Prima revoltă din PNL împotriva deciziilor lui Blaga și Gorghiu

Prima revoltă din PNL împotriva deciziilor lui Blaga și Gorghiu
Publicat: 19/01/2015, 22:53
Actualizat: 19/05/2015, 17:57

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), condusă de Ilie Bolojan (PNL), a votat astăzi în unanimitate ca la viitoare alegeri primarii să fie aleși tot dintr-un singur tur de scrutin. Conducerea PNL anunța la începutul acestui an că a decis ca, la modificarea Codului Electoral, reprezentanții săi să voteze pentru alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Decizia din Modrogan, luată de Blaga și Gorghiu, nu este însă pe placul primarilor, care au decis să voteze în continuare pentru alegerea edililor dintr-un singur tur.

Vasile Blaga anunța de la începutul anului că susține introducerea sistemului de alegere în două tururi de scrutin a primarilor și președinților de consilii județene.

Decizia sa nu a fost asumată de primarii PNL și în cadrul conducerii AMR. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, și cel din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat pentru gândul de ce primarii PNL nu au respectat decizia luată în ședința de partid.

„Astăzi a avut loc o ședință a Comitetului Director, în care s-au discutat mai multe aspecte legate de problemele municipiilor, printre care și cele de natură legislativă, care pot fi luate în calcul, inclusiv cele electorale. Poziția AMR, votată astăzi în Comitetul Executiv, în privința alegerii dintr-un tur sau din două tururi a primarilor a fost aceea de a susține actualele prevederi, de alegere a primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Acest vot a fost în unanimitate. Inclusiv eu am votat-o. Aceasta este poziția AMR, care poate fi invalidată doar de adunarea generală a AMR, ca poziție. Eu voi susține acest punct de vedere. Primarii PNL de față și nu numai PNL, PSD și UDMR au votat această chestiune”, a declarat pentru gândul, Ilie Bojolon, primarul municipiului Oradea, cel care a condus ședința Asociației Municipiilor din România.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a votat și el tot pentru alegerea primarilor dintr-un singur tur, deși la partid Vasile Blaga a anunțat altceva.

„În urma discuțiilor, în unanimitate, conducerea AMR a exprimat un punct de vedere să se rămână sub forma actuală de alegeri a primarilor și președinților de CJ. Nu se bat cap în cap cele două puncte de vedere, pentru că sunt instituții diferite. În cadrul AMR suntem colegi din toate partidele și noi am discutat și aprobat acest punct de vedere. În interiorul partidului au fost mai multe puncte de vedere și a reieșit majoritar alegerea primarilor din două tururi. În cadrul AMR, mi-am spus punctul de vedere, care pleacă ca un document din partea noastră la comisia parlamentară”, a afirmat pentru gândul Falcă.

Întrebat de ce a votat altfel decât s-a decis la partid, Falcă susține că și în partid a susținut alegerea primarilor dintr-un singur tur.

„Și în partid am susținut alegerea primarilor dintr-un singur tur. Faptul că am fost minoritari, am acceptat decizia partidului de a discuta în comisii parlamentare alegerea primarilor din două tururi. Asta nu înseamnă că îmi schimb opțiunile, iar în structura profesională, noi ne-am menținut punctul de vedere. Decizia partidului se aplică doar în comisia din Parlament. Nimeni nu îți poate impune schimbarea gândurilor sau a valorilor, ești minoritar în interiorul partidului și respecți decizia în interiorul PNL”, a spus Falcă.

Primarul municipiului Arad nu se teme de vreo sancțiune la partid.

„Nu cred că suntem ca pe vremea nu știu cărei dictaturi, am acveptat decizia partidului și nu o contest la nivel politic, dar în structurile profesionale mi -am spus punctul de vedere. Chiar am susținut înainte de a vota, alegerea dintr-un singur tur. Mă îndoiesc că se supără partidul, avem voie să avem personalitate. Noi nu obstrucționăm cu nimic în ceea ce înseamnă comisia parlamentară”, a fost poziția lui Gheorghe Falcă.

El a recunoscut că și alți primari PNL susțin acest punct de vedere, chiar dacă este contrar poziției oficiale a conducerii PNL.

Comisia de Cod Electoral și-a început lucrările la Parlament, primele proiecte care vor intra în discuție fiind tocmai cele legate de alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?