Preşedintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Lituania. Se va întâlni cu omologul său, Gitanas Nauseda, și va participa la simpozionul „The Idea of Europe”

Preşedintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Lituania. Se va întâlni cu omologul său, Gitanas Nauseda, și va participa la simpozionul „The Idea of Europe”
Publicat: 24/11/2022, 08:37
Actualizat: 24/11/2022, 08:39

Preşedintele Klaus Iohannis se află, joi, într-o vizită oficială în Lituania unde se va întâlni cu omologul său, Gitanas Nauseda, și cu preşedintele Parlamentului Viktorija Cmilyte-Nielsen.

Vizita de joi a fost precedată de o altă întrevedere oficială, pe care Iohannis a făcut-o miercuri în Letonia, la Riga.

Vizita oficială la Vilnius va cuprinde consultări politice ale Președintelui României cu Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, și o întrevedere cu Președintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nielsen.

De la ora 10:00, președintele Klaus Iohannis va participa la simpozionul The Idea of Europe, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va susține o alocuțiune în cadrul panelului prezidențial, potrivit agendei președintelui.

Ulterior, de la ora 12:10, președintele României va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia și Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susținerii Ucrainei și Republicii Moldova și respectiv promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării și a tentativelor de rescriere a istoriei.

Agenda discuțiilor

Având în vedere înrăutățirea situației de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un loc important în discuții îl va ocupa cooperarea în cadrul NATO și întărirea Flancului Estic al Alianței pentru asigurarea securității Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliție aeriană întărită în țările baltice, începând cu anul 2023. Se vor discuta posibilitățile de creștere a eforturilor de asistență pentru Ucraina și refugiații ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război și venirea iernii, precum și măsurile de susținere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securității alimentare a unor state terțe vulnerabile.

Securitatea energetică se va afla, de asemenea, pe agenda convorbirilor, cu accent pe soluțiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenței de gazul rusesc, conform Administrației Prezidențiale.

Vor mai fi abordate evoluțiile din Republica Moldova și măsurile de asistență în contextul economic dificil pe care statul vecin îl traversează, precum și cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase