Băsescu, la care au participat, potrivit jandarmilor, aproximativ cinci mii de persoane, însă organizatorii spun că în Piața Unirii au fost 15.000 de oameni. Mai multi participanți au purtat tricouri albe cu mesaje precum „BĂ!SE taie pensiile”, „BĂ!SE taie salariile”, „BĂ!SE duce țara de râpă”, „DA, din jucător îl facem spectator”. De asemenea, oamenii au avut pancarte cu mesaje precum: „Votează DA la referendum”, „Mergem la VOT” și „Hai la referendum”. La miting au susținut discursuri și scriitorul Mircea Dinescu, și actorul Dorel Vișan.

DECLARAȚIILE, PE LARG. Gândul a transmis LIVE TEXT

– „Sunt pentru cel puțin câteva zile Președintele României. Dacă aș fi avut ocazia pentru o singură zi să fiu președintele România aș fi venit azi la Timișoara să vă mulțumesc în numele tuturor românilor pentru libertate. Fără curajul vostru istoria României n-ar fi avut pagina de libertate pe care o trăim”.

– „Nu știu dacă în perioada acestei campanii voi mai merge într-un alt oraș, dar am venit azi la Timișoara pentru a vă spune vouă și întregii țări câteva lucruri: eu nu umblu cu copii în brațe în timpul campaniei. Eu nu lovesc copii în timpul campaniei electorale. Eu nu rânjesc și nu plâng în campaniile electorale. Eu nu fur și nu mint. Eu vreau cu adevărat justiție dreaptă și democrație și stat de drept și vreau aceste lucruri în numele tuturor oamenilor din acestă țară care vor să trăiască normal”.

– „Astăzi, Băsescu și oamenii lui ne amenință cu un singur lucru, cu Europa, cu UE, cu Germania, cu America. Eu vreau să spun: români, Europa suntem noi cei care vom veni la referendum și ne vom pronunța. Și vreau în numele vostru și în numele românilor care cred în demnitatea nostră națională, în democrație, în justiție, să le spun tuturor prietenilor din UE: Ich bin ein Berliner. Și eu sunt berlinez”.

– „Acum 50 de ani, președintele JFK s-a dus la Berlin. Când orașul era despărțit. Acum în numele vostru le spun colegilor europeni le spun că noi suntem berlinezi, împărțim aceleași valori europene. Noi suntem, voi, iar voi sunteți noi. Vrem stat de drept și venim la referendum și ne hotărâm destinul. Vrem dreptate, libertate și civilizației europeană. Noi suntem berlinezi, democrați, occidentali, oameni deschiși spre viitor”.

– „Nimeni nu are dreptul să ceară scoaterea României din Europa. România este în Europa prin jertfa curată a miilor de tineri ai Timișoarei în decembrie 1989”.

– „În 1989 oameni și-au dat viața, mulți eram pe străzi, Băsescu se ascundea într-un birou al nomenclaturii comnuniste, iar Monica Macovei era procuror. În 13-15 iunie, la mineriade, oameni ca noi eram bătuți și alergați, Băsescu era în Guvern și aranja trenurile pentru mineri”.

– „Nu există Europă deplină fără România. Trăiască România, democrația și statul de drept. Sunt aici pentru a spune azi, tuturor elitelor intelectuale, profesionale, ale României. Implicați-vă, faceți-vă datoria. Sunt aici pentru a le spune tinerilor să vină la referendum și să-și hotărască viitorul. Da în Timișoara, da în toată țara”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Anamaria Prodan, parastas de lux. Ce a pus impresara în pungi
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!